#Чарлс Буковски, който може би познавате покрай алтер егото му Хенри Чинаски, е незабравимо събитие на литературната сцена. Поет, майстор на разказа, бохем, циник и привърженик на житейските низини, той постига апогея си в късната си есен, за да покаже грозното лице на любовта и красивата страна на циничния реализъм.

Роден на 16 август 1920 в Андернах на Рейн, Германия, кръщелното му име е Хайнрих Карл Буковски. Израснал е в семейство на германка и американски войник от полски произход. Пристига едва 2-годишен в Лос Анджелис, Калифорния, за да преобърне романтичните ни възприятия за отношенията между мъжа и жената и да се превърне в един от най-ярките представители на течението циничен реализъм - част от съвременното изкуство. 

Защо Любовта е куче от Ада?

Няма как да попитаме Чарлс Буковски лично, но сме любопитни да поровим в една от най-непознатите му у нас стихосбирки, която всъщност е разковничето на поезията му. Познаваме го като романист, безскрупулно ровещ в ямите на човешката нищета и самоунищожение,  но точно тази негова стихобирка изследва есенцията и на прозата, и на стиховете му. Къде са границите на любовта, загубата, сложните взаимоотношения, секса...

С жена си Линда

Как мъжете възприемат една жена? Как приемат премеждията и изпитанията на любовта и превръща ли се тази изконна емоционалност, пораждаща се неописуемо как в тях, в преследващия ги кошмар?

В литературната критика не веднъж се е допускало, че под "куче от Ада" Буковски всъщност има предвид - жена, кучка от Ада. Други оспорват тезата, аргументирайки се, че заглавията към поезията му рядко са толкова буквални. 

Буковски e гадняр за жените в реалния живот, в думите си, с алтер егото си Хенри Чинаски и това поведение изважда на повърхността както неговите, така и техните демони...

Въпросното псе от Ада - това е Любовта. Това куче е произлязло от неговите лични преживявания. Борбата да запази циничната си същност, неразривно обвързана с обществените низини, сваленто ѝ от небесния пиадестал, на който сме свикнали да я полагаме плахо. Така той възприема Любовта, съдейки по изказванията му за нея.

Макар фин в описанията на жените до себе си, Буковски всъщност е непохватен с емоциите си. Затова и често отвежда читателите си към тъмната страна на романтиката - единствено там той разкрива себе си като неапатичен, чувствителен и податлив. Само тогава става ясно, че от любовта има смисъл, че не е чак толкова "излишна", както я описва обикновено.

"Любовта е куче от Ада" Буковски пише около средата на 70-те години, когато отношенията му са гарнирани с повече женско внимание след успеха на прозата му. Не бива да пропускаме факта, че губи девствеността си в средата на двадесетте си години - сравнително късно за мъж, в ръцете на едрогабаритна проститутка... 

Женското внимание към него се появява едва след като писането му изстрелва на върха. 

Съвсем естествено тези мисли ни водят до един от малкото цитати, в които Буковски открито призовава любовта, за да я опише по неподражаем начин. В него той казва, че любовта е нещо като "мъгла рано сутрин", "събуждане преди появата на слънцето", "трае толкова малко, след което се разтваря ..."...

Любовта е мъглата, която изчезва с първия лъч реалност.

Това, драги фенове на Буковски, е отговор на въпроса защо Любовта е куче от Ада.   

Със това заглавие, определено е ясно, че няма как да останем разочаровани от съдържанието под опаковката, от стихосбирката. То поставя на масата това, което ни сервира Буковски обикновено и е прекрасен начин да навлезете в творчеството му, ако още не сте го направили. Но "Любовта е куче от Ада" е подходяща и за верните му фенове, вече ветерани.

В някои от творбите си, Буковски съветва прохождащите в писането да създадат лична връзка с мастилото и думите. Казва им: имайте нещастни любовни връзки, хемороиди, лоши зъби и пийте евтино вино! 

Типичен ценен съвет от гениалния Буковски!

Поглеждайки към "Любовта е куче от Ада", тя има обичайните препратки - алкохол, коне и жени - емблема във всяка негова книга. Той ражда от себе си автобиографичен герой, застаряващ и алкохолизиран, отдаден на пиянство и бохемски живот по баровете. Но говорейки безскрупулно за суровата реалност, за недостатъците и качествата на жените си, за несполучливия си сексуален живот - Буковски се превръща в идол на поп културата, заради стряскащото боравене с истината. 

Въпреки низините, в които броди, той е симпатичен - той е непрокопсаник, но е нашият си непрокопсаник. 

Голяма част от думите в поемите му са пророчески, по отношение на самия него - "...Поемите ти за момичета ще са наоколо дори 50 години след като момичетата са си отишли безвъзвратно", обади ми се един ден редакторът..", пише Буковски. 

"Любовта е куче от Ада" всъщност е публикувана през 1977 година, годината в която Елвис умира, а първият филм "Междузвездни войни" е на екран. Преди 44 години... И най-малко още толкова ще споменаваме Буковски като един от най-ярките представители на доброто, мъжко писане.

Самият той умира от левкимия през 1994 година, на 73-годишна възраст. 

"Любовта е куче от Ада" - дали наистина е така, вероятно...

Щом Буковски го е казал. Но от тази колекция стихове очаквайте отново преплитане на жанровете и поезия, вдъхновена от музикални албуми и песни, както обикновено!