Истанбул е един от градовете, които никога не спят. И денем, и нощем, той носи енергия, притегля всякакви светове, аромати, звуци, легенди.

Един от новите градски хъбове на нощния живот на Истанбул

Снимка: Юлия Владимирова

Денем и нощем се разминаваш с котки, работници, хипстъри, традиционалисти, религиозни, нерелигиозни, лъскави двойки, отиващи в скъпи ресторанти, на изложби и луксозни партита на руфтопове (които заслужават отделно внимание).

Истанбул е сам по себе си цял свят с различни микросветове вътре в себе си.

За всички е ясно, че трафикът в този град е голям и хората се опитват да си нагаждат ежедневието спрямо него. 

Уличка, която води до пристанищната алея

Източник: Galataport.com

Помня, че преди много години прекарах в малък бус около 5 часа в час пик в Истанбул, пътувайки от европейската към азиатската част.

Животът на най-новата топ дестинация Галатапорт обаче изглежда спасява доста хора от най-лошите часове на трафика, а именно, когато всички се прибират от работа.

Улицата край морето, където преминават круизни кораби е любимо място за разходки

Снимка: Юлия Владимирова

И преди, и сега, много често чувам думите от различин по възраст хора, че предпочитат да пият питие или да хапнат нещо в приятен ресторант или кафене около пристанището, отколкото да влизат в безмилостния бой на трафика по улиците.

Така едновременно се наслаждават на възможностите, които предлага новосъздадения градски хъб, в същото време се прибират, когато градът вече диша.

Галатапорт е не просто ново място, създадено за града.

Истанбул е и нова круизна дестинация, която през последната година привлича огромно количество американски туристи

Снимка: Getty Images

Това е модерно, динамично място с шопинг центрове, гурме ресторанти, кафенета и изобщо всичко, което може да ви побере главата.

Място за забавление, отдих, но и място за споделяне с приятелите, роднините и място, на което поглеждате към морето, виждате минаващите кораби и забравяте за всичко.

Истанбул е известен с това, че е средищна точка за различни хора, самият град е разделен на две - азиатска и европейска.

Kirpi Cafe, което се намира из малките улички на новото бижу на Истанбул Галатапорт

Снимка: Galataport.com

Галатапорт събира на едно място всички тях.

Турският туризъм е един от най-бързо възстановяващите се след ковид пандемията, а в последно време Истанбул е привлякъл огромно количество американски туристи, за които привлекателна точка е новото пристанище на мегаполиса.

Едно от местата, които можете да посетите на пристанището е ресторант РОКА с руфтоп гледка към морето

Източник: Roka Restaurant

Инвестиция от 1,7 милиарда щатски долара, Галатапорт Истанбул се счита за основен проект и световна дестинация дестинация с пристанище за круизни кораби по цялата на 1,2 километровата брегова линия.

Галатапорт е екосистема в сърцето на града, изцяло цифровизирана и изградена на базата на най-новите технологии.

Галатапорт Истанбул трансформира това исторически старо градско пристанище в пристанище за круизни кораби и откри изцяло нова туристическа дестинация в града, като същевременно отвори алеята около пристанището за хора за първи път от приблизително два века насам.

Улицата край морето, където преминават круизни кораби е любимо място за разходки

Снимка: Юлия Владимирова

Дизайн, който диша в градския квартал

Олекотеният дизайн на пристанищната улица, нискоетажните сгради, архитектурен дизайн, който прегръща историческия гоблен на района, с широка гама от транспортни възможности, Галатапорт предлага дишаща, екологична и благоприятна среда за култура и изкуство, работа, пазаруване и хранене.

То включва кей, площади, улици, магазини и ресторанти. Там се намира Istanbul Modern, Музеят за модерно изкуство.

Галатапорт предлага и първият в света подземен терминал за круизни кораби с капацитет да обслужва 15 000 пътници и три кораба на ден. Идеята е това да витализира круизния туризъм около Средиземноморския басейн и Черно море.

Kitten Bistro & Cocktail Bar в сърцето на Истанбул

Снимка: Galataport.com

Новият гастрономически квартал на града

Това е сърцето на гурме преживяванията в близо двайсетмилионния мегаполис.

Повече от 50 ресторанта в Истанбул са вече в кулинарната библия "Мишлен".

Галатапорт разполага с общо 230 обекта, в които може да пазарувате, да хапнете, да пиете кафе. Около 52 000 квадратни метра от общат площ са заделени за търговски обекти. За офиси площта е 43 000 квадратни метра.