#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за мегасушата в Северна Америка. Тя е вследствие на киматичните промени.

Езерото Мийд спадна до рекордно ниски нива от 30-те години насам, като остави рибите на сухо, но и изплуваха останки от хора. 

В Чили минават на режим на водата след като езерото Пенуелас пресъхна... 

Над 20 имота бяха унищожени от крайбрежен пожар в Калифорния, възникнал заради сушата и подклаждан от бриза...

Задава се глобална продоволствена криза, а в Украйна войната не спира...

Осиновени

Aня на 71 години се грижи за осиротелите домашни любимци в украинско село

Снимка: John Moore/Getty Images

КОЧУБЕEВКА, УКРАЙНА - 08 МАЙ: 71-годишната Аня топли вода за кафе, а осиновените от нея котки чакат за обяд. Нейното село доскоро бе окупирано от руските сили. Аня и съпругът й Миша се грижат за много от домашните любимци на селото, които бяха изоставени, когато половината население избяга от боевете. По-голямата част от региона на Херсонска област попадна в ръцете на Русия малко след нахлуването на 24 февруари. Русия се стреми да създаде сухопътен коридор от Крим до контролирани от сепаратистите райони на изток. Снимката е на Джон Мур.

Про & Контра

Ескалация на напрежението в Шри Ланка

Снимка: Buddhika Weerasinghe / Getty Images)

КОЛОМБО, ШРИ ЛАНКА - 09 МАЙ: Проправителствените протестиращи надделяха над адантиправителствени протестиращи по време на сблъсъците на 09 май в Коломбо, Шри Ланка. Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса обяви извънредно положение заради напрежението. Поддръжниците на управляващата партия на Шри Ланка се изправиха срещу недоволните от властта и се стигна до сблъсъци с полицията. Десетки протестиращи са ранени. Снимката е на Будика Уеерасингхе. 

Най-търсената пощенска марка в света

Пощенската марка "Змийския остров" вече е изкупена

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ЛВОВ, УКРАЙНА - 09 МАЙ: Lимитирани марки "Змийския остров" бяха пуснати в Украйна. Те увековечават момента, в който украински войник предизвикателно отговоря на руските военни сили, които го карат да се предаде: "Руски военен кораб, отивай на майната си". Интересът към тиражът от 1 милион марки е огромен. Първоначално започват да се продават в пощите, но заради търсенето се започна и онлайн продажба. Заради огромния интерес, сайтът се срива постоянно. Допълнителният ограничен тираж от 30 000 марки се разпродаде в рамките на часове. Лвов все още е спирка и подслон за милионите украинци, бягащи от руската инвазия, както и гарант за безопасността на близките страни и относителната сигурност от Западна Украйна. Снимката е на Леон Нийл. 

В очакване 

Служителка на избирателна секция на Филипините в края на изборния ден

Снимка: Lauren DeCicca / Getty Images

ВИГАН, ФИЛИПИНИ - 09 МАЙ: Служителка от избирателната комисия е качила краката си на бюрото в края на изборния ден. В страната се проведоха оспорвани избори, помрачени от няколко инцидента с насилие и многобройни оплаквания за неизправни машини за преброяване на гласове. Синът и съименник на сваления диктатор Фердинанд Маркос-старши, който беше обвинен в натрупване на милиарди долари от неправомерни дейности  и в извършване на десетки хиляди нарушения над човешките права по време на автократичното си управление, организира изключително популярна кампания, за да  върне фамилията си на власт. Фердинанд "Бонгбонг" Маркос младши имаше сериозна преднина в социологическите проучвания срещу основния си съперник - вицепрезидентът Лени Робредо. Маркос се кандидатира заедно с кмета на град Давао - Сара Дутерте - дъщерята на напускащия президент Родриго Дутерте, който е обект на международно разследване за погазване на правата на човека по време на войната му с наркотиците. Снимката е на Лорен де Лука.

Денят на победата в Молдова

Ден на Победата в Молдова

Снимка: Andreea Campeanu/Getty Images

КИШИНЕВ, МОЛДОВА - 09 МАЙ: Игор Додон, бивш президент на Молдова (в средата, облечен в тъмносиньо), участва в марш за Деня на победата на 9 май 2022 г. в Кишинев, Молдова. Докато западноевропейските страни отбелязват победата на съюзниците във Втората световна война на 8 май, много страни от съветския блок - както и руските общности в чужбина - празнуват победата на Русия на 9 май, поради разликата във времето, когато бойните действия са прекратени на този ден през 1945 г. Снимката е на от Андреа Кампеан.

Под танка 

Обучение с танк ан южната украинска граница

Снимка: John Moore/Getty Images

Днепропетровска област, УКРАЙНА - 09 МАЙ: В снимка от птичи поглед се вижда танк на украинската армия минава над пехотинец по време на тренировъчно учение. Пехотните войници усвоиха сценарии за оцеляване, когато потенциално се сблъскат с руски танк, приближаващ се от близко разстояние. Фронтовата линия с руски войски се намира само на 70 км на юг в Херсонска област, по-голямата част от която се контролира от Русия. Снимката е на Джон Мур.

Безсмъртият полк на улица Тверская

Ден на Победата в Москва

Снимка: Oleg Nikishin/Getty Images

МОСКВА, РУСИЯ - 09 МАЙ: Хората носят портрети на своите роднини - войници от Втората световна война - докато участват в марша на Безсмъртния полк на улица Тверская на 9 май 2022 г. в Москва. Събитието празнува победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война. Снимката е на Олег Никишин. 

Среща 

Шолц и Макрон в Берлин

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 09 МАЙ: Германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) и френският президент Еманюел Макрон пред Бранденбургската врата, която е осветена в цветовете на украинското знаме след разговори в Берлин, Германия. На първо място в дневния ред на двамата лидери бе продължаващата руска война в Украйна и нейните международни последици. Снимката е на Шон Галъп.

МЕГАСУША

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЕЗЕРОТО МИЙД, НЕВАДА - 09 МАЙ:  Мъртва риба в сухото езеро Мийд. Бюрото за рекултивация съобщи, че езерото Мийд - най-големият изкуствен резервоар в Северна Америка, е паднало до най-ниското равнище от 1937 г. насам, след изграждането на язовир Хувър. Наскоро бяха открити и човешки останки след спаднето на водата. Мегасушата е резултат от климатичните промени, съчетани с повишените нужди от вода в югозападните Съединени щати. Снимката е на Марио Тама. 

Съмнителните реултати

С протести очакват резултатите от изборите на Филипините

Снимка: Ezra Acayan / Getty Images

МАНИЛА, ФИЛИПИНИ - 10 МАЙ: Католически свещеник разговаря с полицаи на стража, по време на протест срещу изборните резултати пред сградата на Комисията по изборите. Фердинанд "Бонгбонг" Маркос младши е готов да спечели президентския пост в ожесточени оспорвани избори. В последните седмици той направи мащабна кампания, базирана до голяма степен на дезинформация, за да върне фамилията си на власт. Резултатите от изборите ден след като милиони филипинци отидоха да гласуват сочат, че Маркос се радва на огромна преднина срещу главния си съперник - вицепрезидент Лени Робредо. Готова да спечели вицепрезидентския пост е кметът на град Давао - Сара Дутерте. Тя е дъщеря на отиващия си президент Родриго Дутерте, който е обект на международно разследване за погазване на човешките права по време на войната му с наркотиците. Снимката е на Езра Акаян. 

Речта на Кралицата 

Снимка: Ben Stansall - WPA Pool / Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 10 МАЙ: Принц Чарлз чете речта на кралицата, а до него са Камила, херцогинята на Корнуол и принц Уилям, херцог от Кеймбридж. С тържественото откриване в Уестминстърския дворец се отбелязва началото на новата сесия на парламента. Програмата включва включва реч на кралицата, очертаваща плановете за нови закони, които ще бъдат представени през следващата парламентарна година. Тази година речта бе прочетена от принца на Уелс, тъй като Нейно Величество Кралицата е възпрепятствана. Снимката е на бен Стансал.

Сухопътни обучения

Снимка: Morris MacMatzen/Getty Images)

МЮНСТЕР, ГЕРМАНИЯ - 10 МАЙ: Войници на белгийските въоръжени сили участват с гаубица Lightgun (LG) 1 105 мм в международните съвместни военни учения Wettiner Heide (Wettiner Meadow) на сухопътните сили за реагиране на НАТО. Участва и Panzergrenadierbrigade 37 (бронирана пехотна бригада 37), която в момента ръководи Обединената оперативна група за много висока готовност на НАТО (VJTF). Настоящите учения, които се провеждат от 2 до 20 май, включват бронирани и артилерийски части със 7500 войници от девет различни нации, главно от Германия и Холандия. Снимката е на Морис МакМатцен.

Банка за семена в глобална продоволствена криза

Банката за семаната е преместена в Ливан

Снимка: Marwan Tahtah / Getty images

БЕКАА, ЛИВАН - 10 МАЙ: Посеви от пшеница и ечемик в село Тербол.  След като банката за семена бе евакуирана от Алепо заради войната в Сирия, през 2015 г., Международният център за селскостопански изследвания в сухите райони (ICARDA) се помещава в долината Бекаа в Ливан, където съоръженията включват полета за отглеждане, лаборатория, разсадници и генна банка от хиляди каталогизирани семена. Снимката е на Маруан Тахтан.

"ЗАТВОРЕНО"

Строги мерки в Пекин заради коронавируса

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images

ПЕКИН, КИТАЙ - 10 МАЙ: Работник играе бадминтон с колега до затворени магазини в почти празната търговска зона на обикновено оживения мол Taikoo Li. Търговците на дребно бяаха принудени да затворят обектите си, заради мерките срещу коронавируса. Китай се опитва да ограничи скока на случаите на коронавирус в столицата Пекин, след като стотици хора дадоха положителна проба за вируса през последните седмици, което накара местните власти да започнат масови тестове в повечето райони, да затворят училища, ресторанти и магазини, да забранят събиранията и дори да карантинират цели квартали. Снимката е на Кевин Фрайър.

Режим на водата в Чили

Суша в Чили

Снимка: Marcelo Hernandez/Getty Images

ВАЛПАРАИСО, ЧИЛИ - 10 МАЙ: Изглед от въздуха към пресъхналото езеро Пенуелас. Водохранилищата в околните райони на Сантяго са пресъхнали след десетилетие слаби валежи и злоупотреба с вода. Ситуацията принуди Чили да наложи план за регулиране на водата с ротационни съкращения в различни части на Сантяго. Снимката е на Марсело Ернандес. 

Какво ще стане с газа в Астора?

Какво ще се случи с дъщерната на Газпром Астора в Германия?

Снимка: David Hecker/Getty Images

РЕХДЕН, ГЕРМАНИЯ - 12 МАЙ: Подземното хранилище на природен газ Astora. Русия обяви санкции срещу десетки западни енергийни компании, включително Газпром Германия, на която Астора е дъщерно дружество. Германското правителство управлява Газпром Германия като тръст, след като експроприира компанията от руския газов гигант Газпром след военната инвазия на Русия в Украйна. Сред условията на санкциите на Русия е изискването западните компании да не съхраняват руски газ. Съоръжението Rehden е най-голямото място за съхранение на природен газ в Германия. Германия се стреми да намали зависимостта си от руския енергиен внос на петрол и газ възможно най-бързо. Снимката е на от Дейвид Хекър.

След пожара

Крайбрежен пожар унищожи над 20 имота в Калифорния

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЛАГУНА НИГЕЛ, КАЛИФОРНИЯ - 12 МАЙ: Изгоряло превозно средство пред една от унищожените над 20 къщи след крайбрежен пожар   в Лагуна Нигел, Калифорния. Пожарът е подклаждан от ветровете и тежката суша в Калифорния, която става все по-страшна поради изменението на климата. Снимката е на Марио Тама.

Избягалата Альохина вече пее в Берлин

Pussy Riot в Берлин

Снимка: Sean Gallup/Getty Images

БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ - 12 МАЙ: Руската арт група и пънк банда Pussy Riot, в която участват Даяна Буркот (вляво) и Мария Альохина, изпълняват антивоенната музикална и театрална постановка "Riot Days" във Funkhaus Berlin на 12 май 2022 г. Берлин, Германия. Альохина, която беше под домашен арест в Москва и е заплашена със затвор заради съдействие в организирането на политическа демонстрация, успя да избяга, облечена като куриер на храна и по-късно се отправи към Литва през Беларус. Pussy Riot се противопоставят открито на  руския президент Владимир Путин, за което членовете на бандата вече лежаха в затвора. Снимката е на Шон Галъп. 

Първата в света площадка за бързо тестване на турбини 

Кралица Елизабет II на любимото си конно шоу

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

 РОСИТ, ШОТЛАНДИЯ - 13 МАЙ: Студент позира за снимка при откриването на първото в света съоръжение за бързо тестване на лопатки на приливни турбини в съоръжението FastBlade на 13 май 2022 г. в Росит, Шотландия. Съоръжението FastBlade е на стойност 4,6 милиона британски лири и вече отвори врати като първата в света такава площадка. Сайтът е сътрудничество между Университета в Единбург и Babcock International и има за цел да запази позицията на Шотландия в челните редици на развитието на приливната енергия. Снимката е на Джеф Джей Мичъл. 

Галоп през историята

Безплатни рокли за бала в Бронкс

Снимка: Chris Jackson/Getty Images

УИНДЗОР, АНГЛИЯ - 13 МАЙ: Кралица Елизабет II наблюдава конете от своя Range Rover на Royal Windsor Horse Show в Home Park. За Кралското конно шоу Уиндзор се твърди, че е любимото годишно събитие на кралицата. То е 4-дневното събитие, по времето на което ще може да се види представлението "Галоп през историята", което е част от официалните чествания на платинения юбилей на Кралицата. Снимката е на Крис Джаксън. 

Безплатна рокля за бала 

Разрушеният Дворец на Културата в Харков до паметника на Шевченко

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

 НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 13 МАЙ: Зания, студентка в Южен Бронкс, пробва обувки на безплатно събитие за абитуриентски дрехи, организирано от Седмицата на модата в легендрния квартал. Учениците имаха възможността да пробват и да си набавят безплатно рокли, обувки, вратовръзки и бижута за предстоящите им балове. Събитието, което подпомогна стотици студенти в един от най-икономически натоварените квартали в Съединените щати, се осъществява с дарения както от частни, така и от обществени институции. Снимката е на Спенсър Плат. 

Ракета за Двореца на културата 

Митинг за аборитите в Ню Йорк

Снимка: John Moore/Getty Images

ДЕРГАЧИ, УКРАЙНА - 14 МАЙ: Скулптура на украинския национален герой и бард Тарас Шевченко близо до руините на местния Дворец на културата. Най-скоро сградата е била използвана като център за разпределение на хуманитарна помощ за украински цивилни, преди да бъде унищожена от ракетен удар на 11 май. Украински и западни официални представители казват, че Русия изтегля силите около Харков, втория по големина град в Украйна, предполагайки, че може да пренасочи войските си на югоизток. Снимката е на Джон Мур. 

Право на аборт

Снимка: Stephanie Keith/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 14 МАЙ: Шествия в подкрепа на абортите над Бруклинския мост по време на митинг в Ню Йорк. Поддръжниците на на правото на аборт се събраха в цялата страна, призовавайки законодателите да подкрепят закона. Снимката е на Стефани Кийт.