Анатолският регион на Турция се смята за изключително любопитен от всички почитатели на храната и вкусовете, но това и един много традиционен район. Ето, че традициите не са това, което бяха. Предлагаме ви място, базирано на традиционни вкусове, но прочетени и преработени през съвременността.

Анатолия е цялата азиатска част на Турция. Това е място, за което местните ще ви разкажат различни истории, които са дори и на различен турски диалект, който много от самите турци не разбират.

Снимка: Юлия Владимирова

Сега ще ви пренеса анатолската кухня на пристанището Галатапорт в Истанбул. Ако търсите градски съвети къде какво можете да намерите и хапнете, мястото е това.

Случайно попаднах в Muutto Anatolian Tapas Bar.

Източник: Muutto Anatolian Tapas Bar

Всъщност първо го видях, разгледах менюто, снимах красивите маси, на които още нямаше много хора, защото беше 16 часа.

Продължих разходката си.

Вечерта се оказа, че компанията, с която трябваше да вечеряме някъде там, е резервирала точно на това място. Зарадвах се много. Интуицията ми никак не ме беше подвела.

Източник: Muutto Anatolian Tapas Bar

Когато седнахме там, първото нещо, което келнерът ни попита е дали бихме пробвали от анатолските вина, които предлагат. Разбира се, всички се съгласихме. Едно от предимствата на мястото е, че в края на ноември можете да си седите отвън и да се наслаждавате на морето, тъй като се предлагат гъби, с които ви е топло и макар да сте навън и да е мека истанбулска зима, можете да сте по тениска.

Източник: Muutto Anatolian Tapas Bar

Неща, които сякаш при нас не са до такава степен често срещани (макар напоследък да не е така) е наистина сърдечното отношение към клиента.

Източник: Muutto Anatolian Tapas Bar

На масата ни дойдоха поне трима човека, които щяха да ни обгрижват. И тъй като това е тапас бар, там порциите са тип "мезе", но идеята е повече хора да пробват повече мезета.

Така направихме и ние до степен, че когато вече бяхме твърде сити, келнерите продължаваха да носят нови и нови сетове порцийки, които ние продължавахме да тестваме.

Източник: Muutto Anatolian Tapas Bar

Ходила съм в Анатолия и до сега такава храна там не бях опитвала.

Тя не е била в никакъв случай по-лоша, зле сготвена или неприятна на вкус, но тук е взето най-доброто от анатолската кухня, за да бъде поднесено и приготвено със съвременна мисъл и аранжировка, така че да бъде напълно в час с високотехнологичната луксозна атмосфера на локацията си.

Източник: Muutto Anatolian Tapas Bar

Muutto Anatolian Tapas Bar е всичко, което можете да желаете от екстракта на анатолийските вкусове, преработени през новите умения на шеф готвачите.

Освен, че можете да пробвате невероятно вкусно вино от листа, коктейлите, безалокохолни и алкохолни, също не са за изпускане.

Снимка: Юлия Владимирова

Вечерята ни стартита с няколко тапаса, които съдържаха салата, хумус, интересни пикантни сосове, булгур, както и много вкусен и за препоръчване пилешки пастет. Всичко това се поднася в симпатични каменни чинийки, в които ястията действително изглеждат като произведение на изкуството. 

Снимка: Юлия Владимирова

Вторият сет, който пристигна беше вече с топли храни - кюфтенца, патладжани в сосове, панирани картофени крокети.

Тук дойде и нещо, което не познавах добре.

Кешкекът е традиционно арменско ястие.

Снимка: Юлия Владимирова

Близостта на някои райони на Анатолия до Армения и Грузия неминуемо е повлияло и кухнята.

Състои се от пилешко месо и жито. Поднася се с препържено масло и кимион.

Популярно е в Близкия Изток, по-специално в Турция, Сирия, Иран. Ястието се поднася и по ритуали като сватби и религиозни празници.

Десертите в менюто бяха два - единият шоколадов мус с тъмен шоколад, лимонов сос и шам фъстък, поръсен с хрупкави парченца баклава. Вторият беше хайраболу - традиционен турски десерт, поднесен с ананас, тахан, фъстъчени крокани и специално турско жълто сирене, което се използва и в десерта кюнефе.

Около Босфора можете да срещнете много вълнуващи места, които ви приканват с различни предложения, но Muutto Anatolian Tapas Bar е задължителен. Не само заради интересната храна и начина, по който тя е сервирана, но и заради топлата приятелска атмосфера, която не ти се иска да напускаш. След като си изял последния десерт обаче, няма как.