Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Темата таи седмица е ясна - Световното първенство по футбол в Катар! И по-точно - фенове на футбола навсякъде по света, зяпнали пред екраните или на трибуните! Над милион отпътуваха за Катар (с население под 3 милиона души), а останалите следят всичко свързано с голямото спортно събитие! На тях са посветени и някои от най-добрите кадри на седмицата! 

И още... кой и защо помилва пуйките Шоколад и Чип, къде зехтинът е наполовина заради глобалното засушаване и защо десетки се съблякоха чисто голи по изгрев в Австралия! 

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>>

COVID-19 още върлува в Китай

COVID-19 още върлува в Китай

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images

ПЕКИН, КИТАЙ - 20 НОЕМВРИ: Продавач на храна на улицата със защитна маска заради COVID-19, докато приготвя поръчка. В опит да постави под контрол нарастващите случаи, местното правителство затвори много ресторанти, училищата минаха на онлайн обучение, а заетите отново бяха пратени хоум офис. Въпреки че правителството наскоро преразгледа стратегията си за прогонването на COVID от Китай, мерките остават същите - задължителни тестове, карантини и затваряне на много области в опит да контролира разпространението на вируса. Снимката е на Кевин Фрайър.

Мач в меджлис

Семейство гледа мача в традиционна катарска стая за срещи

Снимка: Stuart Franklin/Getty Images

ДОХА, КАТАР - 20 НОЕМВРИ: Семейство в Катар гледа мача на откриването на Световното първенство по футбол в Катар 2022 г. в традиционна стая "меджлис". В арабската култура меджлисите са местата за събиране и общуване. Снимката е на Стюарт Франклин. 

Парад

Участници в Прада за годишнината от Мексиканската революция

Снимка: Manuel Velasquez/Getty Images

МЕКСИКО СИТИ, МЕКСИКО - 20 НОЕМВРИ: Изпълнители в традиционни костюми участват в парада в чест на 112-ата годишнина от Мексиканската революция в Сокало на 20 ноември 2022 г. Снимката е на Мануел Веласкес. 

Посрещане 

Войник от Кавалерията

Снимка: Carl Court/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 21 НОЕМВРИ: Войник от кавалерията излиза от съблекалнята в парадна униформа в казармата Хайд Парк на 21 ноември 2022 г. в Лондон, Англия. Войниците и конете ще участват в няколко церемониални събития по време на държавното посещение на президента на Южна Африка тази седмица: почетен караул, салюти с оръжия и парад. Снимката е на Карл Корт.

Футболни фенове 

Фенове в Манчестър празнуват головете на Англия

Снимка: Anthony Devlin/Getty Images

МАНЧЕСТЪР, АНГЛИЯ - 21 НОЕМВРИ: Фенове в екзалтация след първия гол на Англия по време на мача от Световното първенство по футбол Катар 2022 срещу Ислямска република Иран. Срещата се следеше на големия екран в Road to Victory - най-големият фен парк в Европа Mayfield Depot. Мачът идва в момент на огромна турбуленция в Иран, където националните протести, заради нелепата смърт на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест през септември 2022 г. срещанаха насилието на управляващите, в опитите им да бъдат потушени. Снимката е на Антъни Девлин.

Четвъртият гол 

Фенове се радват на победата на Англия на мача в Катар и вЛондон

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 21 НОЕМВРИ: Феновете реагират след четвъртия гол на Англия, по време на първия мач срещу Иран в Big Penny Social в Walthamstow. Световно първенство по футбол в Катар 2022 г. ще приключи на 18 декември. Снимката е на Леон Нийл.

В клас

Министър-председателят Риши Сунак посети клас по дизайн технологии в Академия Еразъм Дарвин на 21 ноември 2022 г. в Бърнууд, Англия.

Снимка: Andrew Fox - WPA Pool/Getty Images

БЪРНУУД, АНГЛИЯ - 21 НОЕМВРИ: Министър-председателят Риши Сунак посети клас по дизайн технологии в Академия Еразъм Дарвин на 21 ноември 2022 г. в Бърнууд, Англия. Снимката е на Андрю Фокс.

Ежедневие под атака 

Деца в час по физическо възпитание в Spilno School на 21 ноември 2022 г. в Киев, Украйна.

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 21 НОЕМВРИ: Деца в час по физическо възпитание в Spilno School на 21 ноември 2022 г. в Киев, Украйна. Въпреки че част от живота в столицата започна да тече нормално се завърнала, след като Русия се отказа от опитите си да превзема града, вълната от ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна превърна страховете, разрушенията и воя на сирени в ежедневие... Снимата е на Джеф Джей Мичъл.

Помилването на пуйката Шоколад

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 21 НОЕМВРИ: Президентът на САЩ Джо Байдън помилва две пуйки по случай Деня на благодарността. Това са Шоколаад и Чип, които са от Северна Каролина. Така държавният глава спази една стара традиция за този голям празник, на който американците се събират със семействата си. На церемонията по помилване присъства и председателят на Националната федерация на развъдчиците на пуйки Рони Паркър. Срещата се състоя на на южната морава на Белия дом на 21 ноември 2022 г. във Вашингто. Шоколад и приятелят му Чип са отгледани в ранчото Circle S., Северна Каролина, и ще живеят в кампуса на Държавния университет на Северна Каролина след днешната церемония. Други пуйки няма да имат техния късмет.  Снимката е на Уин Макнаме. 

Коледа без ограничения 

Коледните базари в Германия отвориха врати без ограничения заради COVID-19

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 21 НОЕМВРИ: Театрална артистка на кокили зарадва децата в първия ден от коледния базар на площад Бебелплац на 21 ноември 2022 г. в Берлин, Германия. Коледните базари се отварят в цяла Германия тази седмица за първи път без никакви ограничения от началото на пандемията от коронавирус. Снимката е на Шон Галъп.

Евакуация от Херсон

Дете в евакуационен влак от Херсон

Снимка: Chris McGrath/Getty Images

ХЕРСОН, УКРАЙНА - 21 НОЕМВРИ: Дете на борда на евакуационен влак на 21 ноември 2022 г. в Херсон, Украйна. Вицепремиерът на Украйна заяви, че правителството улеснява доброволните евакуации от града, окупиран от Русия в продължение на осем месеца. След като руските военнисили се оттеглиха през последните седмици, инфраструктурата в региона все още е силно повредена. Снимката е на Крис Мaкграт. 

Американските фенове

Снимка: Drew Angerer/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 21 НОЕМВРИ: Фенове в САЩ след първия американски гол в мача от група B на Световното първенство по футбол в Катар 2022 между Съединените щати и Уелс. Запалянковците следиха срещата в Dupont Circle във Вашингтон, окръг Колумбия. Снимката е на Дрю Ангерър. 

Kaретата

Държавната карета, превозваща Камила, кралицата-консорт, крал Чарлз III и южноафриканския президент Сирил Рамафоса

Снимка: Carl Court - WPA Pool/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 22 НОЕМВРИ: Държавната карета, превозваща Камила, кралицата-консорт, крал Чарлз III и южноафриканския президент Сирил Рамафоса, се придвижва по The Mall към Бъкингамския дворец на 22 ноември 2022 г. в Лондон, Англия. Това е първото държавно посещение, организирано от Обединеното кралство с крал Чарлз III като монарх, и първото държавно посещение на южноафрикански лидер от 2010 г. насам. Снимката е на Карл Корт. 

Празнично пътуване 

Трафик във Вашингтон като отпреди панедмията

Снимка: Drew Angerer/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 22 НОЕМВРИ: Интензивен трафик на междущатска магистрала 395 сутринта на 22 ноември 2022 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Американската автомобилна асоциация (AAA) прогнозира, че близо 55 милиона американци ще пропътуват 50 мили или повече за празничния уикенд за Деня на благодарността. AAA също прогнозира, че се очаква близо 49 милиона да пътуват с превозно средство тази седмица, докато около 4,5 милиона ще летят до своите дестинации за Деня на благодарността. Снимката е на Дрю Ангерър.

Куче в самолет

Куче отива да празнува Деня на Благодарността

Снимка: Kevin Dietsch/Getty Image

АРЛИНГТЪН, ВИРДЖИНИЯ - 22 НОЕМВРИ: Куче на контролно-пропускателен пункт на националното летище Роналд Рейгън във Вашингтон на 23 ноември 2022 г. в Арлингтън, Вирджиния. Авиокомпаниите се подготвят за ръст на пътниците през празничния уикенд за Деня на благодарността, като търсенето се очаква да достигне нива, близки до нивата отпреди пандемията. Снимката е на Кевин Дич. 

Последен изгрев

Последният изгрев над пещта Редкар в Англия

Снимка: Ian Forsyth/Getty Images

РЕДКАР, АНГЛИЯ - 23 НОЕМВРИ: Небето озарено от изгрева за последен път над бившата стоманена доменна пещ близо до Редкар, която бе разрушена с експлозивно 23 ноември. Бившата стоманодобивна фабрика на Редкар доминира в продължение на четири десетилетия. Завършена през 1979 г., доменната пещ бе висока 365 фута и бе втората по големина по рода си в Европа. Компанията бе затворена през 2010 г., последва ново начало със SSI UK, когато Tata Steel пое собствеността през 2012 г.. Завърши с ликвидация три години по-късно и със загубата на повече от 2000 работни места. Мястото се разчиства като вече има и планове за него. Снимката е на Иън Форсайт. 

Запалянковците в Германия 

Футболни фенове в Германия

Снимка: Christof Koepsel/Getty Images

ХАГЕН, ГЕРМАНИЯ - 23 НОЕМВРИ: Феновете реагират по време на мача от група Е на Световното първенство по футбол в Катар 2022 г. между Германия и Япония на коледния базар на Вестфаленшаенке на 23 ноември 2022 г. в Хаген, Германия. Снимката е на Кристоф Кьопсел. 

Парад по Ню Йоркски

Парад в Ню Йорк за Деня на благодарността

Снимка: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 24 НОЕМВРИ: Танцьорите на Spirit of America участват в 96-ия годишен парад на Деня на благодарността на Macys  в Ню Йорк. Годишният парад на Macy"s включва 16 гигантски балона с герои и 12 маршируващи групи. Организаторите очакваха над 2,5 милиона зрители да дойдат на парада. Снимката е на Алекси Джей Розенфелд.

Андалусия с наполовина зехтин

Испания с наполовина добив на зехтин от Андалусия

Снимка: Carlos Gil/Getty Images

ХАЕН, ИСПАНИЯ - 24 НОЕМВРИ: Поглед отгоре към поле с маслинови дървета, подготвени с мрежи за събиране на маслините след разклащане. С намаляването на производството поради екстремните горещи вълни и последвалата суша, испанският регион Андалусия - най-големият регион за производство на зехтин в света - ще има добив наполовина от обичайните количества. Снимката е на Карлос Гил. 

Феновете в Катар 

Футболни фенове с фланелка с името на Махса Амини в покрепа на демонстрациите за правата на жените в Катар

Снимка: Matthias Hangst/Getty Images

ДОХА, КАТАР - 25 НОЕМВРИ: Феновете вдигат фланелка с името на Махса Амини и знаме, в подкрепа на правата на жените преди мача от група B на Световното първенство по футбол в Катар 2022 г. между Уелс и IR Иран на стадион Ахмад Бин Али на 25 ноември, 2022 г. в Доха, Катар. Демонстрациие в Иран заради смъртта на Махса Амини през септември продължават. Махса Амини изпадна в кома и почина, след като бе арестуван в Техеран от моралната полиция за предполагаемо нарушаване на правилата за носене на хиджаб в страната. Снимката е на Матиас Хангст.

Феновете в Лондон

Фенове на футбола в Лондон

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 25 НОЕМВРИ: Футболните фенове гледат на живо мача от Световната купа между Англия и САЩ по време на зрителско събитие в Box Park Wembley на 25 ноември 2022 г. в Лондон, Англия. Снимката е на Леон Нийл.

Гола инсталация 

Десетки голи за кауза в Австралия

Снимка: Lisa Maree Williams / Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 26 НОЕМВРИ: Доброволци позират голи на изгрев слънце за фотографа-художник Спенсър Туник на плажа Бонди  Американският художник и фотограф Спенсър Туник създаде кадъра по поръчка на благотворителната организация Skin Check Champions, за да повиши осведомеността за рака на кожата по времето на Националната седмица за борба с рака на кожата. Снимката е на Лиза Мари Уилямс.