#В последните 20 години татуировките са абсолютна емблема на градското изкуство, което, разбира се претърпява своето развитие в стиловете, изображенията и техниките. За татуировките се говори още в Библията, като в последсвие се проявяват като различни маркери за отделните култури. Те могат да са израз на философия, религия, принадлежност и възприятие, знания, но напоследък често са мода с нейните течения и трендове! Просто точка или мащабна рисунка - тънката границата между грозната и красивата татуировка съществува! В #URBN залагаме на естетиката и затова проследяваме най-новите трендове в градската среда у нас и в чужбина - за да не прекрачваме точно тази тънка граница! 

Със сигурност ще запомните тази култова татуировка и нейната притежателка. Представлява летящ сутиен - и то модерен, с триъгълни чашки, дантела, без подплънки...

Още от най-харесваните татуировки в галерията! ВИЖТЕ ТУК>>>

Друг забележителен татус, запечатан на кожата - пейзаж от палатките, лунна вечер, море и огън като, но като от анимация...

Снимка: Личен архив

Трета заковава погледа със сочно портокалче, а черешките на София Пампулова-Спасова изглеждат по-вкусни от истинските!

Татуировките "Тук" и "Там" на двата глезена те карат да се замислиш "Къде" и "Кой", а "Слънце" ти стопля душата и връща спомените за лятото на "Градина".

Снимка: Личен архив

Дори тривиалната котва, която изглежда грозничка на ръката на Попай е секси, излязла под ръцете на тази 22-годишна блондинка с вид на Барби, която има 37 рисунки по собственото си тяло.

София не е просто татуист. Тя рисува от почти новородена.

С мастилото по кожата запова да борави преди не повече от 4 години, но в момента е един от най-популярните татуисти в София, като я посещават популярни актьори, музиканти, художници и танцьори. Веднага им съобщаваме, че след 5 месеца в майчинство. София Пампулова-Спасова се завръща в студио "Котва" във вторник, но при нас се отбива по-рано - за да си поговорим за най-новите трендове в татуировките за 2021 година. 

Млада майка на 22 г. Омъжена. Със собствено студио, правеща това, което обожава! Сигурно вече се питате - е добре де, как стават тия работи? 

"Всичко дотук е сбъдната мечта и се случва с лекота. Мислила съм по въпроса защо всичко ми се получава лесно и се опитвам да го предам на хората на моята възраст. Винаги съм знаела какво искам! Това е пътят. Много трудно нещо може да ми попречи", казва София.

Израснала е в консервативно семейство, като най-вече татко ѝ имал проблеми с рисуването по тялото. По някое време София вече прави няколко татуировки на майка си - хореографът Ана Пампулова. 

После татуира баба си и нейната сестра - "моята баба-леля", както я нарича София.

"Има снимка на баба ми и татуираният ѝ крак в социалните мрежи. Когато ѝ я нарисувах, тя беше на около 66 години. Много искаше да го направи, заедно със сестра ѝ, която живее в Германия и се виждат рядко. Когато двете се съберат - става лудница, забавляват се така, както го правим ние в момента - готина музика, купони, заведения. Та, при едно такова пословично завръщане на баба-леля, ми се обадиха и ми казаха:

Искаме птички, защото сме сестрички!

Птичките, които София прави на баба си и на баба-леля си.

Снимка: Личен архив

Речено-сторено!

След бабите, идва ред за татуировки на приятелите... А може би след около 20 години и баща ѝ ще бъде на опашката за татуси и ще бъде нарисуван, шегува се София. 

Социалните мрежи ѝ помагат за по-малко от 4 години да превърне мечтата си в реалност.

"Винаги съм рисувала и дори когато сме закъснявали за детската градина с мама едно време, аз си спомням как стоях с непоклатимо спокойствие на бюрото си, за да довърша рисунката си, с дънки, обути наполовина. Помня и какво рисувах - пеперуда!" 

В училище София Пампулова продължава все така невъзмутимо да твори, докато учителите не се научават, че това е по-добре, отколкото да говори и да се смее силно. Казва, че екстровертността ѝ идва от огнената зодия - Стрелец! Смеем ли да спорим?! Но факт е, че 22-годишната блондинка ни уцелва право в сърцето с творбите си, които се превръщат в новия стрийт поп арт хит в зоната на мастилото. 

"Постоянно говорех в час. Някъде тогава разбрах от реакциите на другите, че съм прекалено разсеян човек и никога не се съобразявам с обстановката, което не правя нарочно, обаче. Обичам да се смея на глас, когато ми идва отвътре...", споделя София.

Снимка: Личен архив

Интересът ѝ към татуировките започва още в клас, когато рисува по тялото си с химикал. Разглежда татуировки в интернет, а когато е само на 13 години, в час по история решава да си направи малка, тайна татуировка на линията на бельото, за да не се вижда, когато е с бански. 

"Всъщност тя е една... много гадна! Едно малко нещо, наполовина слънце, наполовина луна, която всъщност прилича на осветителна крушка и е адски грозно. Направих си я в странно студио в центъра. Малко импулсивно решение" споделя за опита си татуистката. 

Понякога се заблуждаваме, че когато  правим татуировките си на места, които не виждаме всеки ден, няма да ни омръзнат. Сякаш може да ги скрием от самите нас, а всъщност през цялото време знаем, че ги има. Затова трябва много да внимаваме с татуировките, които си правим.

"Правим го за цял живот, по-сериозно от брак е!", категорична е София. 

На 18 години взима обмислено решение да си направи първата голяма татуировка. Точно там човек, който рисува по кожата ѝ, я пита - след като е художничка, защо не започне да татуира?

Вярно? Защо да не започна да татуирам?

"Още от училище исках да се пробвам да го правя, но ме е страх да причинявам болка на хората. Шубе ме беше, признавам си!", казва София.

Първата татуировка прави на себе си. Шок и ужас! Татуирала си глезена супер отблизо и видяла как кожата се събира по иглата. Стряска се. Резултатът е една огромна, крива линия!

"Но това беше повратният момент за мен, защото първият човек, който татуирах бях аз, а аз много си се обичам!", признава блондинката. 

Следва традиционното чиракуване в студио, където съвсем очаквано е развитието да доведе след себе си собствени планове за самостоятелност. И както винаги се случва - брилянтните идеи те пляскат по челото, когато си сам!

Но не в банята, а на терасата, докато си прави слънчеви бани! 

"Сетих се, че имам едно помещение, малко и скосено в центъра, което мога да превърна в студио за приятели. Боядисах го цялото в ярко синьо, напръсках пода в боя и го кръстих "Петното", споделя за началото София Пампулова. 

Само че изкуството, което създава е далеч от петно. За кратко "Петното" става толкова вайръл, че цяла София си записва часове при 18-годишната художничка. Последователите в социалните мрежи валят, татуровките ѝ събират хиляди лайкове и някъде там, в един от добавените нови хора във Фейсбук се оказва настоящият ѝ съпруг - Ивайло Спасов. И тук идва най-интересното: оказва се, че се познават още от времето, когато София е била в корема на майка си. "Срещат се" докато родителите им вечерят заедно. Тогава Ивайло е на 12 години, а София - зародиш на няколко месеца. Разбира се, че не е случайност и разбира се, че е като в приказките. Защото се появява и приятел на Ивайло - известен татуист, с който София създава съвместно студио, което сега е известно като Tattoo Studio "Котва"! 

Снимка: Личен архив

Стигнахме и до съществото на разговора - нетрадиционните, малки, цветни минималистични татуировки, в които се влюбваме моментално. Говорим за "No Bra Club" на момичето, което не носи сутиени.

Снимка: Личен архив

За историята, която ражда култовата татиуировка "Паднах от бара за една текила"...

За човека, нарисувало си "Киселяк" и онзи, маркирал се като "Търсач на щастие"...

Готови сме да легнем болни, макар и наужким, за да си осигурим преглед при младия лекар с татуирани слушалки на предмишницата...

Млад лекар показва татуировката си

Снимка: Личен архив

Няма как да сбъркате нейния стил - тънки линии, свежи цветове и картини като щампи върху кожата.

Естетически и меки, те са миниатюрни и контрастиращите на черните, груби ръкави и едри плетеници по крайниците, трайбълите по врата и гърбовете и вълците и черепите по тялото. Татуировките ѝ ви говорят за човека отсреща. 

Татуировките ѝ направо ви заговарят! 

"Винаги, когато рисувам дизайн за татуировка, си представям как би изглеждала на мен, честно казано. Не искам да е грубо, избирам нежни линии с малко цвят. Черното ми е скучно", казва за стила си София. 

Тънката е границата между грозната и красивата татуировка, между демодето и модерното, между драсканицата и изкуството - дори котвата на Попай Моряка може да е много по-яка, ако му я направи София.

Снимка: Фейсбук

А като се замислим - едва ли самият Попай ще се противи! 

"Изкуството е в тънките, правилни линии. Ако на татуиста му трепери ръката или няма тренинг, самата линия става назъбена и това допринася за грубост на рисунката. Моята ръка не трепери. Старая се да не пия кафе преди да татуирам клиенти и да съм във ведро, добро настроение. Забранила съм на близките ми да ми съобщават лоши новини преди да се срещна с клиента и си говорим през цялото време", разкрива София за начина си на работа. 

Артисти, художници и музиканти търсят София, за да им направи специалните им, лични татуривки. Среда тях е носителката на "Икар" София Бобчева, която получава бонбон като подарък и рапъра и победител в "Биг брадър"  - Wosh MC,  който поискал да се "дамгоса" с името на музикалния си проект "DIE LEVA". 

Татуировката на актрисата София Бобчева - "Бонбон", заради моноспектакъла ѝ

Снимка: Личен архив

"Засега повече жени идват при мен, но мога да кажа, че мъжете, които са искали да ги татуирам, със сигурност не са комплексари и разбират от изкуство", казва София.

Да не е натрапчиво и грубо

Със София Пампулова-Спасова си говорим за трендовете в татуировките през 2021 година. В последните 20 години модата в това изкуство се промени драстично. Чернобелите, плътни татуировки отстъпват място на малки, кокетни надписи, знаци и символи, които не са в композиция, а са ясно видими и самостоятелни. Цветовете им са в цялата гама, наподобяващи щампи. 

"Много хора, които се връщат от чужбина ми казват, че ако отида там ще печеля много пари. Затова и идват при мен, когато са в България. Стилът, в който рисувам по тялото, е широко разпространен в момента на Запад. Хората започнаха да се отпускат към това изкуство на мастилото и искат нещо различно - по-нежно и по-цветно, по забавно и не толкова засукано", казва София. 

Непреходните трендове в световен мащаб са доста. Със София избираме трите основни: 

1. Цветята

Тренд номер 1 за 2021 година все още са цветят

Снимка: Личен архив

"Почти всяко момиче има едно голямо цвете по себе си и това винаги ще е на мода"

Пеперудите са на второ място в Тренд 2021

Снимка: Личен архив

2. Пеперудите

"Тази година са адски модерни. Всяко момиче иска пеперуда. И аз си направих, но просто защото ми харесва!"

3. Кибритените клечки

"За това нямам обяснение. Просто хората ги харесват, може би имат нужда от огън или искат да са огън!" 

В последните 2 години вече не е толкова важно каква ще ти е татуировката, а дали ще се вижда достатъчно добре. За хората е важно да е забележима! Остаряло е разбирането, че татуировките трябва да пазят най-съкровената ти тайна, да са свързани с тежко събитие или с катарзис. Вече сме далеч от племенната им символика или културните маркери на йероглифа и готическите и библейски знаци. 

"Видима, ясна, повод за разговор - това е основното, което ги води. Татуировките са новите причини за запознанства. Особено сега, когато малко сме загубили тренинг. Винаги е много по-лесно да попиташ някой за надпис, който е забавен и разбираш на ръката, отколкото за йероголиф. Хората с йероглифите обикновено са (или се правят на) мистеирозни и ти отговарят просто "Тайна!". Раговорът секва! И тогава губиш интерес!", казва София. 

Мит е, че татуривките, които не виждаш, не ти омръзват. Когато си направиш татуировка, бързо забравяш, че е там. Като в дългите, монотонни връзки е:

Свикваш със старото и вече не го забелязваш, блазни те нещо ново! 

Вече татуировки си правим, когато сме щастливи и свободни, когато имаме нужда от промяна и смисъл, а не след катарзис! 

"За мен тялото ми е бял лист. Супер странно би било да не го нарисувам. Побърква ме празното място", споделя откровено София. 

В момента, в градска среда се бият два стила в татуирането - минимализъм и реализъм. Татуировките на София са нещо между минимализъм и "малка, цветна, сладка", както я определя тя.  

Любимата ѝ татуировка (разбира се!) е "Паднах от бара за една текила..."

Снимка: Личен архив

Тя всъщност има своята история. Две най-добрите приятелки си правят изненада всяка година. Отиват при София и едната избира татуровката, която да се нарисува на другата приятелка. Нещо като кростатуиране... Та "Паднах от бара за една текила.." се ражда от едно истинско падане от бара, пред очите на момчето, което едната приятелка си харесала. Инцидентът е разултат от опит да го впечатли! Успешен при това. А татуировката скрива белега от тази първа среща! 

Надписите на български са сред най-търсените през годината

Снимка: Личен архив

Татуировките на София са като щампи. Някои наподобяват улични графити. Всяка от тях казва интересни неща за притежателя си. На плажния бар веднага ще разпознаем стила на София, ако видим младия лекар с татуираните слушалки на предмишницата. "Търсач на щастие" приковава вниманието ни, докато оглеждаме чифт хубави крака на съседната маса...

"No Bra Club" е абсолютен разбивач на ледове!

Но само с рисунката и стила ли можем да избягаме от старото, за да прегърнем новото? 

"Много е важно мастилото. Старите мастила променят цвета си, избледняват и черното става зеленикаво-синьо. При новите мастила черното си е черно, като катран и винаги свежо. В старите татуировки се използват горе-долу 3-4 цвята - червено, жълто, синьо и зелено. В новите се преливат цяла гама цветове, бялото съществува. То освежава, макар, че прихваща от пигментацията на кожата по някое време. Различните цветове и тънките линии правят татуировката съвременна и модерна!". 

Татуировки за нещата от живота - такъв, какъвто е всеки ден. 

В новите татуировки няма скрито послание, направо са си заглавия на истории. Не ти се налага да проверяваш значението ѝ в речника, да търсиш образа, виждаш човекът, написал си "Киселяк" с един лимон до надписа и ти е ясно какво може да очакваш. 

"Особено лесно е със странните надписи, които разтопяват мигновено леда. Освен това малките татуировки се открояват много по-лесно от тези на хора, изрисували цялото си тяло. Забелязват се веднага и се запомнят", смята София. 

Татуировките с надписи на български също никак не са демоде! Някои искат София да пише с техния почерк, а за други - тя сама измисля как да изглеждат буквите. 

"В момента съм на тази вълна и вторник се връщам в студиото, защото бебето вече е на 5 месеца. Нямам търпение да се отдам на това да правя нови надписи, но и с цветове около тях", разкрива София. 

Татуистите ветерани в София по-скоро критикуват новата мода, в която твори и младата майка. Но тя не се притеснява да се опита да промени играта, освежавайки традициите на мастилото. 

"Чувала съм изказвания, че малките татуировки са супер лесни и че са предимно женски. За мен е много по-трудно да се направи малка и семпла, отколкото голяма. Защото при голямата, ако сбъркаш, винаги можеш да го замажеш със светлосенки. А за малката трябва да си супер прецизен и да стане отведнъж". 

Всяка година в столицата има Tattoo Expo и Tattoo Fest,  на който София се притеснява да работи, защото знае какво ще кажат повечето татуисти, които са предимно мъже. 

"Няма да ми е спокойно, но пък това е новото и модерното и дръзвам да се предизвикам. Няколко стила в едно - ново, еклектично изкуство!" 

София по време на работа

Снимка: Личен архив

А това, което можем да научим от нея е, че не бива да се взимаш на сериозно, не би да вървиш с егото напред, колкото и да си актуален в момента. Бъди самокритичен, дори да ти казват, че си добър!

Защото ако се надуеш - ще започнеш да правиш грешки! 

И остана само въпроса... какво да ни татуира София сега ?!