#Една апетитна подправка липсваше на зрелищно бушуващата планетарна мания по най-богатия и обсъждан човек в нашата част от Слънчевата система - Илон Мъск. Става въпрос за специфичния български хумор и механизъм за осмисляне и осмиване на световни явления и феномени. Е, тази седмица самият мултимилиардер поднесе приказен повод за побългаряване на "истерията Илон". Мъскоманията ескалира в нашенски режим след като ексцентричният нов собственик на "Туитър" сравни снимка на Белоградчишките скали, дело на фотографа Владислав Терзийски, с популярната фентъзи игра "Elden Ring".

И като заваляха едни предложения, едни оферти, едни идеи...

Министерството на туризма официално покани Илон Мъск да посети България, да види на живо Белоградчишките скали, а и други забележителности в нашата мила родина. От Софийска опера и балет го поканиха да гледа и слуша Вагнер на Белоградчишките скали като част от фестивала "Опера на върховете". Българи от всякакъв бекграунд му писаха в "Туитър" с разнообразни хрумвания и оферти. Бутиков ресторант в близост до Белоградчишките скали публикува мейл, за който се предполага, че е от екипа на Мъск и в който се посочва, че той планира да посети България през април догодина. Засега достоверността на съобщението остава обвита в мистерия и не е официално или сигурно, че най-богатият магнат в света действително ще дойде лично да провери дали Белоградчишките скали са като дигитален декор на фентъзи игра.

А и да послуша Вагнер, може би, докато дегустира местна кухня.

Ако има мултимилиардер, който действително е способен импулсивно да вземе един от самолетите си и със скромен антураж от 50 човека да отиде в непозната страна, ей така, за кратко приключение, то това е именно Илон Мъск. През последните 5-10 години той се вряза в публичното пространство и въображение с екстравагантните си екшън решения. Докато се занимаваше с ракети, сателити и автомобили, изведнъж реши сам да купи "Туитър" за 44 милиарда долара. Направи го и върна в социалната мрежа много забранени профили, включително този на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Но най-вече върна профила на сатиричния сайт "The Babylon Bee", осмиващ либералния елит със сочно съдържание, рамкирано от намигващото обещание:

"Фалшивите новини, на които можете да вярвате".

Без шега много експерти в средите твърдят, че Мъск толкова се е ядосал на премахването на този акаунт от предишното ръководство, че е решил да купи цялата социална мрежа, за да го възстанови. За такъв човек говорим. Историята не помни друг толкова богат, влиятелен, но загадъчен инвеститор, изобретател, инженер, продуктов архитект и дизайнер. Космически ракети, електрически автомобили, сателити, а сега и социални мрежи... Илон Мъск е едновременно олицетворение и отрицание на sci fi идеята за футуристичния технологичен полубог.

Той е страстен фен на странния и нетрадиционен хумор и в тази връзка би оценил "българската следа" в голямата онлайн "илонена" дискусия.

Народният хумор преименува предприемача на Илиян и си го представи като класически "пустиняк" от Северозапада, който отива до трапезата с торби, заредени с мръвка и пиене. Колажи и мемета представиха Мъск на фона на Белоградчишките скали, но с напазаруваното от супермаркет.

Други го поставиха в брутален рустикален режим - Илон отива на прасе.

Фейсбук страничката Squatting Slavs In Tracksuits, специализирана в балкански хумор и следвана от над милион човека, му посвети няколко публикации. Мъск с овчарска шапка, до своята "Тесла", с дамаджана с вино и на фона на Белоградчишките скали. Илон пред ракия и салата, както и на пълна традиционна трапеза, между пеещите Веселин Маринов и Тони Стораро...

Телевизионни репортажи ни срещаха с хора от селца, които не знаят кой е Мъск, но нямат нищо против да се асфалтират пътищата в негова чест. Хиляди българи, от разнообразни професии и поколения, пробваха да сърфират със своя личен онлайн принос върху голямата вайръл вълна. С ирония, със сарказъм, с клишета, с остроумие, с гордост, със самосъжаление, със съжаление към всеки друг, но не и себе си, с кой каквото успя.

Само може да гадаем какво ще стане ако Илон Мъск наистина дойде в България.

Едно време публиката се вълнуваше от посещения на музикални звезди, на шоубизнес фигури. Днес Илон Мъск сякаш е и най-голямата звезда на планетата. Той е и шоумен - всяко представяне на негов продукт се превръща в спектакъл. Няма да забравим, когато направи най-епичната обща промоция в историята, изстрелвайки една червена "Тесла" в космоса с една от SpaceX ракетите си Falcon Heavy.

Бай Илон, както го наричат много наши хора след епизода с Белоградчишките скали, знае как да владее човешкото въображение, а пък сюжетът "Мъск среща Северозапада "да има и продължение? Дори само заради шегите.