Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Буреносно започна 2023 година в САЩ! Калифорния оцелява в условия на същински потоп, след като проливните дъждове в последните три седмици отнеха живота на десетки души. На места пътища и полета бяха наводнени, засегнато бе и електроподаването и без ток са над 68 000 потребители.

Опустошителни бунтове спрегнаха думата "преврат" в Бразилия заради новия президент. 

Руска ракета нанесе мощен удар на украинска жилищна сграда. 

Какво още предвещава Годината на Водния заек? Ще бъде ли белязана от внезапни промени, възходи и падения, финансови сътресения и социален смут?

От друга страна, събитията през 2023 винаги могат да вземат положителен завой и да разгърнат един по-оптимистичен сценарий - също както заекът успява да събере кураж и увереност. 

Още снимки ВИЖТЕ тук>>>

Пълнолетие на 20

Жени в кимона позират за снимка на 09 януари 2023 г. за да отпразнуват пълнолетието си, което в Япония в продължение на 140 години се отбелязваше на 20.

Снимка: Getty Images

ЙОКОХАМА, ЯПОНИЯ - 09 ЯНУАРИ: Жени в кимона позират за снимка на 09 януари 2023 г. за да отпразнуват пълнолетието си, което в Япония в продължение на 140 години се отбелязваше на 20. През април 2022 г. бяха въведени промени, с които пълнолетие се добива на 18,  но някои дейности, като пушенето и пиенето, все още не са разрешени за хора под 20 години. Много градове запазиха обаче церемонии за граждани, навършили 20 години. Те промениха името си на "Събиране за 20-тата годишнина". Снимката е на Такаши Аояма.

След бунтовете

. Бурите събориха дървета, наводниха пътища и прекъснаха тока на десетки хиляди жители.

Снимка: Getty Images

БРАЗИЛИЯ, БРАЗИЛИЯ - 9 ЯНУАРИ: Работници разчистват отломки след бунтовете на радикални поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро в двореца Планалто на 9 януари 2023 г. в Бразилия. Президентът на Бразилия Лула призова за мир след това, което заговори за опит за превра с над 1200 поддръжници на Болсонаро, които превзеха националния конгрес. Снимката е на Андреса Анхолете.

Дъждове

Снимка: Getty Images

УИНДЗОР, КАЛИФОРНИЯ - 09 ЯНУАРИ: Кола е потопена в наводнения след проливен дъжд в Уиндзор, Калифорния. Районът на залива на Сан Франциско продължава е наводнен. Бурите събориха дървета, наводниха пътища и прекъснаха тока на десетки хиляди жители. Те се подреждат над Тихия океан и се очаква да донесат повече дъжд и вятър до края на седмицата. Снимката е на Джъстин Съливан.

Книгата на Хари 

Участниците по време на фестивала Grebeg Sudiro, който е част от честванията на Лунната Нова година на 15 януари 2023 г. в Соло Сити.

Снимка: Getty Images

УИНДЗОР, АНГЛИЯ - 10 ЯНУАРИ: Книгата на принц Хари "Spare" е изложена в клон на WH Smith срещу замъка Уиндзор на 10 януари 2023 г. Тя бе официално пусната в продажба в същия ден. Снимката е на Дан Китууд.

Катедралата

Книгата на Принц Хари е вече на пазара

Снимка: Lisa Maree Williams / Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 11 ЯНУАРИ: Поглед към катедралата "Света Мария" на 11 януари 2023 г. в Сидни, Австралия. Кардинал Джордж Пел, един от най-влиятелните католици в света, беше противоречива фигура, осъден за сексуални престъпления срещу деца в Австралия, преди присъдите да бъдат отменени след обжалване. Пел почина на 81 години в Рим. Снимката е Лиза Мари Уилямс.

Годината на Заека

Борба с бикове

Снимка: Robertus Pudyanto/Getty Images

СОЛО СИТИ, ИНДОНЕЗИЯ - 15 ЯНУАРИ: Участниците по време на фестивала Grebeg Sudiro, който е част от честванията на Лунната Нова година на 15 януари 2023 г. в Соло Сити. Тя се пада на 22 януари и отбелязва началото на Годината на заека. Хората носят дарове, известни като гунунган, включително китайски сладки торти, натрупани във формата на планини, които се представят по улиците, следвани от китайски и явански изпълнители. Симката е на Робертус Пудянто.

Борба с бикове

Служители на Спешна помощ претърсват останките от жилищна сграда, ударена от руска ракета в Днепър, Украйна. Най-малко 20 души са загинали, след атаката в събота, която е част от нова вълна ракети, изстреляни от Русия.

Снимка: Abhishek Chinappa/Getty Images

МАДУРАЙ, ИНДИЯ - 15 ЯНУАРИ: Мъже се борят с бик на празника на реколтата в Pongal на 15 януари 2023 г. Снимката е на Абишек Чинапа.

Атаката

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

ДНЕПЪР, УКРАЙНА - 15 ЯНУАРИ: Служители на Спешна помощ претърсват останките от жилищна сграда, ударена от руска ракета в Днепър, Украйна. Най-малко 20 души са загинали, след атаката в събота, която е част от нова вълна ракети, изстреляни от Русия. Украинският президент съобщи, че неговите сили са свалили 20 от 30 ракети. Снимката е на Спенсър Плат.