#На големия геополитически хоризонт все по-ясно и ярко се очертават контурите на мащабна конфронтация между САЩ и Китай. Двете най-могъщи държави на планетата се намират в режим на напрежение и взаимна ескалация, а залогът е нищо по-малко от пълното пренареждане на политическия пейзаж.

Небесният дракон на Изтока срещу Белоглавия орел на Запада. Най-старата непрекъсната цивилизация с три хиляди години историческа приемственост срещу най-младата свръхдържава, определяна от някои като първата и единствена постмодерна глобална империя. Партийният апарат на Пекин срещу "дайвърсити" администрацията на Вашингтон.

И кой да предположи, че ясен сигнал за идващия сблъсък ще бъде един скандал около социална мрежа за вайръл клипчета, превзела вниманието на младежите и почти непозната за техните родители и по-"дъртите" поколения. Става въпрос за TikTok - невероятно успешната китайска платформа за създаване и споделяне на кратки видеа от потребители. Западните критици я определят като "дигитална дрога" и инструмент за влияние и шпионаж на китайските власти. Защитниците изтъкват, че приложението не прави нищо кой знае какво по-различно от западните социални мрежи и третира клиентските данни по идентичен с Facebook и Twitter начин. Що се отнася до шпионажа - проTikTok, и про-китайските коментатори твърдят, че комунистическата партия едва ли си мисли, че ще успее да се снабди с ядрените кодове и военните тайни на американската държава през личните данни тийнейджъри от Сан Франциско, които снимат поредния си нелеп танц.

От другата страна се чуват противоположни аргументи - TikTok едновременно промива мозъците на западните деца с подривни алгоритми и събира данни на държавни служители, по-младите от които също са пристрастени към приложението. Канадският водещ и автор на бестселъри за "цивилизационен колапс" Марк Стайн написа, че Китай "планира да доминира планетата без да се налага да изстрелва дори един патрон". А платформи като TikTok перфектно се вписват в общия дизайн на Пекин за всеобхватно влияние. Затова в много европейски страни вече има забрани TikTok да се ползва от служебни устройства на хора в ключови министерства и бюрокрации, свързани с националната сигурност. Повечето щати в САЩ наложиха сходни рестрикции.

Снимка: Getty Images

Натискът се увеличи след войната в Украйна и демонстративното сближаване между Китай и Русия, чиято зрелищна кулминация настъпи преди броени дни със срещата между китайския лидер Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин в Москва. Метафорите от царството на животните и митологичните създания продължи със заглавия как Небесният дракон и Руската мечка планират да похапнат с бутчетата на Белоглавия орел на САЩ и да довършат пиршеството с де що има канадски лосове, френски петли и изобщо каквато северно американска и европейска фауна има за изяждане.

Така се стигна до настоящото напрежение в американския Конгрес. Представителите в двете камари обсъждат двете нови законови предложения DATA act и RESTRICT act. Ако бъдат приети те ще послужат за силно ограничаване и регулиране на приложения като TikTok. Ще направят по-лесно за американското правителство да удари по всяка технологична компания, продукт или услуга, за които има опасения, че представляват риск за сигурността на страната. В самия закон RESTRICT платформата TikTok не се споменава по име, но е повече от ясно, че текстовете са писани с изричния план да засегнат бизнес модела на китайската корпорация, която притежава приложението.

Тази теза се подкрепя и от директните призиви на множество политици от американския Конгрес китайската социална мрежа да бъде директно забранена в САЩ. Шефове на TikTok дори бяха извикани на изслушване в Конгреса, а висшият мениджмънт на компанията нае елитна лобистка фирма, за да подсигури подкрепата на американски политици. Такава вече дойде от няколко звезди на Демократическата партия, сред които така наречената демократична социалистка и латино тръпка на либералните избиратели Александра Окасио Кортез.

Създателят на TikTok Кени Джари (@patriotickenny), в центъра, присъства на пресконференция с представителите Боуман, Покан, Гарсия и създателите на TikTok в Капитолия на САЩ в подкрепа на свободното изразяване на 22 март 2023 г. във Вашингтон , DC.

Снимка: Getty Images

В епохата на преувеличенията се пораждат и заглавия тип "Може ли Третата световна война да започне от TikTok - платформа за смешни клипчета с глупави танци?" Извън хиперболата е редно да се отбележи, че нещата наистина са сериозни. С TikTok Китай удари САЩ в собствената им територия - дигитални технологии и влияние през социални мрежи. TikTok вече е основното онлайн пространство за западните младежи и някак си преобърна стереотипа за "китайското менте" - този път американските платформи започнаха да имитират модела на TikTok и да включват все повече от тези кратки клипчета и reel-чета, в които потребителите се снимат, рекламират, кълчат, пътуват, ядат, тренират, дават съвети и ползват от разнообразните вградени в приложенията ефекти и музикални опции.

Иронично намигващи анализатори посочват завладяването на западните младежи с китайско приложение като своеобразно отмъщение за "опиумните войни" от XIX век, в които Великобритания налага волята си и разширява търговията с опиум в просторите на Поднебесната империя.

Сега китайците пристрастяват американски, британски и европейски младежи със своя "дигитален опиум". Тийнейджъри вече не могат без своята TikTok доза и са като в плен на алгоритъма. Скрол, скрол, скрол, скрол... Да не говорим как много "творци на съдържание" вече изкарват солидни пари от своите TikTok идентичности и не биха могли да си представят живота без любимия app.

Поддръжник с табела с надпис „Запазете TikTok“ по време на пресконференция

Снимка: Getty Images

Да, има и комичен елемент в цялата история. Но тя е ясен сигнал за голямото геополитическо пренареждане. Ожесточението на хоризонта ескалира, големият часовник отброява времето, през което дракона и орела летят един към друг с отворени за бой нокти... тик-так, тик-так, TikTok...