Романтиката около Cool Britannia и бума на младежката масова култура от средата на 90-те години и съпътстващата промяна в политиката на Обединеното кралство, довеждат до това британското знаме да стане част от модата навсякъде по света.

От роклята на Джери Халилуел до всякакви фланелки, тефтери, плакати, бански, шапки.

Снимка: iStock by Getty Images

Британия беше cool и създаде нова вълна от младежка енергия, която вложи в брит поп, рок и цяла индустрия на ентъртеймънта, която очаквано или не завладя света. 

Снимка: Getty Images

От покровителството на Чарлз Саачи към младите британски артисти до брит поп бандите Blur и Oasis и химните, превърнали се в свещени и до днес - и дори сладоледите Ben & Jerry - всичко английско беше модерно.

До 1997 г., годината на парчето "Spice Up Your Life", Тони Блеър и други привърженици на новия тогава лейбърист се опитаха да поооправят имиджа на Великобритания след почти две десетилетия управление на Консервативната партия, като свързаха Лейбъристката партия с поп културата.

Тони Блеър беше казал, че "Say You"ll Be There" на Spice Girls е една от любимите му песни от 1996 г.

Тогава той сподели, че може да назове повече имена на момичетата от групата от консервативния му съперник Джон Мейджър - и това беше cool. 

Снимка: Getty Images

След като проучване на Острова определи Тони Блеър като най-популярния лидер на Великобритания след Втората световна война, в статия на TIME от 1998 г. се казва, че опитът му да се асоциира със съвременни британски икони като Спайс гърлс е част от мисията му да "модернизира" нацията и нейната политика.

Британската икономика процъфтява: паундът расте, а безработицата намалява. Духът на времето е наситен с мир и просперитет. Кой би могъл да иска нещо повече?

Независимо дали става въпрос за филми като "Време за мъже" или групи като Oasis и Спайс гърлс или пък за дизайнерки като Стела Макартни, най-примамливото нещо, което се случваше в онези дни, изглеждаше, че е Cool Britannia.

Снимка: Getty Images

Вероятно никога Спайс гърлс не биха съществували, ако го нямаше културния контекст, в който те се родиха и необходимостта точно в този момент Великобритания да създаде поп продукт, който да представлява самата нея и новата й генерация младежи.

Момичешката банда, състояща се от Мелани Б, Мелани С, Ема Бънтън, Виктория Адамс и Джери Халиуел бяха различни женски въплъщения като често те подкопаваха някои възприети рамки за женствеността до този момент. Петте момичета бяха твърде различни една от друга, в същото време всички бяха момичета и обединени от солидарността помежду си.

Жените, родени между 1986 г. и приблизително 1991 г. преживяват нещо като екстаз, който преминава като електричество през цялото им тяло и ги превзема изцяло, когато чуят отнякъде да звучи Wannabe.

Съвсем скоро британските пощи ще пуснат колекционерски марки в чест на групата "Спайс гърлс", а поводът е 30-ата годишнина от създаването на британската група.

Спайс гърлс носи в себе си не просто многомилионни фен маси от момичета из целия свят, когато той все още не беше тъй глобален, които всички заедно бяха във вихъра на Wannabe, Stop, Spice Up Your Life, Viva Forever, Too Much и т.н.

Снимка: Getty Images

Спайс гърлс не бяха икони и твърде далечни, те бяха такива, каквито бяхме и ние - момичета през 90-те години. Затова беше лесно да си всяка една от тях. 

Естестествени, понякога бунтарки, несресани, понякога много лъскави, възпяващи всички онези чувства и емоции, през които сме минавали тогава и най-важното, провокиращи усещането, че можем да бъдем различни по темперамент (каквито са те), различни по стил и облекло, цвят на кожата и косата, но всъщност можем да се обичаме и да се харесваме такива каквито сме.

"Всички ние се стремим да предлагаме положителни идеи за момичетата и да им показваме, че не е нужно да се съобразяват с това, което хората очакват от тях", заявява Ема Бънтън (Бейби спайс) в интервю през 1996 г. за Glasgow Evening Times, малко преди американския дебют на Spice Girls.

Снимка: Getty Images

Въпреки, че етосът "всички момичета са готини и заслужават да се чувстват добре" и girl power не е много сложен, той пасна много добре на времето и икономиката на Великобритания. Пасна страхотно на тениски, на моливници, на раници, тетрадки, чаши, близалки и всевъзможни предмети от света на стоките, които очакваха своите консуматори из целия свят.

Макар донякъде Спайс гърлс да бяха слушани предимно от деца, те не са точно детска група. Песните им за любовници, сутиени, лицеви опори продължаваха да се харесват и на много малки, а самите деца виждаха себе си малко по-пораснали и вероятно момичетата в бъдеще време.

В един момент Спайс гърлс имаха аурата на момичетата, които се изсипват заедно на едно легло, за да преспиват в различните си домове, да правят лудории, да гледат филми и да слушат музика.

Гей прайд, в който някои участници са вдъхновени от Спайс гърлс

Снимка: Getty Images

В същото време те са вдъхновили и гей общността, ЛГБТИ+ хората и всички, които са се почувствали смели заради тях и поведението им на разкрепостени момичета, които не се притесняват да играят с половите рамки. 

В интервютата си през 90-те Спайс гърлс са скупчени заедно, с преплетени крака и ръце, което създаде нов поведенчески пример у много малки и по-пораснали, че приятелството предполага още по-голяма близост, заедност и забавления.

Всичко това правеше възможно да бъдеш Спайс гърлс - и то много лесно, забавно и леко.

Официалната визия на документалния филм за Спайс гърлс по случай 25-ата годишнина от първия им албум

Източник: themoviedb.org

Те бяха примерът, че всяка една от нас е някоя от тях, стига да си подбереш "правилния характер", който ти подхожда. Макар че всъщност, ние децата на 90-те, не познавахме Спайс гърлс, познавахме този продукт и желаехме да влезем в неговия образ, консумирайки всички стоки, които той произвеждаше.

"Имахме чувството, че всички бяхме в центъра на света за минута", казва Гери Хорнър (родена като Халиуел), докато си спомня за опияняващите славни дни през 90-те години. "Случваше се бритпопа, "Cool Britannia" и това наистина беше пъкъл от вълнение."

Дори сега статистиката на Спайс гърлс е достатъчна, за да бъдат възприети като вероятно най-значимата момичешка група, съществувала някога.

Обложката на култовия албум на Спайс гърлс Spiceworld от 1997 г.

Източник: themoviedb.org

Продали са от порядъка на 85 милиона албума по целия свят, а културното им въздействие върху поколенията е отделен феномен. 

Джери Хорнър (бивша Халиуел) казва: "Музиката беше предимно за по-млада възрастова група и най-вече за момичетата. Правихме каквото искаме и уловихме духа на времето."

Освен сингли на върха на класациите, значително дълга кариера и много фурор, Спайс гърлс не бяха просто явления в света на поп музиката.

Те бяха лица в една интересна и променяща пластове част от историята на Великобритания.