Емблематичното кръстовище в центъра на София, известно като Малките 5 кьошета вече три години изненадва съседи, граждани и гости на столицата с нестандартна коледна украса и смислено послание за опазването на природата.

Снимка: Impact Agency

Официалното светване на украсата беше отпразнувана със светлини в цветовете на морското дъно и музикално изпълнение от терасата над ресторант "СлънцеЛуна".

С пожелание "Да се лее Коледа" и призив заедно да пазим водното богатство на планетата, кампанията ще отброява дните до Коледа и с образователни и творчески събития в програмата си.

Тази година темата на празничната градска инсталация е опазването на биоразнообразието във водния свят и пренася посетителите в дълбините на океана с главните си герои — голяма костенурка, октопод, китове и медузи.

Снимка: Impact Agency

Костенурката - ябълката на раздора във Фейсбук

Макар инсталацията да е напълно частна инициатива и да цели екологична кауза, свързана с осъзнаването на проблемите около нас, не беше малко критиката и подигравките в социалните мрежи, че като коледна украса там са "грейнали" именно морски обитатели. 

Снимка: Impact Agency

Не виждам причина някой да не се зарадва на морски обитатели, които ни напомнят за себе си и за това, че скоро може и да изчезнат. Не виждам проблем и в това Коледа да се комбинира със смислени каузи, които отвеждат далеч отвъд просто т.нар. "коледен дух". 

Всяка година празничната инсталация цели да комуникира резултатите на най-важните кампании за устойчиво развитие на Mastercard и Банка ДСК, като през 2021 главните герои на украсата бяха пчелите, а през 2022 — застрашените видове диви животни.

Снимка: Impact Agency

Вдъхновена от потайностите и обитателите на водния свят, коледната украса на "Малките 5" насочва вниманието към каузата за опазване на водното биоразнообразие и борбата със замърсяването и незаконните практики, които водят до значително намаляване на популацията на морски видове.

Съседите и малките бизнеси от кръстовището на "Малките 5" се включват също в празничната кампания и тази година, домакинствайки различни събития от програмата.

Снимка: Impact Agency

Скандалите около костенурката и сравненията с коледната украса на градове като Москва, Париж, Мадрид са меко казано комплексарски.

В крайна сметка не е необходимо и никой не чака от нас да се сравняваме с някой друг и да опитваме да го стигнем.

Идеята е да можем да видим града си така, както бихме искали. В крайна сметка инициативата с морските обитатели не представлява цял град, тя е разположена на един малък ъгъл в София, който говори за проблеми, актуални за света днес. 

Снимка: Impact Agency

Коледната украса с кауза се осъществява по идея на Imp-Act Аgency в партньорство с Mastercard и Банка ДСК, които през 2022 г. стартират в България програмата Wildlife Impact за защита на над 1 милион застрашени животински и растителни видове по света. Украсата става реалност благодарение на творческо ателие Woood, екип от дейци, художници и експерти, както и всички съседи, бизнеси и живущи в квартала. Aтелие Woood работи по различни креативни проекти в Грузия, Мароко, ЮАР и цяла Европа, като условие за приемане на поръчка и до днес е тя да е комплексна и да изисква брейнсторминг и креативност. Известни са с работата си за модния гигант Louis Vuitton, за които произвеждат различни фасадни и интериорни инсталации за магазините на марката в Париж, Токио, Лондон и други столици по света.