#Странната среща между високи технологии, политическа коректност и „cancel култура“ произвежда футуристични абсурди като в киберпънк продължение на „Монти Пайтън“-скеч. Един изумително забавен епизод от края на лятото илюстрира много от проблемите на епохата ни. В рамките на десетина дни звукозаписна компания подписа с виртуален рапър, генериран от изкуствен интелект, а после се разграничи от „него“, заради расистки стереотипи.

Звучи като „Матрицата“, но във виц от стенд-ъп комеди изпълнение.

FN Meka е името на измисления рапър, създаден от компютърна програма през 2019-а година. Проектът е на компанията Factory New и представя FN Meka като първият хип-хоп артист, който всъщност е изкуствен интелект. Дигиталният аватар е нещо като футуристична киберпънк версия на деветдесетарски рапър. Представете си хибрид между естетиката на „Блейд Рънър“ и „гангста“ стила на плетачите на рими от опасните американски улици.

Изкуственият интелект създава образа, мелодиите и текстовете на „хип-хоп чудото“ FN Meka след анализ на хиляди единици информация, събрани от популярни песни, видео игри и социални мрежи. Компютърната програма става сензация в... TikTok разбира се. Събира повече от един милиард гледания и над 10 милиона последователи.

През август от Capitol Records решават да добавят още един „исторически“ щрих към цялата лудост и подписват с FN Meka, „който“ става „първият създаден от изкуствен интелект рапър“ с договор със световна музикална компания. Шефовете на лейбъла рекламират иновацията като „пресечна точка между технологията, музиката и геймър културата“... и се заканват, че „това е само началото“.

И тук започва истинската забава. След присъединяването си към световен лейбъл компютърната програма привлича вниманието на медии и активисти. Те са недоволни, че изкуственият интелект представлявал „карикатура и стереотип на чернокож артист“. Изливат се тежки критики към физически несъществуващият рапър. Оказва се, че след анализа на стотици рап хитове, изкуственият интелект зад FN Meka е включил онази най-страшна в английския език днес думичка с „н“. На български „негър“ не носи тази особена културна тежест, но в англоезичния свят ситуацията е драматично различна. Жаргонното определение за чернокож е широко използвано от чернокожи рапъри, но е на практика абсолютно забранено за бели хора. А вече явно и за компютърни програми, правещи се на футуристични рапъри.

Недоволството от „расисткото присвояване“ на „афро-американската култура“ достигна връхна точка дни след присъединяването на изкуствения интелект към световния лейбъл и това принуди компанията да го „уволни“. Излезе съвсем официално и неиронично съобщение как Capitol Records „прекратява отношенията си“ с виртуалния рапър, след като потребители в социалните мрежи остават недоволни от използването на „думата с н“.

Ето част и от публичното извинение на лейбъла: „Поднасяме най-дълбоките си извинения към чернокожата общност заради липсата ни на чувствителност при подписването с този проект. Не си зададохме достатъчно въпроси за равенството и творческите процеси. Благодарим на всички, които се обърнаха към нас с конструктивна критика. Веднага прекратяваме връзките си с FN Meka!“

Кадър: YouTube

Длъжни сме да повторим, че всичко това не е част от изтекъл сценарий на нова научно- фантастична пародия за пълното размиване на границата между лудост и нормалност, реалност и виртуалност.

И така звукозаписната компания уволни изкуствения интелект, заради расизъм. Кой да очаква, че компютърна програма, която анализира хип-хоп песни, за да създаде свои рап текстове, би включила „расистки“ думи и описания. Хиляди живи и дишащи рапъри ежедневно използват много по-крайна реторика, но те явно се ползват с имунитет от cancel културата.

Но става още по-забавно.

Всичко в проекта FN Meka е генерирано от компютърна програма, освен гласа, който е на чернокож рапър, решен сега да съди създателите на проекта. Но понеже текстовете са дело на изкуствен интелект, който няма как да е чернокож, тяхното съдържание става скандално и подлежи на „канселиране“.

Случката демонстрира няколкото пласта на абсурд, в които нашата култура доброволно се е обвила. Възходът и падението на FN Meka са едновременно очаквани и нелепи на прекалено много нива.

Епизодът ни дава повод да се замислим как повечето модерни песни сякаш са писани от компютърна програма, а не от пълнокръвни артисти. Всъщност, много често за изработването на хитове се използват алгоритми и си личи. Има нещо твърде синтетично в съвременната популярна музика. Сравнете рап и поп хитовете от последните пет години с легендарни парчета от 60-те и 70- те, например.

Фиаското с FN Meka е напълно логично продължение на тази трагикомична траектория. Другият момент е свързан със своеобразният езиков апартейд, на който се подлага западната цивилизация. Вижда се колко абсурдно е, когато едно общество определи, че дадени думи могат свободно да се ползват от една група хора, но са напълно забранени за друга група хора. В един случай нарочно изговорена „дума с „н“ помага на чернокож комик или рапър да направи хит и всички му ръкопляскат. В друг случай бял човек случайно я изпуска от устата си и животът му може да бъде разрушен завинаги.

Няма компютърна програма, която да ни измъкне от тази фарсова ситуация с алгоритъм и изкуствен интелект. Сами ще трябва да си помогнем.