#Новото проучване на платформата Тиндър показва, че въпреки схващанията за повърхностни отношения от "съвременен тип", които дефинират до голяма степен онлайн запознанствата като лековати, несериозни и без стремежи за каквото и да е развитие, ползвателите всъщност търсят романтични връзки и завръщане към онези традиционни отношения, които могат да създадат сигурност и хармония между двама души. 

Да, изречението е дълго, но и отношенията в Тиндър често са тегави като стара дъвка, която хем си свикнал да дъвчеш, хем ти се иска да изхвърлиш в кофата. 

Определено от изследването става ясно, че много повече жени търсят романтични връзки (68%) за сметка на 53% от мъжете. В същото време над 60 процента от жените вярват, че мъжете търсят само случайни и бързи срещи в Тиндър, но по-малко от 30% от мъжете споделят, че това действително е така.

Проучването на Тиндър "The Green Flag" анкетира 8 000 хетеросексуални мъже и жени в Канада, САЩ, Обединеното кралство и Австралия, за да определи колко общо имат мъжете и жените, които искат да се виждат, и нагласите, които имат един към друг.

Проучването разкрива още, че запознанствата са станали по-трудни за мнозинството от анкетираните (91% за мъже и 94% за жени), но че все пак мнозинството от мъжете (53%) и жените (68%) търсят романтична връзка там. 

Тези интересни числа могат да отведат в различни посоки на разсъждения, но бих се спряла на схващането да търсиш романтични отношения в олд скуул вариант именно в онлайн дейтинг платформа, създадена именно да печели и да се възползва от това, че има ужасно много самотни хора, произведени от епохата, в която живеем. 

Снимка: iStock by Getty Images

Индивидуализъм, егоизъм, бърн аут, стрес, постоянен натиск за изкачване в кариерата и едновременно постоянно чувство за неудовлетвореност.

Това са някои от съществените принципи на капитализма и неолибералната идеология върху хората. 

Структурните преси на съвременното общество се стараят да изсмучат като вампир кръвта във вените на човека, но дотолкова, че той хем да е жив, хем да няма ясна представа, че е на границата на пропастта. 

Документални филми за Япония показват колко голяма част от населението от млади мъже до 40 годишна възраст никога не са имали сексуален контакт. Обясняват го с работата в корпорациите и липсата на време, ресурс и капацитет да създадат каквито и да е отношения. 

Връзките се превръщат в блян и копнеж, който сякаш става все по-невъзможен. 

"Всички връзки между хората в капитализма са доброволни" казва неолибералната шаманка на капитализма и егоистичното общество Айн Ранд. Можем да добавим и още нещо към нейното становище: освен, че са доброволни, връзките са смачкани като хартия и изхвърлени в периферията като нещо по-незначително от кариерното развитие, личностният прогрес и борбата за финансови приходи. 

Изследването на Тиндър показва, че радикалното умъртвяване на общностите, чувството за принадлежност към хората и грижата за тях, кара хората да се обръщат към основите, в които да се почувстват малко по-сигурни и не толкова близо до празнината от съществуването си. 

Снимка: iStock by Getty Images

Тиндър печели от повече самотни хора, защото ако ги нямаше, нямаше да съществува и да има толкова много успех. 

Какво обаче означава "успех" в този случай? 

Писане, отделяне на емоционална и времева енергия, чатове, които изглеждат забавни, надежди за любовта на живота или просто приятна компания за 3-4 пъти - и накрая в най-честия случай: тотално изгубено време. Хората, които търсят бързи забавления вероятно ги намират и това работи за тях.

Въпросът е маскираме ли през бързите забавления желанието да намерим смисъл и някаква опора, която да ни закрепи и да ни накара да се почувстваме хора, а не машини, марионетки на властта и просто мълчаливи роби. 

Съвременните самотни роби

Тези хора трябва да се чувстват доволни от комфорта, който им създават приложения като Тиндър, които са модерни, съвременни и достатъчни обгрижващи техните личностни проблеми. Ето обаче, че се оказва, че резултатите не са толкова задоволителни и че желанието и целта често се разминават.

Затова колкото и да се възприемаме за прогресирали в човешките отношения, модерни, съвременни, надеждни, бързи, както в живота, така и във връзките, чувството за неудовлетвореност расте право пропорциално, защото всички тези илюзорни представи за комфорт и гъвкавост са привидните заблуди на неолибералния човек, на когото властта му казва, че живее в най-прекрасната свобода до момента, а всъщност зад това се крият множество кризи и пролуки, в които никой не намира себе си. 

Тиндър едва ли ще спаси света и едва ли успее да събере достатъчно двойки в стабилни връзки, защото целта му изобщо никога не е била такава, но все още чрез подобни изследвания ще се поставя под въпрос какво търсим и реално - от какво имаме нужда, за да живеем с поне минимално чувство на удовлетвореност.