#Още помня времената преди изумителното изобилие от постоянно достъпното интернет порно да промени целия полов пейзаж. Преди да превърне милиони млади мъже в психологически и физически развалини, зависими от дигитална сексуална стимулация, заключени в разрушителни цикли на онлайн мастурбация, постоянно в пасивната роля на безучастно наблюдаващи всевъзможни и екстремни форми на древния биологичен нагон за съвкупление и репродукция, вече заснети в HD и от няколко ъгъла.

Днес цяло поколение млади мъже в полова зрялост, но без реален карнален опит, обитава доста мръсното „чистилище“ на нормализираната и почти престижна хардкор порнография. Звезди на „киното за възрастни“, наричано още „анатомичен“ и „медицински“ жанр, сега са мейнстрийм знаменитости с милиони последователи в социалните мрежи. Индустрията на „брутално похитените и унищожени отверстия“ никога не е била по-легитимна, лъскава и масова.

Някои изчисления показват, че близо 30% от целия световен интернет трафик е свързан с порното.

Топ сайтовете за хардкор секс са глобални брандове и сред най-посещаваните места в дълбокия и широк онлайн океан от визуална информация. До голяма степен порнографската субкултура днес е едновременно бизнес за милиарди и мейнстрийм машина с невероятен обхват и влияние.

Безчет човеци носят в джоба си смартфони и са винаги на един къс „сърч“ разстояние от милиони часове записан пред камера сочен секс, разпределен на стотици жанрове - „тийн“, „аматьори“, „оргия“, „анален“, „лесбийки“, „възрастни“, „космати“, „изневяра“, „генг бенг“, POV, „публичен“, „аниме“, „винтидж“...

По всяко време съвременният младеж може си пусне каквото и да е било порно още на телефона и да получи онзи бърз прилив на невротрансмитера допамин, който „обгрижва“ центровете на удоволствието в мозъка и „отговаря“ за онези приятни усещания, които вечно търсим. За съжаление младият организъм ще „запомни“ допаминовият прилив от поредната порция порно и ще иска още. И още. Ще стимулира мозъка да търси все по-крайни клипчета, все по-радикални генитални каскади. Така се създава трайна зависимост към консумацията на направен и записан от други сексуален акт, в който получаващият допаминов „кик“ млад човек е просто пасивен и импотентен съзерцател.

В дългосрочен план последиците от подобно патологично пристрастяване към порнографията могат да бъдат катастрофални.

Потреблението на порно без самоконтрол вреди на всички, но особено силни щети нанася върху младите мъже.

Все повече научни изследвания сигнализират за връзка между прекомерно гледане на порно и еректилна дисфункция при мъже под 30-годишна възраст. Професионалисти в областта на сексуалното здраве развиват аргумента, че количеството порнография, което се консумира днес просто не е нормално. За един час човек може да погълне повече визуална информация с голи тела, отколкото нашите предци са имали възможност да видят през целия си живот. Човешкият мозък не е еволюирал и програмиран да има толкова лесен и постоянен достъп до сексуална стимулация.

Преди Интернет имаше цяла индустрия с печатни секс списания, но за достъпа до тях се налагаше поне някакво усилие. И до днес остава носталгичната поп-културна препратка за тийнейджъра, който крие еротични списания под леглото си. ТИР кабинките със снимки на жени по голи гърди са по-груба референция към същото явление. Цялата история на изкуството и цивилизацията е пропита с възбуждащата естетика на Ерос. Историческите периоди на пуританщина и прекалено враждебно отношение към секса са останали в човешката памет като зле замислени и изпълнени стратегии за противопоставяне на пороците и обществената развала, която те причиняват в свръхконцентрация.

Но днес говорим за съвсем друга и безпрецедентна социална ситуация, в която милиони млади хора получават редовна, преувеличена, професионално изработена и изобилна сексуална стимулация без никакъв проблем и без никакво физическо участие. Освен самотния онанизъм пред екрана, разбира се. Допаминът от еротичната възбуда се освобождава в организма без усилие и без условие.

Никога досега човешкият мозък не е бил непрекъснато свързан с подобен постоянен поток от нова визуална сексуална информация.

Свръхпроизводството на допамин в тийн годините, стимулирано от редовно гледане на порно, може да доведе до промени във фронталния кортекс на мозъка. Създава се жесток цикъл на перманентна нужда от виртуална сексуална стимулация, което води до срив на мотивацията за достигане до реален и взаимен полов акт с друго човешко същество.

Пристрастяването към порното е в състояние да отключи разнообразни психологически разстройства. Но еректилната дисфункция остава основна опасност. Млади мъже не би трябвало да имат такива хронични проблеми. Но постоянното гледане на чужд секс в интернет води до невъзможност на организма да се адаптира към „истинското нещо“, когато дойде момента, както се казва. Младеж, зареден с десетки гигабайтове екстремно съдържание, като нищо може да претърпи пълен провал при среща с момиче от плът и кръв. Защото има фундаментална разлика между приемането на хардкор клипчета тип „пет милфки задоволяват един щастливец“ и интимността с истинска жена.

Научни изследвания от последните години показват, че продължителното гледане на порно намалява нивата на мотивация, стимулация и на либидото, може да доведе и до понижаване на тестостерона в мъжкото тяло, което пък от своя страна отключва цяла друг „пакет“ с проблеми.

Други проучвания показват връзка между повсеместното гледане на порно и сриването на сексуалната активност при младите хора.

Изследване на д-р Питър Уеда сочи, че за последните две десетилетия се наблюдава срив на сексуалната активност с до 31% сред млади мъже на възраст между 18-24 години. Така се пръкнаха и така наречените „инсели“ - фрустрирани, млади и девствени против своята воля мъже, които са напълно неспособни да се реализират на „свободния сексуален пазар“ и често остават пристрастени към порното или въвлечени в токсични и лишени от перспектива „онлайн отношения“ с момичета от все по-популярни платени сайтове като OnlyFans, които предлагат виртуални сексуални услуги срещу месечни такси.

Еротичните образи са важна и неразривна част от човешката култура още от праисторическите времена на пещерните рисунки.

Но днес все повече млади мъже сами се вкарват в постмодерната пещера на постоянното порно потребление - бързо, лесно, но в крайна сметка опасно. За тях сексът е навсякъде освен там, където е най-важно - във физическата материална реалност.. Порното дори не е евтино, то е безплатно - ала за все повече пристрастени ще излезе твърде скъпо. Лекарството е ясно - повече секс и по-малко порно.