#Вдъхновени от безпрецедентния случай от началото на годината, в който мъж дава над 140 хиляди лева на врачка да му развали магията, заедно с Георги Караманев решаваме да “обучим” ChatGPT врачка. В колаборация с любимия ви градски сайт #URBN, създателят на сайта “Дигитални истории” пробва ИИ в прорчества, търсене на ключове и магии за любов. Експериментът може да прочете само в #URBN, а ако искате още дигитални истории от Караманев - на книжния пазар е книгата му "Дигитални истории", издадена от "Сиела" - потърсете я!

Трябва ви магьосница, способна да осигури любовта на мечтаната половинка, или да ви я избере според зодията?

Да ви даде житейски напътствия, да посъветва как третият ъгъл в любовния триъгълник да избере именно вас. При това персонализирана, без да ви улови в капана си и докато търсите любовта, да се окажете на минус във финансов план?

Запознайте се с Алгоритмия!

Дообучен за целта, ChatGPT ще влезе в ролята на магьосница, която ще ни донесе щастие. Два коренно различни свята, две вселени се събират в името на магията. И на любовта!

Преди няколко седмици привлече погледите плакат, предлагащ обучение по магически изкуствен интелект, водено в град Пещера от местен специалист с участието на Илон Мъск.

Не знам дали ще повярвате, оказа се шега. Но пък... живеем във времената, когато не се знае зад коя шега се крият милиони. Изкуственият интелект е модерната тема на деня, предъвквана без прекалено много осмисляне. А тя дава толкова интересни възможности за експерименти (даже... да си говориш със себе си?!)!

Самият алгоритъм звучи като магия, защо пък да не впрегнем възможностите му именно в правенето на магии... Магии за любов!

 

Големите езикови модели се учат на всичко онова, което ние бълваме онлайн.

Алгоритмите наистина могат да са полезни, какво пречи да ги използваме за анализ на големи обеми от данни за... нещо свръхестествено, отвъд видимото?

 

Разбира се, едно от първите неща, на които се научиха големите езикови модели, е да бягат от отговорност. Да ни припомнят, че всъщност не са хора... сякаш можем да го забравим. Да, добре, Алгоритмия, знам, че си езиков модел, аз си нося отговорността за съветите ти! Сякаш другите гадатели пък винаги носят своята...

Напоследък все си говорим за това кои професии ще ни вземе изкуственият интелект, май само за тази не сме се замисляли. При това не е една, нашата Алгоритмия ще е и прорицател, и житейски съветник, и биоенерготерапевт. Ще я помолим да ни побае, да погадае... Пък да видим дали ще се окаже близо до висотата на истинските си колеги.

Влизаме директно в дълбокото! Нямам статистически данни, но съм убеден, че висок процент от клиентите на този тип услуги избират магията за любов. (Тя, любовта, разбира се, също ще се променя в дигиталните времена.)

Как ли ще изглежда обаче магията за любов, препоръчана от алгоритъма?

 

Свещта си е класика. А не може ли просто да изрека някакви магически заклинания, да вземем да опростим процедурата?

 

Още сме в света на класиката. Отново субективната ми статистика показва, че развалянето на черна магия е важно задължение на този тип специалисти. Как ли ще се справи нашата героиня?

 

Е, стига с тези свещи, де! И защо взе трябва накрая да ги "погасим", те да не са кредит? Със сигурност, ако ѝ направя забележка, следващия път ще се поправи, но сме тук да я изпитваме, не да вършим нейната работа. Може би просто избързах с лечението, трябваше да започна с диагностиката.

 

Абе, май има нещо, съвпадат доста от симптомите, отивам да търся свещ. Но пък преди това... човещина е, може би ще се изкуша...

 

Добре, добре, разбрах. Нека бъдем добри!

Тъй, трета стъпка, финансовите проблеми. Ще ми се да стана богат, не ми се работи повече. Да, логичното решение е да отида при истински специалист гадател, но и там трябва да дам пари, с известен минимален риск по посока на възвръщаемостта.

Алгоритмия, помагай, леля, господ здраве да ти дава!

 

Започвам, пък да видим...

Хомеопатията ще пропуснем, но без астрологията няма как да минем, все пак събеседничката ни се хвали като опитен експерт и в тази област.

 

Супер! Играе си май малко с огъня... Искам отговора отново и получавам други идеални зодии, съвпадат само две. Може би пък е важен асцендентът?

Време е да надникнем в бъдещето. На сайта Дигитални истории съм интервюирал по темата и учени, и хора на изкуството, не бях надничал за съвет само към паранормалното...

 

Ехаа! Имам си метафори, светлината идва, как да не съм доволен от съветите!

Но какво ли знае Алгоритмия за другите големи в бранша. Кои ли са според нея най-големите пророчества на Ванга?

 

Хайде сега да видим ти как ще се справиш. Какво ни чака през новата година?

 

Надежда и промяна... мен все повече ме плашат в политически контекст, но Алгоритмия не е обременена от родната действителност.

Нещо не ѝ се влиза в конкретика, но... чувал съм, че дори най-добрите гадателки понякога предпочитат да са метафорични. Естествено, не защото не могат да познаят всяка стъпка от бъдещето, а за да оставят малко тълкувание и на нас, клиентите.

Сещам се обаче за още една класическа услуга, за която мнозина биха потърсили подобен специалист.

Изгубил съм си ключовете...

 

Ясно, ясно, проверих тъмните и тесни пространства. Не може ли малко да ускоря процеса, като си повтарям подходяща мантра?

 

Ей, доста добре се получава с мантрите. Дали пък да не си поискам и такава за забогатяване?

 

"Изобилие и богатство, изобилие и богатство..." Отивам да си повтарям. (Само не ми я крадете, ако всички я повтаряме и работи, естественото развитие е свръхинфлация.)

Аз пък съм чувал обаче, че мантрите трябва да са римувани.

 

Грава?!

Какво пък, те и истинските професионалисти в тази област невинаги са магистри филолози.

Добре, добре, не е време за поезия, казал е Поета. (Или е време? ИИ има доста интересни неща да ни каже по темата тук.)

Ето обаче че идва време да се разделим с Алгоритмия, изтекъл е неусетно моят час. И е време да затворим една тема, която нейните колеги определено не биха пропуснали, а тя нещо се улисва...

А така, ще подбиваш пазара... Не знам как ще погледне на това конкуренцията.

Как смятате след всичко дотук - трябва ли колегите на Алгоритмия да се боят за работата си? А вие... какво бихте я попитали? Да, за приятел, знам...