#Фитнес индустрията влиза в 2023-а година с все по-мускулесто и релефно глобално влияние, осигурено от стегнатите коремни преси, трицепси и задни части на исторически висок брой активни в социалните мрежи атлети, инфлуенсъри, изпълнители и филмови звезди. Никога не е имало толкова много професионални певци и актьори в толкова добра форма. Те разпространяват "фитнес евангелието" сред масовата публика, която търчи към "джимовете", чете програми за тренировки и диети последна мода, пазарува добавки и развълнувано следи прогреса в огледалото.

Но през тази огромна индустрия минава драматична линия, мотивираща един все по-ожесточен дебат. Тази линия е границата между натуралните физики и тези подсилени с анаболни стероиди, и други постижения на фармакологията. Много звезди и инфлуенсъри нямат финансовия и репутационен стимул да разкрият дали разкошните им "Инстаграм"-тела не са постигнати и с приемане на често официално забранени или регулирани субстанции. Те дори се представят за напълно естествени и допълнително размиват представата на масовия човек за това какво е възможно да постигне в залата само с добри тренировки и качествена диета.

Така се ражда явлението на "фейк нати" звездите.

Това са публичните фигури, които лъжат, че са натурални. Скорошният световен скандал с разобличения мега инфлуенсър Liver King, който описахме в #URBN тук  - допълнително ескалира полемиката и я изведе на мейнстрийм медийно ниво.

А в началото на новата година една от най-големите кино звезди на планетата още повече разпали "фейк нати" дебата. Хю Джакман официално отрече да е ползвал стероиди за изграждането на внушителната си физика за ролята на комикс персонажа "Върколака". Повечето експерти във фитнес средите скептично поклатиха глави и вдигнаха вежди след изказванията на Джакман.

Трябва да си наистина голям "генетичен фрийк" с изключителни вродени способности за топене на мазнини и изграждане на голямо количество чисти мускули, за да постигнеш върховата мускулатура на Джакман от последните няколко филма за Върколака.

Всъщност, почти трябва да си комиксов супергерой.

А фактът, че Хю Джакман постига най-релефната си и "напомпана" форма след като прехвърля 40-годишна възраст допълнително хвърля тежка сянка върху твърденията му за свободна от стероиди филмова физика. В първия филм за "Х-мен" преди повече от 20 години Джакман е още млад и не разполага с особено впечатляващо тяло. Личи си, че тренира, но за млад мъж просто изглежда добре и напълно натурално. Но след третия и четвъртия филм от поредицата той вече прилича на фитнес модел, а вече е над 40, когато нивата на тестостерона в тялото бавно започват да намаляват и става все по-трудно да се добавя нова чиста мускулна маса.

Но точно това прави Джакман.

Той вече наближаваше 50, когато преди няколко години се яви в невероятна форма в "Логан" - изпъкнали вени, масивни рамене, гърди като гранитни плочи, коремни мускули, сякаш изрязани в мрамор... Повечето фитнес експерти посочват, че е много малко вероятно той "да не си е помогнал". Не невъзможно, но твърде трудно.

Както казват феновете на желязото по нашите земи и зали - "Без химия няма физика и без бодеж няма растеж!".

Джакман се пошегува, че може да не е взимал стероиди заради страх от страничните ефекти, но се извинява за всички пилета, които е погълнал. Това е друг стереотип за "фейк нати" общността в Холивуд - твърдението, че драстичното качване на чисти мускули се дължи на стриктна диета от "пилешко и броколи". Много фитнес коментатори се шегуват с холивудските звезди тип Джакман или Крис Хемсуърт, които споделят диетите си във вечерни токшоута. Истината е, че няма количество пилешко с ориз, което да ви достави размерите на Тор, Капитан Америка или Върколака.

Дуейн Джонсън през 2022 г.

Снимка: Getty Images

Но най-драстичен е примерът с Дуейн Джонсън "Скалата".

На 50 години той е по-мускулест и чист от когато и да е било в своята богато документирана кариера на кечист и актьор. В "Черния Адам" той постигна чудовищни резултати и базира цялата рекламна кампания на филма на фитнес философията си, и на истории за бруталната си подготовка в залата. И в кухнята. "Но не каза нищо за клиниката за терапия с тестостерон", шегуват се фитнес фанатиците. Абсолютно невъзможно е 50-годишен мъж, бил той и Скалата, да направи такива мускули натурално и да изглежда в пъти по-добре, от когато е бил на 20 с високи естествени нива на тестостерон.

Но тези звезди нямат абсолютно никаква мотивация да са честни с феновете.

Рекламните договори ще започнат да падат един след друг, след първото признание за последната инжекция. Проблемът е, че много млади мъже остават заблудени за реалността на тренировките с тежести и вярват на фентъзито за "пилешкото с броколи".

Може би е време и за някоя голяма холивудска звезда да бъде разобличена като инфлуенсъра Liver King. Но актьорите се пазят много повече и обикновено не дрънкат глупости по разни подкасти. И все пак "фейк нати" дебата остава, а фитнес индустрията очаква първата честна или разкрита модерна звезда с нереални филмови мускули. Балонът трябва да се пукне.