#Холивудските сценаристи обявиха стачка и американските продуценти изпаднаха в милионерско-животинска паника."Кой ще пише сега трите основни и официално одобрени сюжета с до болка познати реплики за всички филми и сериали, които правим, а?", питаха се  маститите местни могули и магнати, знаейки много добре, че съвсем скоро два-три компютърни алгоритъма ще заменят почти цялата работа на недоволните от заплащането и детството си сценаристи.

Ала това "съвсем скоро" явно не значеше днес, утре или дори 24 май, когато в една далечна за Холивуд земя щяха да празнуват деня на писмеността. Сега проблемът изглеждаше належащ и нажежаващ обстановката в тази разнебитена работилница за все по-изтърбушени илюзии.

Снимка: Getty Images

Тв водещият на вечерно шоу Джими Кимъл остана без работещи сценаристи, които да му напишат поредните пет екстремно изтъркани шеги за Доналд Тръмп. Тази жестока трагедия връхлетя всички останали тв водещи на вечерни предавания - от Стивън Колбер до Сет Майерс. Няма сценаристи, няма вицове за Тръмп и Републиканците. И няма кой отново да пропусне наистина актуалните шеги с Байдън и Демократите на власт в САЩ. Някой дори би казал, че сценаристи няма, но сценарият си продължава. Този някой няма трябва да получи забрана да коментира, биха казали казващите едни и същи шеги всяка вечер високоплатени тв водещи. Но сега дори и това няма да кажат. Просто няма кой да им го напише.

Снимка: Getty Images

Стачкуващите сценаристи саботираха дори церемонията по връчването на наградите на MTV, която премина без водещ и без предварително записани послания. Публиката пропусна да чуе призивите за повече "дайвърсити и инклузивност" за 9876-и път в последните 5 години. Всяка реклама, всеки клип, всеки филм, всяка церемония, всяко парче мейнстрийм медийно съдържание, всички единици информация ни носят едни и същи съобщения постоянно. Но сега сценаристите стачкуват и добре запаметените слогани нямаше как да се преповторят и целта да се уцели.

Трудна работа и дори "Трудна мишена", ако питате белгийски класици като Жан-Клод Ван Дам.

Така сякаш се създава илюзията за оригиналност и креативност, за въображение и находчивост, за свежи идеи и творчески пламък, за провокация и критика на системата. Сякаш Холивуд отдавна не е на автопилот, готов да бъде поет от най-новата реколта изкуствен интелект, който да продължи славното дело на сценаристите по налагането на купчина втръснали идеи и образи във всичко, което шоубизнес машината изпраща до световната аудитория.

Снимка: Getty Images

Над 11 хиляди сценаристи се включили в стачката. През 2007-а те направиха същото упражнение за 100 дни и щетите за индустрията тогава се изчисляваха на над 2 милиарда долара. Или с други думи почти двойно на това, което Джеф Безос даде за художествената "амазонска" самодейност и подигравка с фентъзи класиката на Толкин "Властелинът на пръстените".

Страшно много престижни продукции спряха при сегашната стачка на сценаристите, информират ни загрижени световни медии. "Супер, дано така си и остане", пък отговарят фенове на стари поредици и класики, които знаят какво сегашните сценаристи ще причинят на любимите им заглавия от едно време. Защото днес основното занимание на пишещите братя отвъд океана се изчерпва с политически правилната преработка на познати произведения под формата на продължение, предистория, римейк и рибуут. Но винаги, ама винаги, "съобразени с чувствителността на модерните и разнообразни аудитории". Та, това правиха сценаристите преди стачката - "съобразяваха" старите хубави истории с дневния ред на модерните политически екзалтации и истерии. Но явно не им се плащаше добре, или поне те така са си го сметнали.

Снимка: Getty Images

И затова сега - стачкааааааааа!

Ала стачкуващият и тъгуващ сценарист трябва да разбере, че отдавна се е превърнал във враг на гледащия и слушащ фен, ценител, потребител, клиент, киноман и тн. То не бяха "Междузвездни войни", то не беше "Стар Трек" и "Ловци на духове"... Не остана любима идея, обичан филм, харесвана поредица без "съобразяването" на сценаристите.

А може би точно това е причина за стачката - гилдията, която си изцапа ръцете и клавиатурите с кръвта на невинни класики, сега иска по-сочно заплащане за стореното. "Ето, аз унищожих "Властелинът на пръстените", платете ми подобаващо!", провиква се нейде там атентатор с модерно перо. Факт, за стрелба по президент или сенатор няма как да не се плаща повече отколкото за сплашване на съсед или дребен бизнес конкурент.

Снимка: Getty Images

Но дали това е причината да тъгува стачкуващият сценарист? Най-вероятно холивудският писач усеща, че индустрията му първа ще прегърне новите технологии и ще започне да произвежда филми и сериали, подписани от изкуствен интелект. Какво се очакваше, какво стана? Офисните сноби се подиграваха на шофьори и продавачки пред опасността работните им места да бъдат погълнати от автоматизацията. А то? Алгоритъмът май ще посегне на "престижните" професии първо.

Скоро чакаме първи "Оскар" за оригинален сценарий, "изписан" от изкуствен интелект.

А ония сценаристи? Ми, нека стачкуват. Все нещо ще си намерят. Може да ги викнат да пишат друго. Например политическите сюжети в България. Но само най-талантливите, моля. Този трилър с елементи на черна комедия и екшън пародия не е за всеки. Ние поне още не сме стигнали до алгоритъма. Нали?