#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за oтмяната на федералното право на аборт в САЩ. Решението на Върховния съд в средата на седмицата предизвика вълна от протести, но и върна Америка 50 години назад, пишат световните медии. Шок и ужас - така международните наблюдатели описаха ситуацията в американското общество. 

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението като "трагична грешка".

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита. Около нея защитниците на правото на аборт скандираха "разделяне на църквата от държавата", "моето тяло, мой избор".  Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис. Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

С гранатомет на пикник

Жена на военно обучение в Полша

Снимка: Omar Marques/Getty Images

СЕМЯНОВИЦЕ, ПОЛША - 19 ЮНИ: Възрастна жена с гранатомет по време на военен пикник, организиран от фондация GROT и клонове на полската армия. Като един от най-големите разходчици на НАТО, амбицията на Полша е да разшири отбранителните способности до 300 000 души - комбинация от професионална армия и доброволци на непълно работно време от Силите за териториална отбрана. Това би означавала удвояване на настоящия брой наемници. Снимката е на Омар Маркес. 

 Неделна служба 

Неделна служба в Украйна

Снимка: Scott Olson/Getty Images

ДРУЖКОВКА, УКРАЙНА - 19 ЮНИ: Поклонниците напускат неделната служба в Суковска баптистка църква. Богослуженията се провеждаха в малка палатка в задната част на църквата, тъй като сградата беше сериозно повредена от скорошен ракетен удар. През последните седмици Русия съсредоточи огневата си мощ в украинския регион Донбас, където дълго време подкрепя два сепаратистки региона, воюващи с украинското правителство от 2014 г. Снимката е на Скот Олсън. 

Отново на опера

Операта в Киев отвори врати

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 19 ЮНИ: Оперните актьори Дмитро Иванченко и Игор Евдокименко по време на "Севилският бръснар". Операта възобнови редовните представления, след като беше затворена в продължение на месеци след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Снимката е на Алексей Фурман.

След водата

Тридневна стачка блокира железопътния транспорт в Англия

Снимка: Photo by Samuel Wilson-Pool/Getty Images

ГАРДИНЪР, МОНТАНА - 19 ЮНИ: Участъци от североизточния входен път след историческо наводнение в националния парк Йелоустоун, което го принуди да затвори миналата седмица. Части от парка бяха отворени отново за посетители миналата сряда. Снимката е на Самюъл Уилсън-Пул.

Стачка

Тридневна стачка спря железопътния транспорт в Англия

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 20 ЮНИ: Пътник чака влак на гара Clapham Junction в Лондон ден преди началото на тридневната стачка. През изминалата семица повече от 40 000 железопътни работници, обединени от синдикати, протестираха срещу съкращения на работни места, заплащането и условията на труд. Почти всички влакови линии в страната бяха засегнати, включително лондонското метро. Снимката е на Дан Китууд. 

Битка с факли

Битка с факли в Индонезия

Снимка: Robertus Pudyanto/Getty Images)

ДЖЕПАРА, ИНДОНЕЗИЯ - 20 ЮНИ: Жителите на село Тегалсамби участват в традиционната ежегодна битката с факли. Факелите са направени от сушени кокосови листа и пълни със сушени бананови листа. Участниците мятат един срещу друг факлите, но не им е позволено да удрят тялото на противника. Селяните вярват, че факелите носят здраве и гонят злото. Снимката е на Робертус Подянто. 

В очакване на Темида 

Очакват решенията на Върховната Темида в САЩ

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 20 ЮНИ: Служител на Върховния съд стои на стълбите към сградата на Върховния съд на САЩ. Тази седмица съдът съобщи становища по дела, включително решения относно правата за аборт, оръжията, религията и изменението на климата. Снимката е на Ана Мънимейкър. 

Снаряди

Руските удари в Украйна продължават

Снимка: Scott Olson/Getty Images

ДРУЖКИВКА, УКРАЙНА - 20 ЮНИ: Пламъците обгръщат конструкция, ударена от снаряд. През последните седмици Русия съсредоточи огневата си мощ в украинския регион Донбас. Снимката е на Скот Олсън. 

По улиците на Тбилиси

Шествия по улиците на Тбилиси, искат в Европейския съюз

Снимка: Daro Sulakauri/Getty Images

 

ТБИЛИСИ, ГРУЗИЯ - 20 ЮНИ: Демонстрантите маршируват към площад Европа в Тбилиси, Грузия. Над 120 000 грузинци излязоха на по улиците в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, дни след като Европейската комисия препоръча отлагане на кандидатурата на Тбилиси. Снимката е на Даро Сулакаури. 

Йога клас 

Масов йога клас в Индия

Снимка: Abhishek Chinappa/Getty Images

МИСУРУ, ИНДИЯ - 21 ЮНИ: Хората пред двореца Майсур по време на честванията на Международния ден на йогата. Снимката е на Абишек Чинапа. 

Най-дългият ден и най-късата нощ

Англия посреща най-дългия ден в годината

Снимка: Finnbarr Webster/Getty Images

УИЛТШИР, АНГЛИЯ - 21 ЮНИ: Хората се събраха по изгрев в Стоунхендж. Лятното слънцестоене настъпи на 21 юни. Това е най-дългият ден и най-кратката нощ в годината в Северното полукълбо. Снимката е на Финбар Уебстър.

В Орбита

Успех в изстрелването на ракета в Орбита а Южна Корея

Снимка: Korea Aerospace Research Institute via Getty Images

GOHEUNG-GUN, ЮЖНА КОРЕЯ - 21 ЮНИ: Това изображени е предоставено от Корейския институт за аерокосмически изследвания. На него се вижа космическата ракета Nuri (KSLV-Ⅱ), излитаща от стартовата си площадка в космическия център Naro.  Южна Корея успешно изстреля своята космическа ракета Нури (KSLV-Ⅱ) във втория опит да изведе спътници в орбита, достигайки важен етап в космическата програма на страната.

 

Застрашени

Най-големите ж.п. стачки в Англия

Снимка: Jeff J Mitchell/Getty Images

ГЛАЗГОУ, ШОТЛАНДИЯ - 21 ЮНИ: Член на персонала мете платформа на гара Queen Street. Най-големите железопътни стачки от 30 години започнаха в понеделник вечерта, като влаковете в Обединеното кралство бяха отменени през по-голямата част от седмицата. В стачките се включиа служители на Network Rail плюс бордови и гарови служители, работещи за 13 влакови оператори в цяла Англия. Хиляди работни места са застрашени, като е планирано затваряне на билетни каси, както и замразяване на заплащането по време на кризата с разходите за живот, казва профсъюзът на RMT. Снимката е на Джеф Джей Мичъл.

Топъл обяд

Доброволци готвят топъл обяд в Киев

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

КИЕВ, УКРАЙНА - 21 ЮНИ: Готвач в кухнята на Доброволците. Близо 100 доброволци от Организацията Hi приготвят 4500 топли обяда дневно, в допълнение към събирането и разпространението на комплекти за помощ. Снимката е на Алексей Фурман.

По Календара на Андската Амазонка 

Боливийски традиции

Снимка: Gaston Brito Miserocchi/Getty Images

ТИУАНАКУ, БОЛИВИЯ - 21 ЮНИ: Членове на местна общност по време на празненствата на зимното слънцестоене на 21 юни 2022 г. в Тиуанаку, Боливия. Зимното слънцестоене бележи началото на 5530 година в календара на Аймара, официално известен в Боливия като календара на Андската Амазонка. Снимката е на Гастон Брито Мисерочи. 

Арести за активисти 

Арестуват активистка пред Върховния съд в САЩ

Снимка: Anna Moneymaker/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 21 ЮНИ: Полицейски служители на Върховния съд арестуват активистка от Rise Up 4 Abbortion Rights. В същия ден Върховният съд на САЩ публикува няколко решения, включително дела, свързани със свободата на религията, правата на работниците и здравноосигурителните компании. Съдът оповести повечето решения по-късно през седмицата. Сред тях бе и това за забраната на абортите. Снимката е на Анна Мънимейкър. 

Най-доброто куче

Изложба за кучета в Ню Йорк

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

ТАРИТАУН, НЮ ЙОРК - 21 ЮНИ: Mопсовете се състезават пред съдиите по време на годишната изложба за кучета на Westminster Kennel Club в Lyndhurst Estate. В 146-тата годишна изложба за кучета на Westminster Kennel Club се включиха над 3500 кучета от над 200 породи, които се състезават в три различни направления. Най-доброто куче бе обявено в сряда вечер. Снимката е на Майкъл М. Сантяго. 

Новият клъстър 

Пекин откри нов клъстър на COVID-19

Снимка: Kevin Frayer/Getty Images

 ПЕКИН, КИТАЙ - 21 ЮНИ: Момче кара скейтборд покрай оградата с бариера. Tя ограничава движението на затворена общност след откритото скорошно огнище на коронавирус. Столицата на Китай работи за контролиране на новия клъстер от COVID-19, след като стотици хора, свързани с местен нощен клуб, дадоха положителна проба за вируса. След облекчаване на ограниченията по-рано през седмицата, местните власти започнаха местни масови тестове и целенасочени блокирания в допълнение към задължителните изисквания за отрицателен PCR тест в рамките на 72 часа за влизане в повечето обществени места и развлекателни заведения и барове. Някои райони бяха карантинирани. Снимката е на Кевин Фрайър. 

Птичи поглед

Птичи поглед към Флорида

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

СЪРФСАЙД, ФЛОРИДА - 22 ЮНИ: Разчистен е парцелът, където някога се е намирала 12-етажната сграда на Champlain Towers South. Тази седмица се отбелязва първата годишнина от трагичното събитие, при което 98 души загинаха при частичното срутване на сградата на 24 юни 2021 г. Снимката е на жо Рийдъл. 

Победителят Тръмпет 

Хедър Бюнер и Тръмпет Блъдхаунд седят в кръга на победителите, след като спечелиха Best in Show на годишната изложба за кучета на Westminster Kennel Club в Lyndhurst Estate на 22 юни 2022 г. в Таритаун, Ню Йорк.

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

ТАРИТАУН, НЮ ЙОРК - 22 ЮНИ: Хедър Бюнер и Тръмпет Блъдхаунд седят в кръга на победителите, след като спечелиха Best in Show на годишната изложба за кучета на Westminster Kennel Club в Lyndhurst Estate на 22 юни 2022 г. в Таритаун, Ню Йорк. В 146-тата годишна изложба за кучета се състезаваха над 3500 кучета от над 200 породи. Снимката е на Майкъл М. Сантяго. 

Жертва за Индра

Традиции в Бали

Снимка: Agung Parameswara/Getty Images

БАЛИ, ИНДОНЕЗИЯ - 23 ЮНИ: Жена от местната общност на Тенганан Пегрингсинган изгаря кокосова кора по време на военен ритуал на Панданус, наречен Мекаре-Каре. Древното село "Бали Ага" Тенганан Пегрингсинган е различно от другите села в Бали. Вярата си в Бога на Индра и балийската култура са преплетени в ежедневния живот на общността. Селото също има своя собствена територия и запазва традициите си по начини, контрастиращи с тези в други села в Бали. Тенганците на остров Бали празнуват едномесечна церемония, наречена "Usabha Sambah", за да демонстрират уважение към бог Индра, индуисткият бог на войната. Един от ритуалите по време на церемонията е Pandanus War или "Mekare Kare", където двама тенганаци се дуелират помежду си, за да пролеят кръвта за приношенията. Традицията произлиза от вярата, че трябва да се принасят кръвни жертви на Индра. Когато мъжете и момчетата проливат кръвта си по време на битката, това е най-голямата жертва и знак за преданост към Индра, а също така показва отдаденост към тяхната общност. Снимката е на Агунг Парамесвара. 

Фестивалът в Гластънбъри

Палатки по време на фестивал

Снимка: Leon Neal/ Getty Images

ГЛАСТЪНБЪРИ, АНГЛИЯ - 23 ЮНИ: Mежду палатките в една от къмпинг зоните по време на втория ден от фестивала в Гластънбъри в Worthy Farm, Пилтън. Снимката е на Леон Нийл.

В дъждовната капка 

Отражение на Върховния съд в САЩ в капка дъждовна вода

Снимкa: Nathan Howard/Getty Images

ВАШИНГТОН - 23 ЮНИ:  Върховният съд се вижда отразен в дъждовни капчици. Съдът обяви дългоочаквано решение относно правата за притежание на оръжие, но активистите продължават да чакат решението, което се очакваше да забрани абортите. Снимката е на Нейтън Хауърд. 

"Мъртъв басейн" 

Езерото Мийд, Невада

Снимка: Mario Tama/Getty Images

НАЦИОНАЛНА ЗОНА ЗА ОТДИХ НА ЛЕЙК МИД, НЕВАДА - 23 ЮНИ: Хората се разхождат близо до потънала по-рано лодка, в момента заседнала почти изправена, във вече пресъхнала част от езерото Мийд, пострадало от сушата. Езерото Мийд, най-големият изкуствен резервоар в Северна Америка, е спаднало до най-ниското си ниво, откакто е било запълнено през 1937 г. след изграждането на язовир Хувър. Намаляването на водните нива е резултат от мегасушата, предизвикана от изменението на климата, съчетана с повишените нужди от вода в югозападните Съединени щати. Нарастват страховете, че езерото Мийд може след години да се превърне в "мъртъв басейн", когато нивата на водата станат твърде ниски, за да текат надолу по течението от близкия язовир Хувър. Снимката е на Марио Тама.

Човешкото знаме 

Знаме от хора в Сидни

Снимка: Don Arnold/Getty Images

СИДНИ, АВСТРАЛИЯ - 24 ЮНИ: Над 1000 души формираа знаме на стъпалата на Операта в Сидни, Австралия. Австралия ще бъде домакин на WorldPride 2023. Снимката е на Дон Арнолд.

Шок в САЩ

След решението на САЩ активистки против аборта

Снимка: Brandon Bell/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 24 ЮНИ: Активисти срещу абортите празнуват в отговор на решението на Върховния съд да отмени конситуионното право на аборт. Милиони жени в САЩ ще загубят правото си на аборт, след като Върховният съд отмени 50-годишно решение, което го легализираше в цялата страна, съобщи Би Би Си. Става дума за делото "Роу срещу Уейд" - историческото решение на Върховния съд на САЩ от 1973 г. за законността на абортите. От този момент нататък федералните закони вече не гарантират правата, свързани с абортите, и отделните щати могат самостоятелно да забранят процедурата. Очаква се ограниченията или забраните да бъдат наложени в половината от американските щати и да засегнат около 36 милиона жени в репродуктивна възраст. Тринадесет щата вече са приели закони, които автоматично забраняват абортите след решение на Върховния съд. Снимката е на Брандън Бел.

По жътва

Жътва в Германия

Снимка: Hannibal Hanschke/Getty Images

ЛЮБЕНАУ, ГЕРМАНИЯ - 24 ЮНИ: Комбайн прибира ечемик в деня на официалното откриване на зърнената реколта за сезона след пресконференция във фермата Gut Kemlitz Анализаторите прогнозират силна реколта тази година за култури, включително пшеница, ръж, ечемик и царевица в Германия поради меката зима и достатъчното количество валежи досега тази година. Руската война в Украйна обаче оказа натиск върху международния пазар на зърно. Снимката е на Ханибал Ханшке. 

Отзвукът

Протести и в Ню Йорк

Снимка: Spencer Platt/Getty Images

НЮ ЙОРК - 24 ЮНИ: Хората се събират на Юниън Скуеър, за да протестират срещу решението на Върховния съд по делото Добс срещу Джаксън за здравето на жените. Решението на Съда по делото Dobbs срещу Jackson Women's Health отменя забележителното 50-годишно дело Roe срещу Wade, премахвайки федералното право на аборт. Снимкаta e на Спенсър Плат.

Като инките

Фестивал, произхождащ от традициите на инкие

Снимка: Leonardo Fernandez/Getty Images

КУСКО, ПЕРУ - 24 ЮНИ: Изпълняващ ролята на съпругата на инките "Коя" пристига в археологическия парк Саксайуаман по време на тържествата на фестивала Inti Raymi Sun. Фестивалът на слънцето Inti Raymi се провежда всяка година, следвайки традицията на инките, за да отбележи зимното слънцестоене в Южното полукълбо и да отдаде почит на слънцето. Снимката е на Леонардо Фернандес.

Протести

Снимка: Michael Ciaglo/Getty Images

ДЕНВЪР, КО - 24 ЮНИ: Хората маршируват покрай Капитолия е щата Колорадо, докато се събират в знак на протест срещу решението на Върховния съд да отмени федералното право на аборт. Снимката е от Майкъл Чиаго.

Miss International Queen  

Конкурсът за транссексуална Кралица на красотата се проведе в Тайланд

Снимка: Lauren DeCicca/Getty Images

ПАТАЯ, ТАЙЛАНД - 25 ЮНИ: Фуксия Ана Равена от Филипините спечели Miss International Queen 2022 на 25 юни 2022 г. в Патая, Тайланд. Тайланд е домакин на Miss International Queen, най-големият и престижен международен конкурс за красота на транссексуалните. Конкурсът, който се провежда ежегодно в Патая, Тайланд, се провежда на фона на четири законопроекти, които предвиждат легализиране на еднополовите бракове. В Тайланд тайландските ЛГБТК активисти проведоха събития за прайд за първи път в историята на страната, призовавайки за равенство и притискайки правителството да продължи напред със законодателство, което ще позволи брака за всички. Снимката е на Лорен Дечика.