Коментари - Правилото 80/20 в управлението на личния бюджет | URBN.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

goose

Не работи. Много отдавна правилото е 30/30/40 - 30% спестяване/пенсионен фонд, 30% ипотеки и заеми, останалите за живот.

Даже и 30% спестявания бих казал аз. Най-лесно е за млад човек да си си купи имот с кредит, за да живее в него (второ-трето жилище е по друга логика). Осигуровките също могат да се броят за спестяване.

Не взимайте кредити. Живейте под наем.Кредитът едоброволно доживотно робство.Сеибодата в безценна.Кредитът не е актив.След 20години като го изплатите пак сте на 0

goose

Ако е за 20 години :) При прилична финансова култура сроковете са доста по-кратки :)

Този филм сме го играли, НО 1990 всичко отиде...

Не е може би много по темата но споделям че при мен нещата са обърнати точно наобратно. Харча за текущи разходи 20% и спестявам 80%. Скромни доходи, около 6-7к месечно. Въпросът според мен е малко по-широк. Не как да разпределяме недостатъчни доходи а как да са ни достатъчни. Тоест как да сме успешни. Моето откритие на топлата вода е много просто. В момента в който твърдо решите да престанете да сте напрегнати, негативни, тревожни и пр. нещата ви тръгват добре. Но трябва категорично да си забраните тревожност към каквото и да е. Приемате спокойно нещата, готови сте на всякакво развитие. И те се подреждат. Тревожност и напрежение към нещо са сигурна рецепта за провал и ядове. Парите са частен случай и само средство. Другата тънкост е целта. Поставям си цел и спокойно наблюдавам как се изпълнява (или не се изпълнява, към което съм подготвен и спокоен). Имаш ли цел и спокоен ли си към нея пари се появяват отникъде. И тогава без лишения и усилия ти остават настрани достатъчно средства.

Що се правиш на дръж ми шапката? Пълни глупости. Само за нормла храна, ти трябват 1000лв на човек, отделно са дрехи, жилище, кола. Написъл си пълни глупости. Не се ядосвай, егати съвета.

За момента съм сравнително добре финансово, но това може да се промени във всеки момент при този несигурен живот. По-долу пишат че съм се похвалил. Чедстно казвам че имам огромен късмет и няма нищо за хвалене. Стекоха ми се добри обстоятелства, не съм вложил грам усилие или качества. Но това стана в момента в който си забраних да се тревожа. Ако съм с 1500 доход и с две деца и сърдита жена как бих постъпил? Първо ще плащам най-важното и неотложно. Ако нищо не остава за второстепенни неща, просто се лишавам от тях напълно спокойно. Ценя това което имам-здрави сме, имаме покрив. Кое е най-лошото което може да стане? Еди какво си е най-лошото-ами погледнете го спокойно, със сигурност можете да го преживеете. Вътрешно желязно спокойствие. Не апатия, не безразличие или да си се предал. Просто не отдавам голямо значение на парите сами по себе си. Ти не си парите и не си по-малко ценен от някой с повече пари. Парите са моментно нещо-сега ги има, утре ги няма и обратното. Ако твърдо държиш да си гневен някому, включая и себе си-твое право. Точно психологията ни проваля или прави успешни. Гледната точка.

Браво похвали се ,айде хубав ден.Голяма работа си.

1. Нагласата не е всичко и не е константна величина - променя се в зависимост от житейския опит. Нямаш гаранция, че ще мислиш по същия начин, след 10 години, в съвсем друга ситуация! 2. При най-добро планиране, разучаване и готовност за действие, си способен да реализираш в най-добрия случай не повече от 30% от целта си. Не можеш да предвидиш стечението на хиляди фактори и обстоятелства в даден момент и на дадено място; хората в болшинството си пък нямат никаква цел и действат хаотично; така че едва ли и най-добрият ти план е релевантен за даденото време и място! Така че, драги ми, нито нагласата към живота, нито поставянето на цел са ти полезни в живота. Не мога дори да те посъветвам дали многото опити да направиш нещо,статистически повишават вероятността да го реализираш.... Аз знам, че нищо не знам (не съм го казал аз, а Сократ)!