#Преди малко повече от 60 години сър Хю Бивър, управител на пивоварната Гинес, е на ловджийско събиране на пристанището Уексфорд на река Слейни в графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен е в спор: коя е най-бързата дивечова птица в Европа, Златистата булка или яребицата. Оказва се, че това не е записано никъде в книгите...

Няма книга, до 1955 година, която да казва кой е "Най-най-най" в света! Докато не се появява Книгаата за рекордите на Гинес!

Първият сборник за постижения е създаден от двама братя детективи. Бройките са хиляда и всички те са раздадени.  След създаването на книгата изданието от август 1955 г. 

На 27 август е издадена първата бройка от Книгата с рекорди на Гинес. Сигурни сме, че поне веднъж в живота си сте чували: "Ти си за Книгата на Гинес!" Обикновено свързваме това изречение с положителните емоции. И макар да е малко демоде, всеки би искал да влезе в историята със свой личен рекорд. 

В #URBN ви оказвам три от нашите любими рекорди в градска среда. 

Рекордно дългото даунхил трасе в света! 

Най-дългата градска велосипедна надпревара за спускане с планинско колело се измерва на 2,274 км. Състезанието се провежда в Меделин, Колумбия, на 2 декември 2018 г.

Снимка: Getty Images

В деня на рекордния опит, 26 международни велосипедни ездачи участват на два етапа състезания. Човекът с най-доброто време в двете спускание е победител. След финалите даунхилистите са направили и няколко акробатични изпълнения на рампите по пистата. Победител в състезанието е чилийският даунхилист Педро Ферейра с време от 3 минути 49 секунди. 

 Градската топка

Рекордът за баланс на футболна топка, без да ти слиза от крака е 63 удара в минута и се държи от африканския футболист Ия Траоре, който в момента се подвизава в Париж.

Снимка: Guiness Records

Разписвал се е в книгата за рекорди на Гинес три пъти до сега. В момента е едно от най-търсените лица за реклами и музикални видео клипове. 

 Ходене по въже над града 

Рекордът в Книгата за Гинес за ходене по въже на най-голяма височина - 350 метра над града, се държи от групата от Москва и е записан през 2019 година.

Снимка: Getty Images

Шестимата мъже и едно момиче са част от Международната асоциация за ходене по въже. В групата са Александър Грибанов, Максим Кагин, Владимир Мурзаев, Генадий Скрипко (всички от Русия), Миа Ноблет (Канада), Фриди Кухне (Германия) и Нейтън Паулин (Франция), които извървяват по въже разстоянието между две кули на 8 септември. 

За още интересни рекорди може да се отправите към сайта на Гинес!