#"Копеле, в София имам по един мизерен "мач" на седмица макс, тука за два часа се "мачнах" с 14 мадами и вече си пиша с три, трябва да помагаш, в играта сме!" Тази рецепта за бедствие ми декларира мой приятел след кацане в Рио де Жанейро, Бразилия.

Целта ни е да посетим пищния карнавал, който владее въображението ни от години, но подривното влияние на джунглата в Южна Америка вече ни хипнотизира и съвсем скоро започваме да халюцинираме сочни бразилски задни части. Моят човек от няколко месеца е в "Тиндър" и има меко казано смесени чувства към световното приложение за запознанства, но те са изтрити от привидното изобилие, което столичният клетник среща в "страната на чудесата". Действието се развива преди бай Болсонаро да вземе властта с обещание за твърда ръка и разправа с дегенератите и отрепките.

Асиметрията в "Тиндър" е с гаргантюански пропорции.

Повечето мъже си правят профил с вечната и често жалка надежда за лесни "забивки" и купища неангажиращ секс. А повечето жени сякаш са объркали app-а с някакъв булчински сайт и очакват от подобна "слийзи" платформа да изпъкнат контурите на бъдещия им съпруг - сериозен, стабилен и висок минимум 185 сантиметра. Поне в България основните щрихи са такива. Репутацията на "Тиндър" като hook up приложение за бързи свалки не е "преведена" подобавщо сред дамите тук и много от тях официално предупреждават в "описанието си", че търсят само и единствено дълготрайни моногамни връзки.

И нека не подхващаме точно сега темата за разликата между думи и дела.

Да, знаем. Но като цяло няма app за запознанства, който тотално да изтрие стотици хиляди години на еволюционна програма за междуполови отношения. Това едновременно драматично и комично разминаване ражда хумористични, че и хорър истории за всевъзможни "тиндърщини" в условията на винаги съмнителната онлайн комуникация.

В този контекст, да се върнем за малко в Бразилия. Не е ясно колко от "мачванията" на моя приятел бяха с фалшиви профили и колко - с проститутки. Пичът им пишеше на английски, те отвръщаха нещо на португалски, а той го превеждаше през "Гугъл" и се получаваше един изумителен словесен скеч. С една от "дамите" стигна до сериозна комуникация, от която се разбра, че тя го кани да отиде да я види в едно от бруталните бразилски гета, познати като фавели. По подобни места убийствата на седмична база често са повече от тези в някои войни. Времето, в което се колебаеш дали да отидеш на "Тиндър" среща във фавелата следва да е между три секунди и изречението:

"Леле, в какъв филм щях да се вкарам за малко!"

Но моят познат явно бе решил, че обича да рискува и мотивиран допълнително от колосално количество Кашаса, плюс няколко тлъсти дръпки от купена на плажа в Копакабана марихуана, тръгна към срещата със своята бразилска "Тиндър" принцеса. След като отказах да го придружа се опитах да го разубедя, но без резултат. Човекът се върна обран, с липсваща маратонка и почти толкова липсващи спомени. Промълви, че преди "блекаута" говорил с някаква жена, за която обаче не бил сигурен, че е било точно жена - въпреки сребристата къса рокля, тежкия грим и 15-сантиметровите платформи. Или може би точно заради тях. В един момент май му извадили нож, което в Рио де Жанейро и без това ни се случи на няколко пъти.

Жертвата на тази "Тиндър" злополука се закле да си изтрие профила, поне докато сме в Бразилия, а аз реших да поставя под въпрос всички обстоятелства, които ме бяха докарали до приятелство с такъв екземпляр.

Иначе, "Тиндър" съветът за Тайланд е сходен и малко прилича на прочутата реплика от "Форест Гъмп" за шоколадовите бонбони - "никога не знаеш какво ще получиш". Скоро обаче, моят "френд" каза, че отново "е в играта" и пак имаше "Тиндър" истории, но този път без южноамерикански ексцесии. Само се оплака, че излязъл с някаква девойка два пъти - на суши вечеря и после на някакъв концерт в "кучешкия парк" зад НДК. На третата среща пробвал дипломатично да насочи нещата към по-благоприятно за него развитие, ала мацката му се разкрещяла и възмутено го попитала :

"Сериозно ли помисли, че ще правя секс с теб, затова ли смяташ, че съм в "Тиндър?"

"Амиии, да!" мислено отвърнал "играчът", но в реалността склонил глава и се оттеглил пораженчески.

А сега "Тиндър" история от първо лице - без насилие и липсващи спомени, но и без щастлив край. "Мачвам" се със симпатична млада дама и след приятен чат сглобяваме уговорка за среща през уикенда. Никакви обещания и заявки за сериозни отношения, но все пак... В същия ден виждам, че имам "мач" с още една жена. Следва размяна на реплики и приятности от всякакъв цивилизован порядък. Минава се без "институционални" въпроси от типа "ти какво очакваш от това общуване?", "обвързан ли си?", "какво си търсиш тук?" и тн. Но все пак...

Както при повечето "Тиндър" свалки и тези две преминаха в по-удобни платформи - в случая "Инстаграм". Почти винаги се пита дали съответният "мач" има профил в друга, по-удобна социална мрежа. Това е прагматичен ход, а и своеобразен "тест на Тюринг" за "реалност" на човека с когото си пишеш в "Тиндър". И така, когато добавих втората жена в "Инстаграм", след като и с нея се разбрахме да се видим "тези дни", видях, че тя следва и "лайква" постове на първата - тази, с която вече имах уговорка за среща през уикенда.

Съвсем леко светна червената лампичка.

"Едно е да я следва, друго е да я познава лично. А дори да я познава, какво от това?", помислих си и рационализирах цялата ситуация. Все пак поразгледах профила на втората дама и след секунди ръката ми автоматично се озова върху челото с плясък. Поне на пет снимки в "Инстаграм" тя беше заедно с първата жена - очевидно бяха близки приятелки. Много близки приятелки. А аз в един ден се бях "мачнал" с двете, и имах уговорка да се видим скоро. С първата дори беше уточнено. Това се казва идиотско съвпадение.

По-късно през деня второто момиче ми прати снимка и надпис: "Поздрави!". Отворих съобщението и видях как двете ми "мачвания" са се фотографирали от някакво кафене и гледат ехидно - като две следователки, разкрили престъпление. Явно беше, че са най-добри приятелки и се виждат редовно. Толкова добри приятелки, че са обсъдили какво им се случва в "Тиндър" и са си споделили за последния си "мач", както и за плановете за скорошни срещи. Сигурно са си показали чатовете и са осъзнали, че се уговорят с един и същи човек по едно и също време. Кой знае каква е била реакцията им? В крайна сметка са решили да го изгаврят. Да ме изгаврят, по-точно. Абсолютно заслужено, признавам.

Имах няколко опции - да се оправдая с нещо глупаво, да ги изтрия, да не отвърна, да се направя на неразбрал или да напиша с палаво намигване:

"Тройка?".

Част от мен иска да бях сторил последното. Но това не е героично есе за алфа-мъжкари, които излизат победители от неудобни ситуации. Бях "разкрит" и "ънмачнах" двете валкирии на неудобното съвпадение. Дали изпуснах тройка, или по-вероятно още малко унижение?

Всеки има своята смешна или страшна история от app-ове за запознанства. Споделянето няма да смекчи излагацията или недоразумението. Или в случая от Бразилия - няма да върне парите, маратонката и достойнството ви. Но може да разсмее други хора и да ги вдъхнови да разкажат тяхната "Тиндър" драма с елементи на черна комедия и криминален трилър.

И това е повече от достатъчно.