#В една от най-великите сцени в "Кръстникът III" Майкъл Корлеоне изрича вече легендарната реплика: "Точно, когато си мислех, че съм излязъл и те ме вкарват обратно!" Тези думи улавят гнева му, че не може да се отърве трайно и спокойно от света на мафията и да бъде просто едър капиталист без кървава репутация. Оставаме на престъпна вълна, но се пренасяме в България.

Точно вземе, че си помисли някой как има път отвъд мутренската естетика и крими нравите на 90-те и страната отново се оказва заклещена в света на псевдонимите от подземния свят. Родината ни може да избяга от прехода, но не и от прякорите. Нотариуса, Еврото, а сега и Червеният пират. Нито един от тези образи не е класическа деветдесетарска мутра с дебел врат, ланци и "застрахователен" бизнес, но всички са част от един все по-странен сюжет за рекет, заплахи, кражба на бизнеси, контрол върху съдебната система, уреждане на арести и присъди, политически връзки плюс малко клошарство за цвят и мирис.

В края на работната седмица централната емисия на БНТ започна с напоителен репортаж за мистериозния Червен пират - най-актуалния прякор в общественото пространство... засега. Разбрахме, че най-накрая бил разкрит и прибран на топло, след като бе заподозрян, че е изпращал заплахи по мейл на български магистрати и политици. Подписвал се като Червения пират. Мъж на 35 години, вероятно психично болен, описван като комбинативен от едни и асоциален от други. Скитник, който си признал как дирил места със свободен интернет, за да пише и праща от телефона си заплахи, явно "вдъхновен" и "стимулиран" от актуалните имена и скандали в съдебната система. Поне така казват към момента органите на реда, а после и органите за масово разпространение на информация. Всичко може да се промени драстично в този пиратски сюжет като от пиратска видеокасета на второкласен трилър през 90-те, дублирана от един глас.

Вицовете се пишат сами - "Червеният пират, Нотариуса и Еврото влезли в един бар... "Даже не един а два - "Осемте джуджета" и "SS club". Да видим какво прави един Червен пират в страна, пленена от прякорите, взета на абордаж от съмнителни персонажи. Явно тук е търсена връзка с прочутия пират Черната брада. Но цветът е сменен. Червеното е сигнално, алармира, предупреждава. Червеното е политическият цвят на комунистическа България. Може ли скитникът да е търсил исторически асоциации? Дали си е представял, че клошарският му начин на живот всъщност е "адвенчър" през седемте морета? Очаквал ли е някакво съкровище за изпратените заплахи? Може би в евро и то от Еврото? Плюс нотариална заверка от Нотариуса. Или поне от техните призраци, защото Пепи Еврото е безследно изчезнал засега, а Нотариуса е застрелян.

Някой трябва да направи бг рок банда с престъпни прякори. Червеният пират на бас китарата, Нотариуса на барабаните, Пепи Еврото вокал. Тези персонажи обаче по-скоро си мълчат, а музикалният фон за тяхното творчество следва да е чалга от 90-те. Прякорът Червеният пират препраща към идеята за беззаконие, но и приключение. Напомня за насилие и скорбут, за хора извън системата и против правилата. Нотариусът е контрастен псевдоним - тук асоциацията е с буквата на закона и природата на правилата, с авторитета на юридическото познание. А Еврото е стратегическо прозвище, с поглед към вероятното валутно бъдеще на страната. Има идея за интеграция и финансова инициатива.

В комплект трите образа са перфектни приказни герои, които заедно с "осемте джуджета" тръгват из омагьосаната гора на съдебната система. Приказката няма да има щастлив край и все едно е писана от Братя Грим, само че ако се бяха родили в проблемно семейство, малко преди "епохата на Магурата" и после на трибуквените застрахователни структури.

Интересно е как най-зрелищния и "кино" прякор Червеният пират принадлежи на психично болния скитник, а Нотариуса и Еврото са всъщност истинските играчи с влияние и пари. Е, в минало време, де. При Нотариуса специално е малко като при художниците, които получават признание чак след смъртта си. Приживе не беше познат на масовата публика, а след насилствения си край предизвика институционална криза из цялата държава и всеки вече го знае. Но тук е и циничният трик - Нотариусът стана знаменит не след смъртта си, а заради смъртта си. Убийството му го превърна в звезда на криминалните схеми. Куршумът завери влиянието на Нотариуса и сега като едно привидение с прозвище той продължава да похищава най-високите нива на съдебната система и политиката. А пък Еврото няма шанс за реабилитация в средите на най-новите евроатлантически фигури. Някои активисти сигурно биха го прекръстили на Рублата. Единственият хванат от закона прякор е на клошаря - много удобно, не мислите ли? Всичките истории покрай Червеният пират ни карат да мислим, че разумът е капитулирал и е развял бялото знаме.

Трябва да си дадем сметка, че скитник с юношески прякор е водеща тема в държавата и да помислим какво казва това за тази държава. Шегите са хубаво нещо, но ситуацията е сериозна. Май чакаме само Санитаря и Сестрата да дойдат. Само да не е сестра Рачид, нищо, че полетът определено изглежда като да е над кукувиче гнездо.