#Двуседмично парти на открито, където може да засечеш любимите си звезди от цял свят в бекстейжа, близо до палатките Сахара и Мохаве или покрай ВИП лаундж баровете за коктейли - Коачела е high class преживяване за напреднали бохеми, заклети меломани, инфлуенсъри, звезди и въобще за всички, които обичат изкуството, модата, музиката и купона. Коачела е черешката на градската фестивална култура, най-голямото и печелившо музикално събитие в света! Затова ви предлагаме кратко резюме от първата седмица, освен горещите снимки на Дамяно от Maneskin и Doja Cat, които може да видите в галерията!

Коачела се завърна в пустинята на Калифорния за първи път от 2019 г. насам. През изминалите две години всички съобщения и обявления за провеждането му се появяваха регулярно, след което бяха анулирани. Коачела - най-големият парад на музиката и свободомислещите премина през своята еволюция. 

Снимка: Getty Images

"Стоях, облегнала глава на рамото ти и наблюдавах мъжа ти, който се поклащаше

бях в същия ритъм за минута, бейби, 

Коачела беше Уудсток в ума ми..."

Текстът е на Лана дел Рей, която през 2017 година посвещава едноименната песен на Коачела. 

Снимка: Getty Images

Всъщност Коачела се провежда за първи път през 1999 година, само три месеца след ужасяващия Уудсток`99, помрачен от грабежи, палежи, насилие и изнасилвания. Организаторите на Коачела решават да предоставят на посетителите много по-високо ниво на комфорт и това е в основата на създаването му. Но семената на най-големият, най-популярният и най-печелившият музикален фестивал в света са посети още през далечната 1993 година, която групата Pearl Jam прави концерт на същото място, където сега се провежда парада. 

През последните две години версиите на Коачела претърпяха промени. През 2020 г. за хедлайнери бяха обявени Травис Скот, Франк Оушън и Rage Against the Machine. Нито един от тя не се появи на сцената тази година.

Снимка: Getty Images

 И ако неизбежната пандемична криза не беше достатъчна, за да помрачи плановете на Коачела, то едно от най-големите имена на фестивала 2022 - Кание Уест, се оттегли от споразумението си за участие по-малко от две седмици преди вратите да се отворят.

Но в своето два пъти отлагано завръщане, Коачела се движи със забележителна ефективност.

От последното издание на фестивала организаторът Goldenvoice пое пълен контрол върху работата на Empire Polo Club, който служи като площадка на фестивала до 2050 г. И покрай тези рокади бе интересно да наблюдаваме какво направи пандемията за две години с определени изпълнители. 

Всички снимки от Коачела 2022 - вижте тук>>>

Така например на плаката от преди две години, Doja Cat бе представена с възможно най-малък шрифт. Този път името й зае второ място в неделния състав. И целият пъзел се оказа достатъчно управляем, че промоутърите дори намериха място за добавянето в последната минута на Arcade Fire - решение, което е емблематично за формираща се инди линия в ДНК-то на фестивала.

Що се отнася до изживяването на феновете, Коачела 2022 бе Рай! 

Нямаше  сбивания или сериозни медицински инциденти. С изключение на хедлайнерите Weeknd и Swedish House Mafia в неделя, нито едно действие не беше особено закъсняло или обременено със сериозни технически затруднения. В музикално отношение фестивалът продължи по няколко траектории преди пандемията: трансформиране на гигантската палатка, кръстена Сахара, която някога е била предназначена предимно за танцови изпълнения. Сега тя е пространство за рапъри и акустични струнни концерти, които преди се изявяваха на открито. 

Винаги е интересно да се следи как и колко много Коачела успява (или не успява) да кореспондира с музикални пейзаж на нашето време.  И макар поточното предаване на музиката да е по-достъпно отвсякога, не можем да не одчертаем, че пандемията затрудни провеждането на елементарн музикални тестове - като да се слушате коя песен звучи в колата с отворени прозорци на светофара, кой хит се пуска до откат в дискотеките или на домашните партита...

Снимка: Getty Images

Така че, разбираемо,  фестивалът да е леко естетичен режим на провеждане от края на последното десетилетие. Докато света продължава да отваря вратите си и да се връща към подобието на нормален живот, интересно е да видим дали се формира нов консенсус около състоянието на популярната музика - и дали най-големият фестивал в Америка ще обърне внимание на този момент.

Рекордът

Коачела започна с рекорд за The Weeknd , който преди това бе на сцената на фестивала три пъти в рамките на 6 години. Появата му е струвала солено на организаторите, тъй като той е трябвало да запълни дуката след номера, който им извъртя Кание. 

Тълпата за кулминационния му сет, който той раздели със Swedish House Mafia, се простираше на четвърт миля след огражденията. Докато присъствието на SHM неизбежно напомняше вайба на 2010-те, Weeknd не се поддаде на носталгия, избягвайки любимите ни, леко еротични парчета от онази му епоха, придържайки се към задушевната диско еуфория на по-новите му студийни албуми.

Снимка: Getty Images

Най-добрата ветеранска инди група, която все още е пълна с живот: Arcade Fire

Не е изненадващо, че по време на сета на Arcade Fire в петък вечер, палатката Мохаве се пръскаше по шевовете. Групата се включва в историята на Coachella още през 2005 г. За щастие, изпълнението на песни от предстоящия албум на групата WE , но също и от техния добре аплодирания им репертоар бе трогателен. Фронтменът Уин Бътлър размишлява върху психологическите трудности на пандемията.

Най-добро чуждестранно нахлуване: 

Поглъщането на Coachella от Канада далеч не бе извършено само от Arcade Fire от Монреал. BADBADNOTGOOD от Торонто превърна  в представление участието си в палатка Гоби до ранните часове на съботната сутрин. Хедлайнерът Хари Стайлс се появи с изненадващ гост: носителката на Ордена на Канада Шаная Туейн , която се присъедини за микс от нейните вечни хитове от 90-те „You“ re Still the One” и „Man! I feel like a woman!”

Снимка: Getty Images

Също в петък, непочтителната поп-пънк група от Торонто PUP свири в палатката на Сонора; Родената в Британска Колумбия Карли Рей Джепсен оцеля буквално след като се спъна, докато ликуваше в палатката Мохаве, където представи нов сингъл. Даниел Цезар пък се присъедини на главната сцена към Джъстин Бийбър. 

Най-лошият дис за бившите на Megan Thee Stallion:

В края на съботния сет, Megan Thee Stallion пренебрегна хитовете си от класациите на Billboard, за да дразни с песен, посветена на бившите ѝ гаджета. Феновете и блогърите буквално побесняха. Над преработена версия на инструментала за ремикса на Wu-Tang към "Freek'n You" на Jodeci, тя рапира, както сама описва, в "много шибана лична" дис песен. Подобно на повечето творби на Мег, Той е слаб и мускулест; Неизбежната спекулация предполага, че е писана за Тори Лейнз. "Не знам защо тези кучки се мотаят около задника ти, който е известен само заради мен", просъсква отровно Мег, докато препасва с хумор и презрение язвителните лирики. 

Снимка: Getty Images

Най-добър гост рапър: случаен фен на име Спайк

Както обикновено се случва, Koачела бе сборище на гост рапъри. Този път списъкът включваше Tyga и Rico Nasty, всеки от които излезе по време на основната сцена, окупирана от Doja Cat в неделя; EARTHGANG и Кени Мейсън по време на JID в палатката Saraha в събота; Gunna по време на Lil Baby (и той роден в Торонто!); Belly's Gobi късно в неделя; и дори Pos (De La Soul), койо се присъедини към Деймън Албарн, за да изълнят "Feel Good Inc" на Gorillaz по време на съботния хедлайн на Били Айлиш. Но най-наелектризиращото гостуване през уикенда дойде от неочакван човек. 

Към края неделната вечер в палатката Мохаве, докато завършва песента си „Starlight“, лондонският рапър Дейво гледа към тълпата, за да види кои фенове рапират най-ентусиазирано. Той спира погледа си на слаб, млад бял мъж, облечен с футболна фланелка и раница. Охраната му помага да се качи на сцената. Той се представя само като „Спайк“ и продължава да рапира почти всеки такт от стиховете на AJ Tracey в песента. Спайк бе невероятно оживен, докато подскачаше из сцената, затваряйки очи в някои моменти и заключвайки погледи с Дейв в други. Тълпата ревеше, когато идваше неговия ред. Когато Дейв насърчи Спайк да каже каквото си поиска на публиката точно преди да напусне сцената, разговорливият фен най-накрая остана без думи.

“Коачела!” — изрева той в микрофона. “Коачела!”

Най-лошата проява на признателност за най-добрата нова американска група на живо: Слабата активност на Turnstile

През последната година или около нея, хардкор екипът Turnstile в Балтимор премина към масовата публика до голяма степен чрез чистата сила на концертите на живо. Изпълненията им предлагат типа контролиран хаос, като умело избягват въпроса колко точно контрол се упражнява; музиката им е идеално пригодена за кинетичния стил на изпълнение на групата. Затова го отдаваме на ранния час, който получиха в събота за палатката Мохаве, която бе само на половина пълна.

Най-добрите и най-невъзмутимите рапъри: Lil Baby и 21 Savage

В албумите си, които му помогнаха да стане най-добрият рапър в Атланта през последните няколко години, Lil Baby рапира със собствена инерция. Дори когато интензивността на стиховете му нараства — а това винаги се случва — Бебето изглежда недостижимо за външен натиск. Тази върховна уравновесеност беше демонстрирана по време на неговата петък вечер на основната сцена. Lil Baby бе отчетлив, интелигентно подреден и в крайна сметка отличен за едно от най-добрите рап изпълнения на Коачела в скорошния архив. Въпреки че не е пуснал нов самостоятелен албум в продължение на повече от две години, по-интроспективните песни от My Turn от 2020 г.  плюс отличеният с Грами протестен сингъл „The Bigger Picture“, придадоха на сета му тежест, която беше само подчертана от очевидното му техническо майсторство.

Снимка: Getty Images

В полунощ в събота друг рапър от Атланта зае видно място, този път в палатката Сахара. 21 Savage, който също не е издавал самостоятелен албум от 2020 г., се появи пред огненочервен екран, боравейки с възхитително евтина графика и естетиката на сценографията ( нещо средно между Pen & Pixel и видеоигра с ниска разделителна способност). 21 savage обикновено рапира с маниер, близък до шепот, но в Сахара успя да постигне деликатен баланс: излъчвайки достатъчно енергия и власт, за да контролира тълпата, която се разливаше от двете страни на палатката!

Най-добрата контрапрограма:  King Gizzard & the Lizard Wizard и BADBADNOTGOOD

Публиката на Хари Стайлс бе необичайно рехава за хедлайнер на петък вечер, а възпитаникът на One Direction беше точен, но твърд като картон. За щастие, скитащите посетители на фестивала имаха няколко примамливи алтернативни опции. Кратка разходка до театъра Outdoor Theatre замени стабилния стил на Стайлс с назъбения рок на плодотворната австралийска група King Gizzard & the Lizard Wizard.

Снимка: Getty Images

Или, за малко по-меко изживяване, бихте могли да преминете към палатката Gobi, където BADBADNOTGOOD продължиха да се представят в своята фюжън вълна. 

Най-добрите модни моменти: Няма да е Коачела без тях!

Богинята

Снимка: Getty Images

Много посетителки на фестивала канализираха вътрешната си богиня. Парис Хилтън беше една от многото, които избраха да носят бяла рокля по време на Уикенд 1.

Обратно в 70-те

Снимка: Getty Images

70-те години на миналия век се завърнаха с рев и двата уикенда. Много хора носеха дънки и шорти с висока талия, кръгли слънчеви очила и щампи и ресни. Хари Стайлс носеше блестящ гащеризон с широки крачоли по време на представянето си в Уикенд 1. Впечатление обаче правеше разнообразието от бутикови чадъри - някои кореспондиращи с азиатската култура, а други  - с африканската! 

Много неони

Снимка: Getty Images

Хедлайнерът Били Айлиш е известна със своята неонова зелена коса, която остави изцяло черна за Уикенд 1. Феновете на фестивала  включиха още повече неонови нюанси в своите тоалети дори от нея! Розово, оранжево, жълто и зелено изпълниха пустинния пейзаж, което направи много лесно намирането на приятели в тълпата. 

Бански и бодита

Снимка: Getty Images

Горещо е по време на Коачела и хората се отърваха от тежките слоеве материя. Банските и бодитата помогнаха на посетителите да се чувстват комфортно, докато слънцето грееше, но вероятно им беше малко хладно през нощта. Надяваме се само, че са нанасяли слънцезащитен крем през целия уикенд!

Съвпадащи комплекти от две части

Снимка: Getty Images

Защо да се опитвате да сдвоите два различни модела, когато можете да получите страхотно костюмче от две части? Комплектите — които се състояха от комбинация между топ с поли, къси панталони или дълги панталони — бяха пълни разнообразни, от едноцветни до диви шарки! 

Ветрилата

Кой не обича драматично да разтвори красиво ветрило в жегата, за да си повее! Ветрилата бяха абсолютен хит, така както и всичко плетено! 

Снимка: Getty Images

Грим, вдъхновен от "Eуфория".

Снимка: Getty Images

Въпреки че феновете на сериала по HBO - "Еуфория"  ще трябва да чакат повече от година за следващия сезон, влиянието на шоуто върху стиловете на грим беше очевидно и през уикенда. Цветна очна линия и блясък бяха само част от изразителните начини, по които хората подчертават характерностите си! 

Снимка: Getty Images

Каубоите поемат щафетата

Каубойските шапки и ботуши превзеха Kоачела — както вероятно ще го направят отново на музикалния фестивал Stagecoach от 29 април до 1 май.

Снимка: Getty Images