#Кевин Спейси винаги е бил майстор на интелигентните, потайни персонаажи, които никога не са такива, каквито изглеждат. От серийния убиец в "Седем", през "Бърборкото" и Кайзер Созе в "Обичайните заподозрени", до холивудския детектив-знаменитост в "Поверително от Ел Ей" - филмографията на актьора е каталог на качеството. За него 90-те бяха златно време. А периодът от 2017 година досега - кошмар, след като актьорът Антъни Рап, в разгара на MeToo истерията, се сети, че Спейси го бил нападанл сексуално през далечната вече 1986-а. После се включиха още мъже, обвиненията заваляха, носителят на две награди "Оскар" беше уволнен от политическия топ сериал "Къща от карти" и буквално изрязан от готовия филм на сър Ридли Скот "Всичките пари на света". Смениха го с ветерана Кристофър Плъмър, който дори получи номинация за играта си. Съдиха го в Ню Йорк и Лондон, но спечели и на двете места.

А сега Спейси иска да капитализира върху носталгията на киноманите по великите му роли плюс желанието на публиката за класическа "арка на изкупление" и да се завърне в голямата игра. Той желае да отмени своето отменяне. Да бъде зрелищно и задоволително "де-канселиран". А и да спечели някой долар, защото се чува, че сметките му покрай делата са меко казано тлъсти.

Ала неговият Холивуд засега не му позволява завръщане и опрощение, но пък Европа го прие с отворени обятия след серията обвинения на над дузина мъже в сексуален тормоз. Особено важна роля в спасяването на Спейси играе Италия, където актьорът вече снима първия си филм след канселирането в САЩ, после направи още един там, получи награда за цялостно творчество в Рим, а по-късно през юли трябва да вземе още една, този път в Таормина. В края на месеца той ще навърши 65 години, но ако му се вярва едва ли ще има средства за сериозно парти.

В интервю с Пиърс Морган миналия месец той се разплака в ефир и сподели, че е натрупал сериозни дългове. Но държи да изчисти името си, а оттам - и сметките. Спейси признава, че често пъти вероятно е "прекрачвал границата" и е бил твърде "дружелюбен" без да се усети, но отрича нарочно да е тормозил сексуално, когото и да е било.

Но едно е сигурно - големият актьор се изложи още в началото на кампанията срещу себе си като пробва да се представи за жертва на обстоятелства извън либералната параноя, погълнала кариерата и живота му. Преди седем години, в отговор на обвиненията, той първо най-накрая потвърди дългогодишните слухове, че е гей, с очевидната цел да търси подкрепа от ЛГБТ лобито и публиката като цяло, а след това каза, че баща му бил расист и го е травмирал, в опит да си спечели благоразположението на истеричните расови радикали в културния елит на САЩ.

И двете му акции бяха тежък провал и допълнително ескалираха процеса по неговото канселиране тогава. Всеки запознат с кариерата му знае, че Кевин Спейси цял живот е бил извънредно предпазлив и потаен по отношение на личния си живот, а през 90-те и началото на новия век това допълнително захранваше слуховете за неговата сексуалност.

В пространството обикаляха слухове, че обича да преследва и налита на младежи, но нищо криминално и официално. И изведнъж, след MeToo параноята, няколко мъже не просто решиха да разкажат кофти секс-спомени с него отпреди десетилетия, но потърсиха и финансова компенсация. Някои искаха от звездата десетки милиони долари, което пък хвърли техните мотивации под сянката на съмнението.

"Кевин Спейси несъмнено е една от големите жертви на новия "Черен списък" в Холивуд. Но иронията е, че той активно участваше в създаването на тази порочна система. Той беше част от културата на политическа коректност и тя го помете. Дълги години той беше прикриван в средите заради своята слава и сила. Дълго време никой не смееше да каже нищо за неговата сексуалност, за неговите изцепки. Той го отнесе след като Холивуд стана военна зона и огромен масов гроб за кариери и репутации", написа авторът и продуцент Дейвид Коул в разгара на "кевиновото канселиране".

А пък колежката му в "Къща от карти" Робин Райт опита да го помилва с думите, че вярва във втория шанс. Такъв индустрията още не му дава. Засега Италия е негов нов творчески дом и оттам Спейси се надява да тръгне повторното му приемане в световния арт елит.

Преди да бъде "сготвен" от собствените си апетити и трагикомичните MeToo обстоятелства, Спейси е смятан за един от най-талантливите актьори на своето поколение. Списание "Емпайър" го обявява за "Най-велик актьор на 90-те години", а в допитване на "ФилмФор" през 2001 г. е поставен на трето място при списък на стоте най-добри филмови изпълнители на всички времена. Тогава го обожаваха. Но тогава и Харви Уайнстийн беше император на Холивуд и продуцираше най-престижните заглавия в индустрията. Други времена, като от друга планета и цивилизация. Ала Уайнстийн влезе в затвора, а Спейси беше оправдан по всички дела. Но присъдата "виновен", произнесена от лицемерните му колеги в киното, както и от двуличните западни медии, продължава да стои.