#"Не искам да тръгвам!" - с това изречение в главата се събуждам в последния си ден, който ще прекарам в Рим. Нямам план и организация, освен идеята да посетя Вила "Боргезе". Казаха ми, че е далеч от Via Arenula, че ще пътувам над 40 минути с автобус, което ме разколебава, но все пак решавам да проверя с Google Maps. Оказва се мога да отида и пешa и решавам - какво толкова? Вече имам тренинг!

Това е и моментът, в който разконспирирам мистерията с италианските закъснения за срещи - явно ходенето пеша не е сред любимите им занимания, а чакането на закъсняващите и нередовни автобуси от своя страна възпрепятства точността им!

Аз нямам нищо против "23 хиляди крачки на ден" - това не е просто заглавие на поредицата ми в сътрудничеството със Samsung Galaxy S23 Ultra, а въпрос на избор, породен от жаждата за преживявания, картини и емоции. Животът през камерата на Samsung Galaxy S23 Ultra е по-цветен, по-детайлен и по-вълнуващ - повежда ни през миналото, което не можем да върнем, настоящето, в което крачим, и бъдещето, към което искаме да продължим...

Сутрешната ми мотивация бързо бива разклатена, в момента, в който се оказва, че няма нито един билет за вход за галерия "Боргезе". Мястото всъщност е парк - един от най-големите в Италия, комплекс от пейзажна градина с исторически сгради и музеи. Галерията съдържа най-известните световни шедьоври, а някога там е живяла и Полин Бонапарт - любимата сестра на Наполеон, която се омъжва за княз Камило Боргезе. Един съвет - ако планирате това преживяване, не чакайте последния момент, а запазете пропуските си месец по-рано в сайта.

Леко разочарована, отправям се към кухнята с надеждата Даниела да ме разведри. Тя отново е с приповдигнат дух, на който никое приложение в телефона не може да намери удачен превод. Развълнувана е, че си тръгвам, носи подаръци и прави капучино след капучино. Споделям й за развалените ми планове, а тя ми казва на италиански:

"Това може да се окаже най-хубавият ти ден в Рим".

Колко права се оказва, всъщност. Тръгвам по посоката, указана в Google Maps, без конкретна представа. Знам само, че ме води към Вила "Боргезе". Часът е около 10 и въпреки че е делничен ден, улиците носят онова туристическо спокойствие на малките градчета. Не бързам за никъде. Усещам колко е хубаво да не знаеш какво ще видиш зад ъгъла и с трепет завивам след всеки следващ.

Снимка: Ангел Юруков

Ориентирам се за сградите с Google Lens и продължавам да запаметявам снимки и истории, които запълват празните места в сърцето ми, оставени от прозаичната рутина. Все пак с мен е суперфонът с много функции - стилус за записване, процесор със сериозна скорост, който бързо открива всичко, което ми е нужно и активира функциите за най-добрите снимки с изключителните камери, както и батерия за най-малко два дни.

Снимка: Ангел Юруков

Една от ненадминатите характеристики на Galaxy S23 Ultra е любимият ми стилус S Pen, който беше добавен към серията S миналата година и с който водя всички записки за текстовете си. Също пращам поздрави с рисунки върху снимки на приятелите си в България. S Pen има повече опции за персонализиране на заключения екран.

Снимка: Ангел Юруков

Снабден с новия чип Snapdragon 8 Gen 2 чип от Qualcomm, Samsung Galaxy S23 Ultra се отличава с повишена обща производителност за ползвателите на игри - до 35%, в сравнение с предшественика си, но работи много по-ефективно, издържайки на големи натоварвания и удължавайки значително живота на батерията.

"Добре е да знаете също така, че в един dm магазин ще прекарате значително повече време от предварително планираното, т.к. разнообразието е завладяващо. Винаги намирате нещо ново и интересно".

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Минавам през малки занаятчийски работилници и погледът ми попада на Пинокио. Паметта ми веднага асоциира куклата с една не толкова популярна реплика от приказката на Карло Колоди:

"Ще ми направите ли удоволствие да ми кажете дали на тоя остров има селище, където да мога да се нахраня, без да се излагам на опасност да бъда изяден?"

Спомням си, че ми беше много смешна, когато бях малка и правя снимка на един от любимите ми герои от приказки.

Пинокио в занаятчийски магазин за дървени играчки в Рим

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Вървя по павираната улица нагоре, подминавайки националния паметник на Виктор Емануил II, по Via del Quirinale. Пътят е само направо, като ме очаква възвишение. Настроението ми вече е пропито с вълненията на непознатото пътешествие и решавам, да си взема коктейл от малка "таверна", която обаче представлява локал за takeaway напитки. Поръчвам си голям коктейл, който барманът прави пред очите ми, след което плащам с телефона си Samsung Galaxy S23 Ultra. Това е изключително удобство за туристите, като спестява обмена на твърде много валута и същевременно неудобството да вадиш портфейл и да търсиш дребни. Коктейлите са около 5- 10 евро, но определено си заслужават!

Вече се изкачвам по наклона и проучвам на Google Maps маршрута си, когато внезапно виждам, че се намирам на кръстовището преди църквата на Капуцините! Това е атракция, която търсих още в България, но тъй като не се включваше в нито една екскурзия - бях решила да се откажа от нея.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

"Криптата на Капуцините" е едно от най-вайръл историческите места, с аранжировката от десетки скелети и кости на капуцински монаси. Звучи зловещо, но не мога да ви опиша усещането, когато застанеш пред тези арт инсталации... Нямаше как да пропусна тази обиколка, но за съжаление вътре снимките не са позволени. Затова пък използвах телефона си за гид. Срещу билет получаваш и слушалки с устройство, което разказва историята на Капуцините - монашески орден за благотворителност.

Камерите на Smasung Galaxy S23 Ultra запечатват забележителни моменти от архитектурата и градската среда

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Мога да споделя, че това бе едно от най-разтърсващите преживявания в Рим. Заставаш пред толкова много история и хора, живели някога и осъзнаваш колко преходен е живота. Там научих и откъде идва името на кафето "Капучино". Думата е умалителната форма на "cappuccino" - качулка и е вдъхновена от одеждите на монасите Капуцини. Капуцинските монаси през 16-и век са избирали цвета и дизайна на дрехите си със заострени качулки и характерни въжени колани. Всъщност, може би, сте ги виждали и в анимационните филми - често представят монасите в подобно облекло. Това, което не знаех за Капуцините е, че Шекспир ги е ползвал за муза. Изследователите на шекспировото изкуство предполагат, че именно капуцински монах е подготвил отварата за Жулиета и по-късно за Ромео, тъй като в миналото те са приготвяли и лекарства.

Прави ми впечатление, че музеят на Капуцините е обновен и снабден с всякакви удобства за хора от цял свят, да преживят аудио-визуално разходката си. В телефона си Samsung Galaxy S23 Ultra откривам чрез QR код място, откъдето мога да си сваля и друг гид - безплатен и с още повече информация, за да обогатя обиколката си във вайръл криптата. Впечатляващо е как монасите от "Ордена на Капуцините" са на изчезване - в момента са малко над 10 000 като помагат в райони като Африка, борещи се с бедност и болести. В България има едва 7 монаси, само един от тях е българин.

Добре дошли в Hard Rock Cafe Rome през погледа на Рим

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Излизам с друго усещане за деня си - може би наистина е най-хубавият ден в Рим, защото не знам какво ме очаква до края му. Вече е обед и знам, трябва да вляза във Вила "Боргезе" по светло, за да мога след това да се върна обратно в хотела на свечеряване. Решавам да потърся заведение за хранене, но някак нищо не хваща окото ми, докато изведнъж погледа ми не попада на позната физиономия - от матиран прозорец се подава скулптура на Мик Джагър. Заведението ми изглежда неработещо отвън, като в градинската част виждам уникални модели на китари и реквизит на рок звезди - същински музей на рока...

Чакай малко! Къде се намирам...

Криси Димитрова и снимка на Мадона!

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Добре дошли в Hard Rock Cafe Rome!

Отваряйки вратата, сякаш попадам в друга вселена. Вътре е светло, шумно, шарено, pop и rock. Хората се смеят силно, стените прихващат погледа ти с портрети на Мадона, Kiss, Бьорк... Колекция от всички елементи на рока от миналото до днес.

Снимай с приложението "Храна" на Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Хора от всякакви нации поръчват огромни бургери, а Рим е заключен в типичните римски колони, червения мрамор по пода и ангели с китари по стенописите на тавана!

Таваните в Hard Rock Cafe са типично римски!

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Паралелна вселена, която приповдига настроението ми! Hard Rock Cafe Rome е най-забавното място в Рим, заредено с типичната американска енергия и калории, които ми дават сили да продължа напред към "Боргезе"... Но преди това хващам Happy Hour за коктейлите и си поръчвам един бургер! Изкушена съм и ви снимам всичко това със Samsung Galaxy S23 Ultra, защото смятам, че само той може да пресъздаде със същата сила емоциите и цветовете в Hard Rock Cafe Rome. Новото в снимането със Samsung Galaxy S23 Ultra е 200MP основна камера, която използва първия от новото поколение сензори с почти двойно повече пиксели в сравнение с предишните модели.

Същински музей на рока!

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

По подразбиране, Samsung Galaxy S23 Ultra използва данните от всички пиксели, за да увеличи уловената светлина и детайлите, създавайки 12MP изображения, които са едни от най-добрите налични в диапазона на нивото на светлината. Телефонът може също да снима с 50MP или пълните 200MP, като последният създава огромни файлове с невероятно детайлни изображения при ярка светлина.

Същински музей на рока!

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Постнах снимката веднага в социалните мрежи, тъй като не се "мачка", а лайковете заваляха. Коментарите бяха: "Изглеждаш много щастлива!" - ами да, точно така се чувствам и Samsung Galaxy S23 Ultra може да отрази и запази това усещане на щастие.

Само на 10 минути съм от Вила "Боргезе".

Усещането на прохладния следобед е като пролет в "Борисовата". В тази част на града е тихо, а дърветата по улицата покриват паважа с шарени сенки. Прилича на петниста хиена, която се смее неудържимо, а слънчевите зайчета ме водят напред към голямата порта.

Входът на Вила Боргезе

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Парк "Боргезе" носи ренесансовата романтика на кринолините. В лабиринтите от чимшири в парка си представяш гонитбата на принцове и принцеси, докато в близост чуваш детска глъч. По дърветата на свобода чуруликат зелени папагали, които кацат до теб и очакват да ги нахраниш. Никога не бях виждала такава банда папагали на свобода. Екзотиката на Вила "Боргезе" е допълнена от редки породи кучета и малка арт къща за деца, в която симпатична азиатка показва на малко бебе как да държи четката пред статив за рисуване. Усещането е за покой и свобода, за отминали времена и спряло време, за заключени спомени и любов по време на пикник в работен ден. Усещане за бягство от сивотата, в топлата зелена прегръдка на плачещите върби...

Можеш да ги снимаш със супер зуума на Samsung Galaxy S23 Ultra

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Вървя и поглъщам усещането с топъл чай в ръката и сядам на пейка към езеро с лодки, където влюбени ученици си говорят на ухо, а малко момченце ме спира със стоп палка и бърбори на бебешки италиански. Нямаше как да мечтая да прекарам последните си часове в Рим на по-добро място - градският парк, създаден от някогашната аристокрация, приютил палавия модерен дух на едно европейско общество. Спускам се надолу по стълбите и проверявам пътя към "дома", когато пред мен се оказва огромна сграда, която ме приканва да изкача десетките є стълби. Отпред ме приветстват две огромни горили, а надписът казва: "Национален музей на модерното изкуство. "

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Това е вторият музей за деня (ако не броим рок музея Hard Rock Cafe и решавам да вляза. Попадам на беседа, като в италиански филм, а в края на аулата кураторка ме насочва към безкрайните, овални коридори, за да разгледам експозициите.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Galleria Nazionale d'Arte Moderna представя темата Time is out of Joint - реплика на Хамлет от момента, в който научава от призрака на баща си, че чичо му Клавдий е убиецът. "Без бряг е времето!" е преводът на български, но би могло да се тълкува и като "Времето е изчерпано". Изложбата Time is Out of Joint е проект на Кристиана Колу в сътрудничество със Сарето Чинчинели и изследва еластичността на концепцията за времето.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Такова е и усещането в последния ми ден от Рим.

Във виртуалната разходка, осъществена под ръка със Samsung Galaxy S23 Ultra ще ви покажа възможностите за фотография на флагмана и същевременно ще ви покажа актуалните творби.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Има добра 12-мегапикселова селфи камера в горната част на екрана и четири камери на гърба на телефона, включително телефото 10MP модули с 3x и 10x оптично увеличение, които позволяват много по-голям диапазон на увеличение от останалите модели.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Изображенията с увеличение до 30x изглеждат по-добре от тези, направени с други телефони, които едва се справят при по-малко от 10x. 12-мегапикселова ултраширока камера създава отлични пейзажни и архитектурни снимки и се използва за много добрия режим на макрофотография на Samsung - можете да го видите в разходката из "Националната галерия за модерно изкуство!"

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Моето време в Рим също върви към своя край. Навън вече се свечерява и ми предстои поредната разходка из нощен Рим. Запечатвам някои от моментите с моя придружител Samsung Galaxy S23 Ultra. Режимът при слаба светлина създава добре експонирани изображения, въпреки че камерата събира повече светлина и без активирането му. Приложението за камера е пълно с усъвършенствани и забавни функции, включително пълно изживяване при снимане в RAW за тези, които искат сами да редактират снимките и видеата си!

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Осветените площади на Вечния град отново са оживели за нощната си стража под звуците на емоционалните италиански ученици, които прекарват по-голямата част от времето си край фонтаните. Пицариите започват да се пълнят с римляни около 20 часа, а чашите да прозвънкват, акомпанирани от бълбукането на изливащото се от хладна бутилка розе.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

Карираните покривки привличат погледа и създават онзи уют на италианската кухня, който те кара да се чувстваш най-щастливия чужденец. Последната ми спирка преди тръгване е малкото ресторантче "Света Анна". Ако не съм снимала пица в Рим, значи не съм била в Рим.

Снимка: Samsung Galaxy S23 Ultra

*Специален проект на Samsung Galaxy S23 Ultra & #URBN!