Влизаме в рубриката "Сексът и градът", за да поговорим за една тема, която сякаш също все още е табуизирана или поне стереотипизирана до толкова, че превръща комфорта за едни в проблем и житейска несполука.

За някои жени да спят сами е истински лукс и единствен начин да си починат и наистина да спят. За някои жени да спят сами е това, което желаят и им харесва.

Ако за едни спането с друг човек е символ на голям житейски успех и спокойствие, то за други то може да е ад. 

В интервю за британския Sunday Times тя разказва надълго и нашироко защо вече изобщо не е заинтригувана от срещи с мъже и защо търси спокойствие.

Линда Еванджелиста сподели, че предпочита да прекарва нощите си сама и така ѝ харесва. Изказването ѝ, че "не иска да усеща нечий влажен дъх в ухото си докато се опитва да заспи" обиколи всички западни медии.

"Повече не искам да спя с никого" каза тя.

"Не искам да чувам как някой диша до мен".

Разбирам те сестро или I can relate на 100%.

 

И това е напълно разбираем и логичен коментар и предлагам повече съвременни жени на всякаква възраст да го използват, когато леля им, баба им или чичо им ги попита "Вече не ти ли омръзна да си сама?, "Докога така?" или "Няма ли да намериш някой?"

Единственият отговор в десетката го даде Линда само преди няколко дни. Той може да затвори устата на всеки осмелил се. Прекрасен е отговорът, че не желая някой да ми диша във врата и чувайки го, да не мога да спя - и да - предпочитам да имам спокоен сън за красота и свежест.

Снимка: Getty Images

Линда Еванджелиста казва обаче и нещо друго съществено от дейтинг дискурса, което идва от висотата на нейния опит в живота ѝ на 58-годишна жена. Всъщност тя ни казва, че няма време да я занимават глупаци. Или по-точно, че не желае да си губи времето с глупаци.

Заради несполучливите хирургически интервенции и последвалите здравословни проблеми за Еванджелиста, е съвсем очевидно, че тя има нужда да лекува травматичните си изживявания и да отдели време не за мъже, а за себе си.

Често при жени с травматични преживявания в професията или отношения е трудно именно това - те да се научат да мислят преди всичко за себе си.

Затова смятам, че искреността в думите на Линда Еванджелиста от миналата седмица би била много важна за повече жени по света, които може да не са пострадали само от пластична хирургия и да чувстват срам и трудност да приемат себе си, но и за жени пострадали в различни ситуации - физически и психически такива.

Думите на Еванджелиста напомнят на Упи Голдбърг, която беше казала, че "не иска някой в къщата си".

Не е лошо да искаш някой, но е важно никой да не те притиска, включително обществото, ако не го искаш.

Защото когато не го искаш и живееш живота си както ти виждаш, че трябва да се живее, винаги се намират хора, които да осъждат избора ти и да спрягат морални теории.

Трябва да признаем, че в света съществуват жени, на които контролът върху ежедневието им и графика им (дори дистанционното, хладилника, чистенето у дома, подреждането на дрехи и какво ли още не) им дава сила и спокойствие. И тези жени са също така нормални като другите, които искат някой да ги чака вкъщи.

Тези изводи обаче е трудно да бъдат направени от жени, когато са в техните 20 години или дори начални 30.

Смятам, че Линда Еванджелиста, която е на 58 е имала доста разнообразни отношения с мъже, за да разбере, че най-важно е да можеш да отделяш време на себе си и собствения си покой и мир. И че изобщо не е нужно да зависиш от това дали някой спи или не спи до теб. Тоест дали е така или иначе, не бива да има отношение към това да можеш да живееш пълноценно. 

Да, аз също не мога да спя, когато чувам дишането на някой и това ме кара да се въртя часове в леглото, а на другия ден да изглеждам като настъпена жаба. Трудно ми е да спя дори, когато собственото ми дете спи при мен, защото и неговото дишане чувам и по-трудно заспивам. 

И изобщо не ме е срам да го призная.

Сложни са идеалите ни за отношения и фантазиите, с които ги изграждаме. Но преди всичко е важно да знаем, че това са фантазии, а в действителност всеки усеща собствения си комфорт и състояние на сила в различни форми.

И във всеки случай това, че си приютил някой "да ти диша във врата в леглото" не означава история на върховно щастие и велик успех в живота.