#От зората на киното създаването на магия от подвижни картини винаги е вървяло ръка за бутилка с вечното течно вдъхновение. Алкохолът е бил в основата на множество велики филмови идеи, но е погубил безброй артистични мъже и жени, а противоречивите отношения между пиенето и снимането продължават и в епохата на знаменитости, обсебени от фитнес, здравословен начин на живот и методи за удължаване на живота.

Тези дни отново се говори как Бен Афлек вероятно се е върнал към навика си да пресушава стъклени шишета с разнообразни дестилати, но още няма официална информация, че мъжът на Дженифър Лопес се е запътил към поредната рехабилитационна клиника. Ала неговото пристрастяване е добре документирано и той често говори самосъжалително за проблемите си с пиенето.

Но Афлек бледнее и като актьор, и като алкохолик пред наистина легендарните бохеми на киното.

Бен Афлек през 2011 г. с Дженифър Гарнър

Снимка: Getty Images

По принцип ще е по-лесно да изброим филмовите хора, които никога не са имали проблеми с алкохол, хапчета и субстанции, защото те вероятно са едно сравнително сплотено малцинство. Един остров от трезвеници, заобиколен от океан с пристрастени актьори, режисьори, сценаристи, оператори и реквизитни работници. Но има няколко имена, които наистина са се превърнали в легендарни спиртни символи на опасната връзка между света на светлините и сенките и този на системното сипване, между "великата илюзия" и "грандиозния махмурлук".

Преди години Ръсел Кроу сподели, че в "Гладиатор" е работил с четирима легендарни изпълнители, които той описа и като

"Четирите конника на Апокалипсиса" на пиянството.

Това бяха Оливър Рийд, Ричард Харис, Дерек Джейкъби и Дейвид Хемингс. "И аз си пийвах, но те направо пълнеха вените си с алкохол", бе казал Кроу за тези джентълмени на солидните роли и митичните малцови вечери. Днес жив от тях е Джейкъби, който помним и с великата игра в сериала "Аз, Клавдий".

Ричард Харис на Арти Парти

Снимка: Getty Images

Оливър Рийд и Ричард Харис попадат и в друга елитна селекция на монументални бохеми. Преди време се появи книгата Hellraisers: The Life and Inebriated Times of Richard Burton, Peter O"Toole, Richard Harris and Oliver Reed, в която авторът Робърт Селърс описва изключителните пиянски подвизи на прочутите мъже. Те са имали навика да не спират с наливането в продължение на дни, а според свидетели Оливър Рийд един път погълнал сто бири в рамките на 24 часа.

Ричард Харис на Арти Парти

Снимка: Getty Images

В книгата си авторът припомня думите на Ричард Харис, който изигра Марк Аврелий в "Гладиатор":

"Питър О'Тул, Бъртън, Рийд и аз пиехме до крайност не защото имахме проблеми, а защото просто обичахме да го правим".

Най-легендарният пияч от всички е именно Оливър Рийд. Той получава инфаркт и си отива по време на грандиозен запой в Малта, където се снима "Гладиатор". Според свидетели 61-годишният актьор е изпил осем халби със светла бира, 12 шота ром, половин бутилка уиски и няколко коняка. После предизвикал моряци на канадска борба, победил няколко и се строполил на пода без да се събуди. Днес барът, в който това се случва носи името "Последният пъб на Оли". Авторът на текста лично посети мястото в Малта, но се задоволи само с две-три тъмни бири и дори не си помисли да се доближи до рекордните количества, с които Рийд влиза в историята като един от най-прочутите пиячи в голямото кино.

"Не мисля, че имам проблем с пиенето. Но ако наистина беше така и докторите ми кажат да спра, тогава би ми се искало да имам достатъчно смелост да продължа да пия до гроб!" Това са думи на Рийд години преди снимките на "Гладиатор". За съжаление се оказват пророчески.

В историята отеква и едно монументално бохемско запиване на Рийд и приятели - за една вечер 36 човека унищожават 227 литра бира, 32 бутилки скоч, 17 бутилки джин и 4 щайги с вино.

Елизабет Тейлър по време на фестивала в Кан

Снимка: Getty Images

Алкохолните крайности в киното не са запазена марка само на мъжете. Две прочути пиячки в елита на Холивуд са недостижимата Елизабет Тейлър и Кари Фишър, известна с ролята си на принцеса Лея в "Междузвездни войни". Но все пак, средностатистически, актьорските асове са с няколко дължини и бурета с пиене пред елегантните екранни сирени.

Дейвид Хаселхоф

Снимка: Getty Images

Трагикомични са историите за интоксикациите на Дейвид Хаселхоф, познат в България основно с образа на Мич Бюканън в "Спасители на плажа". За съжаление един път собствената му дъщеря го беше снимала в неадекватно състояние. После той на няколко пъти се самоиронизира и показа, че освен на алкохол, носи и на шега.

Най-драматичният и прочут филмов алкохолик в последните десетилетия е Мел Гибсън.

Той твърди, че отдавна е спрял да пие, но признава, че почти не помни снимките на много от най-големите си хитове през 80-те и 90-те. Мел Гибсън е от бившите алкохолици, които запазват топ форма, въпреки зависимостта си. Той на няколко пъти беше арестуван пиян, а една от срещите му с органите на реда роди може би най-легендарната реплика, изречена от актьор "на мотика": "Sugar Tits". Според свидетелствата "направеният" Мел е насочил фразата към една от арестуващите го полицайки.

Алкохолните ексцесии на прочутите имена могат да напълнят много книги и бъчви, но поуката все пак е, че пиенето трябва да бъде с мярка. Дори и да се озовете в "Последният пъб на Оли".