#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Джанина е на 4 години. От Еквадор. Тръгва с баща си и и други имигранти, търсещи убежище в САЩ. Чака да обработят документите им някъде край граничния патрул след преминаване в Аризона от Мексико на 10 май 2023 г. в Юма, Аризона. Бащата на Джанина каза, че са пътували шест седмици от Еквадор и са били отвлечени заедно с над 100 други имигранти в Сан Луис Рио Колорадо, Мексико, преди да бъдат спасени от мексиканските власти.

Историята на Джанина е една сред хиляди. Всъщност сред десетки хиляди.

Звярът е добрият герой в историите от границата. Той е опасен, но е и спасител. Всъщност е нещо като товарен влак, който пътува към границата между САЩ и Мексико. Много мигранти го предпочитат, защото е евтин вариант. La Bestia (Звярът) e рисков вариант, но все пак път към новия живот. 

В тексаския град Ел Пасо мигрантите са оставени да спят в импровизирани къмпинги по улиците на града през последните няколко дни, а други лагеруват около църква в центъра му.

Някои наричат случващото се "гранична криза".

Повече от 10 000 мигранти са задържани на границата между САЩ и Мексико само за 24 часа в края на миналата седмица. Причината е, че няколко часа бяха прекратени имиграционни правила от 2020 г. В сила влезе нов, много по-строг и наложен от администрацията на президента Джо Байдън закон.

През 2020 г. бе приложен така нареченият Дял 42, който позволява на властите в САЩ бързо да експулсират потенциални мигранти, опитващи се да пресекат границата с Мексико - включително тези, търсещи хуманитарно убежище.

Какво още се случва по света - вижте в Галерията със Снимки на Седмицата ТУК >>>

Куче върху скейтборд

Хънтър се състезава по време на надпреварата със скейтборд за домашни любимци, която се провежда в Тайланд.

Снимка: Lauren DeCicca / Getty Images

БАНКОК, ТАЙЛАНД - 07 МАЙ: Хънтър се състезава по време на надпреварата със скейтборд за домашни любимци, която се провежда в  Тайланд.Четиридневната изложба се провежда в Националния конгресен център Queen Sirikit, а кучетата са оценявани по форма и ловкост и разделени на начинаещи и опитни категории. На първо място в категорията начинаещи беше Mui, а първи в категорията опитни беше Suradej. На изложението бяха представени както домашни любимци, така и екзотични животни, като посетителите и техните домашни любимци можеха да общуват с тях. Снимката е на Лоран де Чикка.

Концертът 

Катрин, принцеса на Уелс, принцеса Шарлот, принц Джордж, министър-председателят Риши Сунак, Акшата Мурти, кралица Камила и крал Чарлз III в Кралската ложа по време на концерта в замъка Уиндзор.

Снимка: Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images

УИНДЗОР, АНГЛИЯ - 07 МАЙ: Катрин, принцеса на Уелс, принцеса Шарлот, принц Джордж, министър-председателят Риши Сунак, Акшата Мурти, кралица Камила и крал Чарлз III в Кралската ложа по време на концерта в замъка Уиндзор. Той е част от честванията по случай коронацията на Чарлз III и съпругата му Камила като крал и кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на другите кралства на Британската общност. Известни изпълнители забавляваха членовете на кралското семейство и 20 000 гости. Снимка е на Стефан Русо.

Промъкването

Кадърът е от 8 май 2023 г. в Ел Пасо, Тексас. Вълна от имигранти, опитващи се да преминат в САЩ се очаква с края на политиката за прилагане на границите от епохата на Covid Title 42 в близките дни.

Снимка: John Moore/Getty Images

ЕЛ ПАСО, ТЕКСАС - 8 МАЙ: Имигрантски семейства преминават в Съединените щати от Мексико, за да търсят убежище. Кадърът е от 8 май 2023 г. в Ел Пасо, Тексас. Вълна от имигранти, опитващи се да преминат в САЩ се очаква с края на политиката за прилагане на границите от епохата на Covid Title 42 в близките дни.  Снимката е на Джон Мур.

Maлките монаси 

Moнах бръсне главата на дете, което се подготвя да живеее в отшелничество в продължение на три седмици в храма Джогеса на 09 май 2023 г. в Сеул, Южна Корея.

Снимка: Chung Sung-Jun/Getty Images

СЕУЛ, ЮЖНА КОРЕЯ - 09 МАЙ: Moнах бръсне главата на дете, което се подготвя да живеее в отшелничество в продължение на три седмици в храма Джогеса на 09 май 2023 г. в Сеул, Южна Корея. Като част от празнуването на рождения ден на Буда, малките деца ежегодно се канят да станат част от будистките монаси за период от три седмици. Снимката е на Чунг Сунг-Джун.

Кучешка надпревара

Американски гол териер по време на събитието Terrier Group, проведено от клуба Westminster Kennel в квартал Куинс в Ню Йорк.

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК - 09 МАЙ: Американски гол териер по време на събитието Terrier Group, проведено от клуба  Westminster Kennel в квартал Куинс в Ню Йорк. 147-ото годишно изложение за кучета на Westminster Kennel Club представи над 3000 домашни любимци от над 200 породи, участващи в четири различни състезания. Снимка е на Майкъл М. Сантяго.

Бус без шофьор

Шофьорът Стюарт Дойдж пътува през моста Forth Road на 11 май 2023 г. в Единбург, Шотландия

Снимка: Robert Perry/ Getty Images

ЕДИНБУРГ, ШОТЛАНДИЯ - 11 МАЙ: Шофьорът Стюарт Дойдж пътува през моста Forth Road на 11 май 2023 г. в Единбург, Шотландия с аввтобус, който се дижи без шофьор. От 15 май пет автономни едноетажни автобуса ще се движат по маршрута между Ferrytoll park-and-ride във Файф и жп и трамвайния възел Edinburgh Park. Превозните средства ще се движат по определени пътища със скорост до 50 мили в час и въпреки че могат да се управляват без намесата на шофьори, ще имат двама служители на борда. Снимката е на Робърт Пери.

Фенове на Евровизия 

Най-големите фенове на Евровизия се събират във фен селото и на брега на реката в центъра на Ливърпул преди полуфинала на конкурса за песен на Евровизия, който се състоя на 11 май 2023 г. в Ливърпул, Англия.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ЛИВЪРПУЛ, АНГЛИЯ - 11 МАЙ: Най-големите фенове на Евровизия се събират във фен селото и на брега на реката в центъра на Ливърпул преди полуфинала на конкурса за песен на Евровизия, който се състоя на 11 май 2023 г. в Ливърпул, Англия. Обединеното кралство е домакин от името на Украйна, чието участие спечели миналогодишния песенен конкурс, но не можа да бъде домакин на тазгодишното състезание поради войната. Снимката е на Кристофър Фърлонг.