#Тези градски снимки от различни точки на планетата Земя рисуват своя история! Те са в седмичната селекция на межуднародните информационни агенции за най-добри кадри през изминалите седем дни. Дело са на фоторепортери от целия свят, някои от тях са направени случайно, а други са част от работата им.

В #URBN се интересуваме от случващото се по света, навсякъде - всякакви теми, култури, изкуства, събития, открития и случки!

Всички снимки разгледайте тук >>>

Тази седмица всички говорят за жегите, които сполетяха Европа от 50 години насам. Това са най-продължителните и непоносими горещини с теператури над 40 градуса! Пожари и суша тормозят и САЩ, където пожарникари гасят Национален парк! 

На фона на топлинната криза, нажежено е положението и във фондовите борси, където брокерите са в очакване на хиперинфлацията. Къде хора се обърнаха към хранителните банки заради липса на насъщния и как протестите свалиха правителството в Шри Ланка - вижте в галерията. 

Щафетата

Щафетата на Кралицата в Бъкингам

Снимка: Nick England/Getty Images

ЛИНКЪЛН, АНГЛИЯ - 10 ЮЛИ: Артисти на Бирмингам 2022 г. - щафетата на кралицата за Игрите на Британската общност. Снимката е на Ник Инглънг.

На барсата

Суматоха на фондовите борси преди данните за инфлацията

Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 11 ЮЛИ: Търговците на Нюйоркската фондова борса. Акциите паднаха рано сутринта, преди началото на сезона на печалбите, тъй като пазарът очаква данни за инфлацията, които излязоха по-късно миналата седмица. Снимка е от Майкъл М. Сантяго.

Пожар в парка

Пожар в Националния парк в Калифорния

Снимка: National Park Service чрез Getty Images

ПАРК ЙОСЕМИТ NTL, КАЛИФОРНИЯ - 11 ЮЛИ: Снимката е преоставена от Службата на националния парк. Пожарникари се борят с огъня рано сутринта. Според докладите, първите сигнали за пожара в Уошбърн са от 7 юни. Огънят се е разразил през уикенда, заплашвайки масив от гигантски секвои. 

Инфрачервена Вселена

Първи снимки в Космоса от новия телескоп на НАСА

Снимка: NASA/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 11 ЮЛИ: Снимка, предоставена от НАСА -  първото изображение от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА. То ще бъде прегледано от президента на САЩ Джо Байдън, по време на брифинг с лидерите на Националната аеронавтика и космическа администрация (НАСА) в изпълнителния директор на Айзенхауер South Court Auditorium на Office Building на 11 юли 2022 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Според НАСА изображенията на телескопа са изображенията с най-висока разделителна способност на инфрачервената вселена, заснемани някога. 

Деана за Куба

Почит на протестиращите в Куба

Снимка: Joe Raedle/Getty Images

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 11 ЮЛИ: Деана Серано по време на демонстрациите, които отбелязват една година от кубинските протести. Събитието, проведено в квартала Малката Хавана на Маями, почете онези, които излязоха на улиците в Куба, протестирайки срещу липсата на храна, възможности и нуждата от свобода. Снимката е на Джо Рийъл. 

Виадукт за 588 милиона долара 

Виадукт за 588 милиона долара

Снимка: Mario Tama/Getty Images

ЛОС АНДЖЕЛИС, КАЛИФОРНИЯ - 11 ЮЛИ: Погле отгоре към преминаващи превозни средства. Те се движат по новооткрития виадукт 6th Street, свързващ Boyle Heights с центъра на Лос Анджелис. Създаден е по проект на стойност 588 милиона долара и беше открит през уикенда. Отне шест години за завършването на виадукта, който е проектиран да издържи на земетресение с магнитуд 9,0. Оригиналният виадукт е построен през 1932 г. и е разрушен през 2016 г., след като е определен, че е сеизмично уязвим. Снимката е на Марио Тама.

Рекорден Бонфайър 

Най-високият огън се бори за рекорд

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

ЛАРН, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 12 ЮЛИ: Бонфайър, който претендира да постави нов световен рекорд за височина на структурата, бе запален на 12 юли 2022 г. в Ларн, Северна Ирландия. Рекордът е поставен в дена,в който се отбелязва победата на протестантския крал Уилям Орански над католическия крал Джеймс в битката при Бойн. Според официалните рекорди на Гинес, рекордът за най-висока конструкция е 198 фута и 11 инча, а огънят на Craigyhill е измерен днес на височина от 202,37208 фута от независима компания за проучване. Снимката е на Чарлз Макилън. 

Горещата вълна 

Жеги в Англия

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

ЕЙНСФОРД, ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО - 12 ЮЛИ: Семейства се разхлаждат в река Дарент на 12 юли 2022 г. в Айнсфорд, Обединеното кралство. Великобритания преживява гореща вълна тази седмица, тъй като температурите в някои части се очаква да надхвърлят 30 градуса. В южните и източните части на Англия е издадена опасност от горещини от 2 степен. Снимката е на Дан Китууд.

Оранжевият марш

Кралица Елизабет II с представители на Националната здравна служба г-н Питър Мей, постоянен секретар в Министерството на здравеопазването и главен изпълнителен директор на здравеопазването и социалните грижи, и сестра Джоана Хог, Спешна помощ в болница Royal Victoria Отдел, по време на аудиенция в замъка Уиндзор на 12 юли 2022 г. Снимка е на Арън Чоун.

Снимка: Charles McQuillan/Getty Images

БЕЛФАСТ, СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ - 12 ЮЛИ: Член на протестантска флейтова група крещи, докато се проовежда оранжевият марш за 12 юли. Годишните тържества се състоят за първи път след пандемията Covid-19 и отбелязват победата на протестантския крал Уилям Орански над католическия крал Джеймс в битката при Бойн през 1690 г. Снимка е на Чарлз Маккуилън.

При Кралицата

Кралица Елизабет II с представители на Националната здравна служба г-н Питър Мей, постоянен секретар в Министерството на здравеопазването и главен изпълнителен директор на здравеопазването и социалните грижи, и сестра Джоана Хог, Спешна помощ в болница Royal Victoria Отдел, по време на аудиенция в замъка Уиндзор на 12 юли 2022 г.

Снимка: Aaron Chown - Pool/Getty Images

УИНДЗОР, АНГЛИЯ - 12 ЮЛИ: Кралица Елизабет II с представители на Националната здравна служба г-н Питър Мей, постоянен секретар в Министерството на здравеопазването и главен изпълнителен директор на здравеопазването и социалните грижи, и сестра Джоана Хог, Спешна помощ в болница Royal Victoria Отдел, по време на аудиенция в замъка Уиндзор на 12 юли 2022 г. Снимка е на Арън Чоун.

Пет галактики

Пет галактики

Снимка: NASA, ESA, CSA и STScI чрез Getty Images

В КОСМОСА - 12 ЮЛИ: В тази снимка, предоставена от НАСА от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА разкрива Stephans Quintet, визуална група от пет галактики. Тази огромна мозайка е най-голямото уеб изображение до момента, покриващо около една пета от диаметъра на Луната. То съдържа над 150 милиона пиксела и е изградено от почти 1000 отделни файла с изображения. Информацията от Webb предоставя нови прозрения за това как галактическите взаимодействия може да са довели до еволюцията на галактиките в ранната вселена. Снимка е на  NASA, ESA, CSA и STScI.

Раждане на звезди

Раждане на звезди

Снимка: NASA, ESA, CSA и STScI

В КОСМОСА - 12 ЮЛИ: В тази снимка, предоставена от НАСА, се вижда пейзаж от планини и долини, изпъстрени с блестящи звезди от ръба  на звездообразуващ регион, наречен NGC 3324 в мъглявината Карина, на 12 юли, 2022 в космоса. Заснето в инфрачервена светлина от новия космически телескоп Джеймс Уеб на НАСА, това изображение разкрива за първи път невидими досега области на раждане на звезди. Снимка е на  NASA, ESA, CSA и STScI.

Реакторите

Германия няма да затваря реактори заради войната в Украйна

Снимка: Lukas Barth/Getty Images

ЕСЕНБАХ, ГЕРМАНИЯ - 12 ЮЛИ: Атомната електроцентрала Kernkraftwerk Isar  близо до Есенбах, Германия. Германското федерално коалиционно правителство обмисля да позволи на останалите три атомни електроцентрали на Германия, включително реактора Isar 2, които трябва да бъдат затворени до края на тази година, да продължат да работят още кратко време, за да помогне за преодоляване на евентуален енергиен недостиг през идващата зима. Германия все още е зависима от Русия за голяма част от вноса на енергия и е изправена пред възможен недостиг на природен газ, ако Русия продължи да намалява доставките си на газ след напрежението около продължаващата война на Русия в Украйна. Снимката е на Лукас Барт. 

Американски пикник 

Пикник в Белия дом

Снимка: Chip Somodevilla/Getty Images

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 12 ЮЛИ: (отляво) Първата дама на САЩ Джил Байдън, президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис приветстват гостите на пикника на Конгреса на южната поляна на Белия дом. Това е годишната възможност за членове на Конгреса и техните семейства да посетят служители на администрацията и да се забавляват. Пикникът беше отменен през 2020 г. и 2021 г. поради продължаващата пандемия на коронавирус. Снимката е на Чип Самодевила.

Бодливи макове

АНГЕЛУС ОУКС, Калифорния - 12 ЮЛИ: Пчела събира прашец от бодливи макове (Argemone munita), цъфтящи на фона на пейзаж в  Ел Дорадо в пустинята Сан Горгонио близо до Анджелус Оукс, Калифорния. Маковете цъфтят на по-високи места и са сред първите растения, които се появяват след пожара, който изпепели мястото. Пожарът в Ел Дорадо с площ от 22 744 акра възникна заради пиротехническо устройство по време на парти и даде начало на сезона на лошите пожари. Домакините на партито бяха осъдени по няколко обвинения, включително непредумишлено убийство за смърт, настъпила по време на пожар. Снимката е не Дейвид Макню.

Там край реката

Още гасят пожара в Националния парк

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

ПАРК ЙОСЕМИТ NTL, КАЛИФОРНИЯ - 12 ЮЛИ: Посетителите на националния парк Йосемити газят в река. Пожарникарите продължават да се борят с огъня Washburn в югозападната част на парка. Изгорели са 3700 акра, откакто избухна на 7 юли и в момента е овладян на 17 процента. Снимката е на Джъстин Съливан.

Криза в Шри Ланка

Политическа криза в Шри Ланка

Снимка: Abhishek Chinnappa/Getty Images

 

 

 

КОЛОМБО, ШРИ ЛАНКА - 13 ЮЛИ: Протестиращ бяга, за да се скрие от сълзотворен газ, изстрелян от армейците по време на протест, настояващ за свалянето на министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе на фона на продължаващата икономическа криза. . Президентът Готабая Раджапакса избяга от страната в Мале, докато министър-председателят Ранил Викремесингхе е назначен за изпълняващ длъжността президента. Снимката е на Абишек Чинака. 

Нотинг Хил 

Принц Чарлз на фестивала в Нотинг Хил

Снимка: Ian Vogler - WPA Pool/Getty Images

ЛОНДОН, АНГЛИЯ - 13 ЮЛИ: Принц Чарлз се среща с изпълнители в The Tabernacle, за да отпразнува завръщането на карнавала в Нотинг Хил след пауза поради пандемията Covid-19. Снимката е на Иън Фоглер. 

Пресъхване 

Пресъхнал резервоар в Отли

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

ОТЛИ, АНГЛИЯ - 13 ЮЛИ: Поглед отгоре към изсъхващото корито и спадащите нива на водата в резервоара Lindley Wood на 13 юли 2022 г. в Отли, Англия. Говорител на Yorkshire Water, регионалната водоснабдителна компания, отбеляза, че Lindley Wood е "компенсационен резервоар", който взема излишната вода от близките резервоари. По време на топлинната вълна, която Англия преживява в момента, комуналното ползване на вода е завишено и затова няма да има достатъчно вода до преливащи резервоари като Lindley Wood. Снимката е на Кристофър Фърлонг.

Сред фенерите 

Фестивал на светлината в Япония

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Getty Images

ТОКИО, ЯПОНИЯ - 13 ЮЛИ: Жени, облечени в кимона, се разхождат близо до запалени хартиени фенери по време на летния фестивал Mitama Matsuri в светилището Yasukuni на 13 юли 2022 г. в Токио, Япония. Около 30 000 фенера са изложени по време на четиридневния традиционен фестивал, който се провежда през периода Бон в Токио през юли. Противоречивият шинтоистки храм е посветен на душите на около 2,5 милиона японски мъже, жени и деца, загинали за страната си. Снимката е на Томохиро Осуми.

Без вода

ПАЛМ ДЕЗЪРТ, КАЛИФОРНИЯ - 13 ЮЛИ: Въздушен поглед към домове до незастроена пустиня на 13 юли 2022 г. в Палм Дезърт, Калифорния. Според американския мониторинг, повече от 97 процента от земната площ на щата Калифорния съхне, а близо 60 процента са в екстремна суша. През май комуналното ползване на вода в Коачела възлиза на 244 галона вода средно на човек на ден. Средната стойност за щата беше 91 галона на човек. В много части на щата в момента са под ограничения за използване на вода поради сушата. Снимката е на Марио Тама.

Горещини и в Европа

Опасни горещини в Европа

Снимка: Octavio Passos/Getty Images

ЛЕЙРИЯ, ПОРТУГАЛИЯ - 14 ЮЛИ: Тази снимка показва изгоряла кола в Коломеяс на 14 юли 2022 г. в Лейрия, Португалия. Горски пожари обхванаха централната част на страната при температури над 40 градуса по Целзий. Снимката е на Октавио Пасос.

Жега в Мадрид 

Жега в Мадрид

Снимка: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

МАДРИД, ИСПАНИЯ - 14 ЮЛИ: Мъж скача във водата, докато се опитва да се разхлади в езерото  Сан Хуан в Пелайос де ла Преса, докато температурите продължават да се покачват. В момента Европа преживява най-продължителния период на изключително горещо време от 50 години. Снимката е на Пабло Блазкез Домингез. 

Победа след протести

Победа за протестиращите в Шри Ланка

Снимка: Abhishek Chinappa/Getty Images

КОЛОМБО, ШРИ ЛАНКА - 15 ЮЛИ: Жени полицаи стоят през вратата към президентския двор, която е вандализирана врата. Председателят на парламента на Шри Ланка Махинда Япа Абейвардена потвърди, че президентът Готабая Раджапакса официално се е оттеглил, отбелязвайки победа за протестиращите, които в продължение на месеци водят кампания за отстраняване му, както и на премиера Ранил Викремесингхе. До избирането на нов президент задълженията и функциите на президента се изпълняват от министър-председателя съгласно разпоредбите на конституцията. Снимката е на Абишек Чинапа. 

Отпадъци

Депо за текстилни отпадъци в Тайван

Снимка: Annabelle Chih/Getty Images

ТАЙПЕ, ТАЙВАН - 15 ЮЛИ: Огромна купчина несортирани дрехи втора употреба в съоръжение, управлявано от фабриката за рециклиране на текстил Zheng-chuan на 15 юли 2022 г. в град Нов Тайпе, Тайван. Според администрацията за опазване на околната среда на Тайван се изчислява, че през 2020 г. са създадени 78 000 тона текстилни отпадъци, което е най-високият брой от десетилетие. Повече от 35% от изхвърления текстил отива за изгаряне в Тайван. Снимката е на  Анабел Чин.

Отново ракета 

Отново ракета във Виница, Украйна

Снимка: Alexey Furman/Getty Images

ВИНИЦА, УКРАЙНА - 15 ЮЛИ: Млада жена минава покрай дупка, направена от ракета на 15 юли 2022 г. във Виница, Украйна. Десетки хора бяха ранени при атаката, при която ракети удариха многоетажна сграда в центъра на града. Виница не е била на мушката на Русия от началото на март. Снимката е на Алексей Фурман.

Хиперинфлация 

Хиперинфлация - хора чакат за храна от хранителни банки

Снимка: Justin Sullivan/Getty Images

ОУКЛАНД, КАЛИФОРНИЯ - 15 ЮЛИ: Хората чакат на опашка, за да получат пакети с храна от общностната хранителна банка на окръг Аламеда в църква в Оукланд, Калифорния. Рекордно високата инфлация принуждава мнозина да разчитат на хранителните банки за основни нужди, докато цените на хранителните стоки продължават да растат. Снимката е на  от Джъстин Съливан.

40 градуса по Целзий

Снимка: Hollie Adams/Getty Images

МАРГЕЙТ, АНГЛИЯ - 16 ЮЛИ: Лейла Гувея, на 3 години от Гринуич, заровена в пясъка на плажа Маргейт на 16 юли 2022 г. в Маргейт, Обединеното кралство. Тази седмица Великобритания преживява топлинна вълна, като температурите в някои части се очаква да достигнат между 37 и 40 градуса. За южните и източните части на Англия е издадена трета степен на опасност от горещини, която ще се повиши до степен 4 до понеделник. Снимката е на Холи Адамс