Видео, гледано от милиони в социалната мрежа TikTok изненадващо създаде дебат, който привидно е забавен, но всъщност подсказва как и защо жените сме стигнали до тук, че предпочитаме среща с диви животни пред тази с човек.

Става въпрос за следното: интервюиращият в краткото клипче пита осем жени на улицата какво предпочитат да срещнат, ако се окажат сами в гората: мъж или мечка.

Отговорите са наистина забавни, но и провокиращи особен вид чувствителност към насилието над жени и преживяните истории или чутите такива от близки приятелки.

Това видео предизвика дебат много отвъд мечките

Той се разпростря из виртуалните стени на Х, фейсбук, Инстаграм и включи милиони жени от различни точки по света с техните лични размисли по темата.

Въпреки че няма как да има единодушен отговор, голям брой жени в TikTok, Instagram и X ясно показаха, че биха предпочели мечката. Това предизвика гняв сред някои мъже - подигравки, че жените изобщо не си дават сметка какво означават тези "налудничави" отговори и че винаги просто са готови да заемат позицията на жертва.

Макар да има мъже, които задават и въпроса: "Ако си представя какво бих искал да срещне дъщеря ми, ако е сама в гората - мечка или мъж, бих наклонил повече към мечка".

Това е симптом, който е отвъд мечките.

Но е добър маркер в какво са се превърнали ролите на половете между хората.

Ако погледнем чистата статистика, жените донякъде имат право.

Атаките на мечки над хора в света са около 40 на година в световен мащаб.

Същата статистика, приложена в отношенията мъже/ жени е, че всяка трета жена в света е жертва на насилие от мъже. Разбира се, трябва да знаем, че не всяка мечка в гората ще нападне човек, често това се случва, ако тя бъде предизвикана. Същото важи и за хората: не всеки човек би насилвал.

Въпреки това, повечето жени изглежда биха се доверили на инстинкта на дивото животно, отколкото на възможностите, които би могъл да измисли мъж.

Жена от Инстаграм пише, че мечката няма да снима как те напада и се гаври с теб на клипче с телефона си. Тя също така не може да действа унизително и обидно, отвъд нейните животински норми.

Жените изглежда предпочитат инстикта на дивото, което не може да доведе до нещо отвъд тези граници. Хората, обаче, действително, изглежда по-рядко познаваме граници, а разумът ни може да стигне до далеч по-жестоки и садистични пътешествия от тези на дивите животни в гората.

Друга жена от социалните мрежи споделя, че "мечката не може да се гаври с теб и да те изнасили".

Трябва да признаем фактът, че уви, действително, в живия живот мечки нападат хора много по рядко отколкото мъже нападат жени.

Ако жените могат да бъдат изложени на диви мечки само в гората и то при определени обстоятелства, то те са изложени на комплексираните си мъже, любовници и гаджета по 24 часа в денонощието сред четири стени.

Мъже в отбранителна позиция

Когато се стигне до случай, в който темата за насилието над жени и сексизма е популярна в социалните мрежи, мнозинството мъже заемат позиция, че едва ли не се прекалява и че се прави от мухата слон. Изглежда, че много мъже предпочитат случаите на насилие над жени и млади момичета да бъдат покривани и да не се говори за тях.

Някои дори започнаха да пишат с хаштаг #NotAllMen, сякаш разговора за проблема с омразата и насилието на основа пол е нещо, което не съществува и по-добре да не се дискутира, защото мъжете не бива да се чувстват виновни за нещо, за което не са.

Не всички мъже са насилници, но всички мъже, които нямат проблеми със своето "мъжкарство", трябва абсолютно да се солидаризират с каузата, че дискриминацията на база пол съществува и с нея трябва да се борим.

И фактът, че всяка трета жена в света е обект на насилие са факти на Световната здравна организация (WHO).

Много мъже успяват да се движат в своето ежедневие без да се притесняват, че ще бъдат нападнати или изнасилени, могат да се разхождат сами късно през нощта, без да вземат никакви предпазни мерки или дори да не им минават през ума подобни мисли и не усещат напрежение, ако чуят стъпки зад себе си в тъмния подлез няма никой.

Този тип актуални дискусии и дебати между забавното и твърде сериозното са възможност за мъжете да разберат истинските страхове на жените и да бъдат част от решението, а не от проблема.