#Лятото е онова време, когато е твърде горещо да правим онези неща, за които през зимата беше твърде студено е казал Марк Твен. Вероятно има своите основания да го твърди, не само защото е роден в най-южния щат на Америка - Кънектикът, но и защото е преживял няколко от историческите топли вълни в края на XIX в и в началото на XX в. 

При проверка в регистрите прави впечатление, че смъртоносните жеги се случват доста по-рядко назад в миналото в сравнение с последната декада. През XIX век, например са регистрирани около 4 по-сериозни топлинни вълни. 

През 1540 година, например,  сведенията са за Ервопейска суша, която продължила 11 месеца на стария континент. 

През юли 1757 година Европа регистрира най-горещото лято в последния половин век, като рекордът е минат през 2003 годин. През 1896 година Източна и Северна Америка са в клопкаата на адска жега през август, която отнема живота на 1500 души.

Разгледайте галерията ни с уникални градски кадри от миналите векове до днес тук >>>

Историческа е и горещата вълна от 1900 - в центъра на Аржентина в първите осем дни на февруари 1900 г., известна като "седмицата на огъня". Температурите остигат  до 37 ° C (99 ° F), но с много висок индекс на влажност, който повиши усещането за топлина до 49 ° C (120 ° F) сериозно засяга здравето на хората, причинявайки поне над 478 смъртни случая.

Поглеждайки към XX в. - списъкът на топлинните вълни е доста по-дълъг. През 1901 източна гореща вълна в САЩ отнема живота на близо 9500 души.

През 1906 година Обединеното кралство е поразено от жеги за три месеца, които поставят рекорди по високите температурите. Тези рекорди са счупени по време на жегите през септември 1911 и септември 2016 година пак там. 

През юли, 1913 година най-горещата е регистрирана най-горещата вълна, която някога е обхващала Калифорния. Температурата достига 57 ° C (134 ° F) при Furnace Creek, която все още остава най-високата температура на околния въздух, регистрирана на Земята.

Около 1938 г.: Градски работници правят слънчеви бани на стълбите на катедралата Сейнт Пол, Лондон. Снимка от

Снимка: Hulton Archive/Getty Images

Почти всяка година от 1930 до 1938 г. включва исторически горещи вълни и суши някъде в Северна Америка. Най-дългият непрекъснат низ от 38 ° C (100 ° F) или по-високи температури е за 101 дни Юма, Аризона през 1937 г. Най-високите температури, достигани някога в Канада, са регистрирани на две места в Саскачеван през юли 1937г. и 1950 г. 

През 90-те години градовете в Обединеното кралство счупиха драматично рекордите си за всички времена. Температурите достигнаха връх 37 ° C (99 ° F), което води до един от най-горещите августови дни, регистрирани от 1659 година насам.

30 август 1930 г.: Шивачки правят слънчеви бани по време на сутрешната си почивка на покрива на Great Portland Street, Лондон. (Снимка от Topical Press Agency/Getty Images)

Снимка: Снимка от Topical Press Agency/Getty Images

През 1995 – 1995 топлинната вълна в Чикаго и Уисконсин температурите достигат до 41 ° C (106 ° F). Липсата на съоръжения за аварийно охлаждане и неадекватната реакция на гражданските власти към по-възрастното население, особено в кварталите с по-ниски доходи в Чикаго и други градове в Средния Запад, водят до най-малко 778 смъртни случая - предимно  сред афроамериканците от гетата.

НЮ ЙОРК - 10 ЮНИ: Жителите на Ню Йорк се разхлаждат в надуваем басейн на тротоара на 10 юни 2008 г. в квартал Бронкс в Ню Йорк. Температурите отново достигнаха до 90 градуса по Фаренхайт по време на ранната гореща вълна в града.

Снимка: Mario Tama/Getty Images

По същото време Обединеното кралство преживява третото си най-горещо лято от 1659 г. насам.

Следващата екстремно гореща вълна е през 1997 г. - трета за Обединеното кралство за период от 7 години и една от най-горещшите в историята. 

В края на лятото 2000 г., a топлинна вълна се случи в южната част на Съединените щати, счупи рекордите за максимална температура за всички градове за всички времена.

Две деца се къпят на улица в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images

Ето ни и в XXI в. Летата са все по сухи и горещи, превествани от тропически бури в райони, които никога не са преживявали такива. И макар за разлика от предшествениците ни в отминалите векове да се радвае на вентилатори, овлажнители за вздух, климатици и други охлаждщи системи, жегите продължават да са все така опасни и труднопоносими. 

През април 2003 г. имаше лятна гореща вълна, която засегна Обединеното кралство, но най-вече Англия и Уелс където бяха счупени температурни рекорди. Рекордът за всички времена все още остава, но температурите достигнаха около 99 ° F (37 ° C).

Европейска топлинна вълна от 2003 г. засегна голяма част от Западна Европа. Най-тежко го понесоха Франция, Англия и Испания, където загинаха близо 15 000 души.

18 юли 1963 г.: Шофьор на автобус се разхлажда на автогарата по време на много горещо лято в Будапеща. (Снимка от Keystone/Getty Images)

Снимка: Getty Images

Европейска топлинна вълна от 2006 г. беше втората масивна гореща вълна, която удари. Жегите бяха сравнени с онези от 1976 и 2003 г.,

Европейска топлинна вълна от 2007 г. засегна предимно югоизточна Европа в края на юни до август. България изживя своята най-горещата  година, с невиждани досега температури над 45 ° C (113 ° F).  И гръцките горски пожари бяха свързани с топлинната вълна. 

22 август 1955 г.: Офис служителки са избрали дъската за скачане в плувния басейн Holborn Oasis в Лондон като най-готиното място за обяд по време на горещата вълна. (Снимка от Monty Fresco Jnr/Topical Press Agency/Getty Images)

Снимка: Getty Images

През 2012 година "Дойче веле" посвети статия на жегите по света със заглавие "Това ни убива. Бавно, но сигурно". В нея се твърди, че докато всички се радват на слънчевите дни и синьото небе, съществува един притеснителен факт: по целия свят високите температури са достигнали ново критично ниво, а последиците: горски пожари, съсипани реколти, смърт.

2016 бе годината с най-високите температури - откакто се правят такива измервания. Причината за това развитие бе комбинацията от климатичния феномен Ел Ниньо и глобалното затопляне. Въпреки че в началото на 2018 наблюдавахме противоположния феномен - Ла Ниня, при който температурите се понижават, тазгодишният юни бе един от най-горещите в историята - а това е признак за гореща вълна, пише в материалът. 

1929: Две жени, облечени в бански костюми, се наслаждават на питие по време на горещата вълна в Париж. (Снимка от Fox Photos/Getty Images)

Снимка: Getty Images

"Поради изменението на климата можем да очакваме още екстремни горещи вълни и занапред", казва Клеър Нулис от Световната метеорологична организация.

За хората в България, Испания, Гърция 30 градуса през лятото не са нищо особено. За жителите на Великобритания или Ирландия обаче това е повече от необичайно.

Заради промените в климата, Владимир Кендровски от Световната здравна организация (СЗО) очаква през втората половина на 21-ви век да има такива горещи вълни на всеки две години.

7 юли 1959 г.: Кристин Чайлд и Франсис Пиджън на покрива на театър "Пикадили" по време на пауза в репетициите за "The Crooked Mile". (Снимка от Джон Франкс/Кейстоун/Гети изображения)

Снимка: Getty Images

Горещите вълни се отразяват и на ума. В горещите летни дни мозъкът ни работи с до 10 процента по-бавно, казват учени. В едно американско изследване пък се твърди, че 90 000 ученици от Ню Йорк са се провалили на тестовете си заради високите температури.

"Най-засегнати са малките деца и старите хора", казва Симоне Зандхолц от Института за околна среда и човешка сигурност към ООН. "Повечето жертви на горещи вълни живеят в гъсто населени и застроени градове, където няма много свеж въздух.

15 юни 1967 г.: Офис на открито: шеф и секретарката му преместват офиса си навън, за да победят горещата вълна,(Снимка от Keystone/Getty Images)

Снимка: Getty Images

На фона на историческите сведения и изказванията на експерти, в #URBN обръщаме поглед към градвоете в миналото, тогава, когато е нямало климатици и охладителни системи, за да видим как хората са понасяли горещите вълни. В поредица от снимки ще откриете невероятни навици на хората от града в различните точки на планетата. Това, което не трябва да забравяме е, че колкото и да обичаме лятото и слънцето, трябва да внимаваме с него! 

Разгледайте галерията ни с уникални градски кадри от миналите векове до днес тук >>>