#Четиринадесет пъти в годината празнуваме Деня на шоколада. Започваме от 10 януари, когато отбелязваме Международния ден на натуралния шоколад (Bittersweet Chocolate day). Следва 27 януари, когато е Международният ден на шоколадовата торта и така поне два пъти месечно имаме празник на шоколада до 16 декември – когато отбелязваме Международния ден на всичко, потопено в шоколад.

Не бъдете изненадани! Сериозно! Шоколадът ВИНАГИ е добра идея!

Нещо повече - освен терапевтичното му влияние върху организма и психиката, различните вкусове шоколад издават темперамента на хората. Оказва се, че връзката ни с това сладко изкушение е неразривна. Не казвайте, че не сте знаели до сега, че има 14 дни в годината, в които да забравим за гузната съвест и да се почерпим с любимото лакомство. Кажете „Благодаря за шоколада“ и разберете защо асорти бонбониерите “Merci”  на немската фирма „Аугуст Щорк“ са с френско име. Всъщност изумително е как успяват да се наредят на второ място в света заради качеството и цената си, според елитарното американско женско списание „Бастъл“,с над 50 милиона читатели месечно.

През 2019 година журналистът Лиса Фогарти е кратка и ясна в класацията си – на първо място е скъпият, белгийски шоколад, но във врата му дишат немските бонбоните „Merci”, сочени от авторката за най-добрата марка европейски шоколад!

Историята на бонбоните „Merci“ (в превод от френски „благодаря“) започва през миналия век, когато немската компания "Аугуст Щорк" решава да създаде малките, шоколадови пръчки, облечени в станиол. Целта е винаги да имаме парченце в джоба си, дори в забързаното ежедневие и да не се цапаме, когато се разтопи. Една малка разфасовка сладък вкус за моментите, когато ви изнервят и трябва да разтушите; за колежката, която шефът разплака без причина; за момичето от трамвая, от което не може да отлепите поглед; за сирачето, което проси на улицата; за бабата, която едва влачи пазарската количка; за вас - ей така, за да ви е сладко! 

Зареждане със сладки емоции в движение - оказва се супер сила! 

Името на бонбоните "Merci" не случайно идва от Франция. Френският е езикът на любовта, а шоколадът - олицетворение на божественото угаждане!

На този принцип са подбрани и 20 шоколада от Германия в седем разновидности на европейския шоколад - млечен шоколад, кафе и сметана, лешников бадем, лешников крем и др. И всички те – в една единствена кутия! Защо 20?

Защото във френския език има точно 20 начина да благодарите! 

В българския език са проникнали много френски думи, като "мадам" и "мерси". Включването на френски думи по време на говоренето се счита за признак на модерен и прогресивен ум не само у нас, но и в чужбина, отблязва изданието "Culture Trip" в статията "Защо българите използват френската дума "мерси". 

Определено наименованието на бонбониерата е изключително полезен ход за създателите. Думата е разпознаваема, модерна, популярна. Но комбинацията от вкусове е това, което отвежда "Merci" до върховете на сладките изделия! 

На 21 август 2007 година славата на европейската бонбониера се разнася отвъд Океана. „Мerci” са посочени от кулинарния журналист на „Дейтън Дейли Нюз“ Марк Фишър за най-качественото лакомство на пазара на достъпна цена. По същото време набира скорост и популярната кампания на марката, която превръща кутията шоколадови бонбони в най-специалния начин да кажеш „благодаря“! За кратко време шоколадчетата „Merci” навлизат в над 70 страни в света, като през 2015 година пробиват и на китайския пазар.

Тайната на „Merci” e не само в посланието, но и в разнообразието, смятат кулинарните експерти. Различните блокчета шоколад са с различни пълнежи и вкусове – от познатия обикновен, млечен шоколад, през кафе и сметана, лешников и бадемов крем, марципан, крем пралина (сладкарски продукт, състоящ се главно от раздробенa карамелизирана захар и ядки), тъмен крем и тъмен мус.

Всеки вкус има свой индивидуален цвят. Всеки вкус рисува различен темперамент!

Кампанията на марката, озаглавена „Кажи благодаря!“ отразява глобалната философия – да сме благодарни за всеки дъх, за всеки жест, за всеки ден, в който сме живи!

За разлика от други марки шоколадови изделия, които печелят овации и награди на различните сладкарски фестивали, „Merci” успява да се наложи масово именно чрез посланието си и бързо се превръща в най-подаряваната бонбониера за 2019 година. Затова и Лиса Фагарти от „Бастъл“ я нарича „една от най-добрите асорти кутии шоколадови бонбони в света, която да подарите на специален човек!“

Мислите си, че кутията шоколадови бонбони е решение за подарък в последните минута, до който прибягвате едва когато не може да измислите нищо друго?!

Жестоко се лъжете! Кутията с бонбони е задължителен подарък!

Първият, който ви идва на ум, когато искате да зарадвате някого!

Един от най-удачните избори, за да демонстрирате внимание, уважение и респект към получателя!

А той, всеки път, щом сложи парченце шоколад в устата си – ще мисли за вас! Затова и, както вече казахме, шоколадът винаги е добра идея!

Има около милиард възможности, когато става въпрос за купуване на бонбониери, но е добра идея да познавате вкусовете на вашите специални хора, особено когато иде реч за екстравагантността на какаото. Пъстрият асортимент от млечен, бял и тъмен шоколад е еклектичен избор, който ви гарантира удар право в целта.

Наред с шоколадовите трюфели, пръчиците на „Merci”  с пралин- крем са сред любимите на британския пазар. През новия век „Merci”  са определени като едни от най-добрите асортименти от европейски шоколад на прилична цена. Рекламите им са сред най-разпознаваемите, сочат изследванията на пазара. От бебе до баба в цял свят знаят мелодията на шоколадовите бонбониери „Merci”! Рекламата на марката, в която влюбен мъж изпраща на гарата приятелката си и вика името ѝ – Анна по перона, само за да ѝ подари бонбониера за пътуването, е сред любимите, сочи маркетингово проучване от 2018 година. Истината е, че оригиналът на песента е от 1968 година. Парчето е на Сам и Дейв и се казва „Благодаря ти!“ ("I Thank You"). Хитът съществува и в кавър вариант на ZZ Top, но добива масова популярност едва след рекламата на шоколадовите бонбони.

Човек е това, което яде, казват хората...

Замисляли ли сте се някога какъв вид шоколад сте?

Ето как вашият избор разкрива вашата личност! Установихме, че някои от нас остават твърдо в млечния лагер, а други харесват сладостта на бялото. Има и такива сред нас, които не докосват нищо друго освен 70% какаовия вкус на тъмния шоколад!

Млечните фенове са спокойни и обрани хора, които не се изненадват лесно и обичат да се носят по течението. Ако сте почитатели на финия млечен шоколад, означава, че сте умен и се стараете да сте винаги в центъра на вниманието. Има и романтична страна и си падате по сериозните връзки, дори и да ви дели океан. Лоялност и стабилност! Това са вашите отличителни черти!

Ако харесвате тъмния шоколад, вие сте културни, елегантни и изискани. Когато става въпрос за изразяване на мнение, не стоите настрана. Отстоявате позициите си и дори сте склонни да драматизирате. Пълни сте с енергия и взимате най-важните решения с размах. Връзките ви също са емоционални, затова и не сте от най-моногамните, но пък сте верни до край ако задържат интереса ви за по-дълго!

Почитателите на белия шоколад са артистични и креативни. Мечтаят, блуждаят и понякога на пръв поглед изглеждат повърхностни. Щастливи са в собствената си компания и са интровертни.

Шоколад и мента? Изненадваща, но приятна комбинация! Знаете какво искате и сте насочили цялото си внимание в тази посока! Най-важната цел за любителите на този вид шоколад е да са успешни. Това обаче не означава, че са свръх амбициозни и безчувствени. Любителките на ментовия шоколад винаги взимат под внимание чувствата на другите. Традицията е важна за вас, но със сигурност не сте овца от стадото. 

Карамелените фенове са хора, които се чувстват прекрасно в собствената си кожа. Като цяло са щастливи, доволни от живота, но са склонни към зависимостта от високия адреналин. Карамелените фенове са любезни по природа и се раздават до крайност!

Любителите на ядков шоколад са консервативни, с малко старомодни привички. Нямат много приятели, а малка, сигурна мрежа от близки. Затова и понякога изглеждат сурови и недостъпни за другите хора.

Сега бъдете честни – кой шоколад харесвате и кои черти от харатера си открихте тук?

Календар на шоколада 2020:

10 януари – Национален ден на натуралния шоколад

27 януари - Международния ден на шоколадовата торта

5 февруари – Денят на шоколадовото фондю

9 февруари – Ден на шоколада в седмицата на Свети Валентин

28 февруари – Национален ден на шоколадовото суфле

3 април – Световен ден на шоколадовия мус 

15 май – Национален ден на шоколадовото парченце 

22 юни – Национален ден на шоколадовия еклер

7 юли – Европейски ден на шоколада. В САЩ на този ден отбелязват Деня на шоколадовия сладолед

12 септември – Международен ден на шоколадовия шейк, празнуваме го от от 1885 г. насам!

13 септември – Международен ден на шоколада в САЩ. За никого не е проблем, че се дублира със 7 юли

22 септември – Ден на белия шоколад!

18 октомври – Национален ден на шоколадовите мъфини

16 декември – Ден на всичко, потопено в шоколад! Поливаш всичко с шоколад!

 

В чест на всички празници на шоколада по света, любимите бонбониери „Merci” започват новата си кампания, в която ще спечелите награди! Повече за промоцията тук!

*Материалът е подготвен за "Merci" и съдържа продуктово позициониране!