#В киното, в рап музиката, в поп и турбо фолка, в спорта, в политиката, в компроматите и в изтичащите следствени снимки има един обединяващ артефакт, един универсален символ, както на просперитет и приключения, така и на порок и престъпления. Пачката с пари. Какво е по-хубаво и по-секси от една пачка в модерната популярна и политическа култура? Как какво? Повече пачки. Да живее множественото число. Нека тук припомним една легендарна реплика на онзи бандит Дадан в джипси шедьовъра на Емир Кустурица от края на 90-те "Черна котка, бял котарак":

"Нали знаеш какво казват българите - братко, ако имаш проблем и не можеш да го решиш с пари, ще го решиш с много пари!"

Е, тухличките с кеш не само решават, но и създават проблеми. Особено, когато намигват със серийните си номера от снимки, които изтичат в българското публично пространство. Преди години имаше пачки в чекмеджета и златни кюлчета при тях. А сега - в компанията на симпатичен и нищо неподозиращ пудел. Но целта винаги е да се удари и разобличи някой - вижте го, с пачките. И все в евро. Схемите в България отдавна са в еврозоната. Никакъв патриотизъм значи, кога ще станем свидетели на изтекли от следствието фотоси с добрите стари левове. Може би не е престижно, няма международна разпознаваемост...

А еврака си е еврак

Долар още по-добре - абсолютният универсален символ на играча, възпят в модерни хип-хоп химни и заснет в някои от най-прочутите криминални кадри в историята.

Ранният родеп рап също има своя принос в жанра: "Бях в пачка и се чувствах Бог...", "Когато си пачкосан харесват те жените", пееха "Гумени глави" десетилетия преди TikTok трендовете и всякаква друга инфлуенсърщина, която държи да получава доходите си дигитално и по сметка.

Пачката има особено важно присъствие в българския жаргон. Пачка като съществително име, пачкосан като прилагателно и "правя пачка" като глагол. Самите пари също вдъхновяват творците на думи без диплома - кинти, кинтаж, кешовица, сухо, точки, евраци, бенджамини... А пък човекът/пичът/играчът/тарикатът, който притежава достатъчно количество банкноти е захлебил, заредил, налазил, ударил и намазал.

Пачките с пари носят определена естетика и философия. Те са осезаемото отрицание на дигиталната валута и крипто модата, на безкешовия футуризъм и пост-финикийските антиутопии. Банкнотите имат физически измерения, могат да се пипнат и помиришат, да се смачкат, навият и ползват с разнообразни предназначения.

Снимка: iStock by Getty Images

Хартиените пари отключват пълна палитра от психолоически реакции. Всички изтръпнахме на най-първично ниво, когато Жокера на Хийт Леджър изгори планинката с пари, които беше откраднал от мафията в комиксовия епос на Кристофър Нолан "Черният рицар". "Нееееееееее, дай малко на меееен", изкрещя алчният вътрешен глас на всеки, потопен в популярна култура, немислима без участието на нейно величество Пачката.

Снобите, които имат "стари пари" по наследство се правят, че нямат и смятат за проява на лош вкус дори споменаването на вулгарната хартия. При народните хора, които забогатяват бързо и агресивно е точно обратното. Боксьорът Флойд Мейуедър се снимаше с купища кеш и се гордееше с прякора "Мъни Мейуедър". Ритуалната демонстрация на богатство и положение през позиране с пачки е особено популярно в хип-хоп средите и сред множество професионални атлети.

За подземния свят дори няма да отваряме дума

Там кешът е напечатан тотем за почитане. Няма данъци и декларации, а само сухо и сурово преклонение пред паричната маса.

Има цяло течение в аматьорското създаване на видео съдържание, в което хора броят банкноти. Еротичната фетишизация на разплащателните средства достига особено интересни измерения в пост-модерната ни епоха на постоянно екранно стимулиране. Все повече хора не са доволни просто да поемат съдържание - те желаят да създават, а често и самите те да бъдат съдържание за развлечение на другите.

Оттам и това изкушение да се снимаш с пари и да си снимаш парите. Понякога и в композиция с кучето. Какъв контраст само - дори добре фризираният пудел няма никаква представа за стойността на хартиите, до които го слагат да позира.

И все пак има нещо животинско в страстта по сухото

Пачката е парола за власт, за секс, за достъп, за лукс... Как да устоиш? От ранни рап песни, до модерни екшън блокбастъри, от сейфовете на латиноамерикански босове, до изтеклите снимки в български предизборни условия едно е ясно - пристрастени сме към пачките.