От почти хиляда години коронациите на британските монарси се провеждат в митологичните и мистични вътрешности на Уестминстърското абатство в Лондон.

Традицията за церемония в готическата кралска църква е задължително запазена и за Чарлз Трети, който на 74 години става най-възрастният човек, слагащ короната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 други кралства от Общността на нациите.

Има световни събития и наистина световни събития. Това е от наистина световните събития. "Уиндзорски уикенд", "Лондонска екстраваганца", "Британски блокбъстър", "Коронация и комерсиализация". Разнообразни игри на думи се състезават в описването на първата коронация от британски монарх от 70 години.

Лондон очаква епични множества и туристически бум, с надеждата да капитализира дългосрочно върху кралската мания и да се стабилизира на върха на световните дестинации след години на кризи и непредвидени обстоятелства. Самата държава сякаш разчита, че тази церемония ще даде тласък на обществените усилия за излизане от кризата.

Политическото блато във Великобритания сякаш се сгъстява, но сега една историческа коронация може да вдъхнови както елита, така и работещите хора в страната за нов скок напред. Все пак именно оттук през XVIII век започва Индустриалната революция.

Славният спомен за могъщата Британска империя бледнее и е съзнателно модифициран или направо изтриван от публичния разговор, но сега светът отново е вперил поглед в мъгливия остров в северния атлантически океан, оказал такова огромно влияние върху човечеството през последните няколко стотин години.

Милиони туристи се спускат към добрата стара Англия за дните на тържествата покрай Коронацията. Икономически издания твърдят, че за американците церемонията представлява най-голяма атракция. Очаква се те да изхарчат повече пари в Лондон тези дни дори от британците.

От десетилетия за САЩ кралското семейство представлява интересен културен феномен, съчетал тяхната холивудска естетика с дълбокия спомен за аристокрацията, премахната като идеал и концепция след Американската революция и еманципацията на 13-те колонии от британската корона през XVIII век. Съвременните американци не се задоволяват със своите си знаменитости, лишени от династичен корен. Затова те са развили интересен фетиш към британското кралско семейство и според някои анализатори дори се вълнуват повече от сегашната коронация от самите британци.

Що се отнася до тях, британците, то данните и интерпретациите са разнопосочни. В седмицата на коронацията на Чарлз III, ново проучване показва засилваща се подкрепа за него след като 62% от анкетираните са заявили, че смятат, че той ще бъде добър крал, пише "Таймс". През март този процент е бил едва 39 на сто. Значи някой репутационен маестро си е свършил работата.

В същото време BBC и CBS публикуваха проучване, показващо, че близо 70% от младите британци на възраст от 18 до 35 години "не се интересуват" от Кралското семейство.

А "The Guardian" дори съобщава, че туристическият сектор всъщност не е сигурен дали коронацията като цяло ще се отрази добре на бизнеса. Очаква се цунами от туристи, но в същото време се говори и за масово "бягство" на местни, които не искат да имат нищо общо с цялата шумотевица и ще се опитат да избягат от тълпите.

Забелязва се интересна закономерност - критичните към традициите и монархията медии представят коронацията като меко казано противоречиво събитие от всеки възможен ъгъл, но роялистки настроените коментатори провъзгласяват събитието като символ на възраждането на британския дух и сигнал за предстоящото излизане от политическата и икономическа криза.

Самият крал Чарлз Трети едва ли е бил голям фен на "Брекзит" и според много анализатори поне символично ще се опита да сближи отново Острова с Континента. В Европейския съюз не се наблюдава голяма мания по Коронацията. Много от страните имат свои монархии, които отдавна са в сянката на династията Уиндзор. Може би е завист. А може би има органична липса на интерес към церемонията в Уестминстърското абатство. Скептицизмът на континенталните европейци обаче се компенсира от ентусиазма на американците. Както стана ясно по-горе в текста - те се оказаха най-големите фенове на Кралското семейство. Скандалите покрай Хари и Меган само са увеличили този щатски фокус върху Албиона. Самата Маркъл няма да присъства, но се очаква "блудният син" да се яви, макар и за кратко.

По улиците на метрополиса Лондон се очаква човешка стихия, но официалната церемония е събитие за малко над 2200 гости и държавни глави или техни представители от над 203 страни. Американският президент Джо Байдън, в съзвучие с историческата традиция, няма да присъства, но праща своята съпруга и първа дама Джил.

Коронацията на кралица Елизабет Втора преди 70 години събира 8200 гости в Уестминстърското абатство. Но Чарлз Трети е поиска по-скромна церемония, в синхрон с дългогодишните си пристрастия в областта на зелените каузи.

И все пак скромно, скромно, колко да е скромно? Архиепископът на Кентърбъри ще представи суверена на събралите се в Уестминстърското абатство. Паството показва своята почит и извиква "Бог да пази краля!" Кралят ще седне на стола на Свети Едуард, използван за всяка коронация от XIV век насам.

Ключов предмет за коронацията е Камъкът на съдбата - символ на шотландската независимост, иззет от Едуард I през 1296 г. През 1996 г. той е върнат на Шотландия при условие да бъде използван за бъдещи коронации. Сега това условие ще се изпълни.

Единствената част от церемонията, изисквана по закон от 1689 година е клетвата. Монархът се заклева да следва закона и Англиканската църква. Думите са променяни, за да отразяват всяка промяна в териториалния състав на кралството. После идва помазването - облечен в бяла ленена роба, монархът седи на стола за коронация, а ръцете, гърдите и главата му биват помазани с миро. Ала свещените моменти няма да бъдат показани по телевизията.

Кулминацията е интронизацията - Кралят става от стола за коронация и сяда на трон. Архиепископът и другите висши епископи коленичат пред него, за да му отдадат почит, последвани от благородници, които отдават почит според йерархията.

Елементите от коронацията за записани в ръкопис от 1382 година - Камъкът на съдбата, Скиптър с кръст, символ на доброто управление, Имперска мантия, изтъкана от цветни нишки, изобразени са корони, хералдически лилии, орли, рози, детелини. Тя е създадена за коронацията на Джордж IV през 1821 г. Атрактивните артефакти и съкровища на ритуала включват още Бродирана лента от златна коприна, преправена през 1953 г. за покойната вече кралица Елизабет II и, разбира се, Кулинан II - умопомрачителен 317-каратов диамант.

После идва време за процесията. Крал Чарлз III, носещ имперската държавна роба от пурпурно кадифе и имперската държавна корона и вече станалата кралица Камила напускат абатството със златната държавна карета. Кралят и кралицата, както и други членове на кралското семейство, се появяват на балкона на Бъкингамския дворец. Там, където преди 74 години се ражда Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор - първото дете на принцеса Елизабет и Филип, херцог на Единбург.