#Toй е само на 26 години, а само за месец стана глобално известен чрез социалните мрежи. Теди Зарнитски, който е икономист по образование, започва серия с кратки видеа из улиците на Ню Йорк, като пита екстравагантни личности с какво си изкарват хляба и получава неочаквани отговори. Няма как да сте в социалните мрежи и да не сте засичали Tedzhar, ако сте активни. За по-малко от 4 седмици той събра половин милион последователи, още преди да направи прелюбопитната серия от фестивала Коачела! 

"Здравей, аз съм журналист, с това си изкарвам хляба си", казвам на Тed Zhar в първия ни разговор и директно приковавам вниманието му.

"Силно заинтересуван съм от интервю тогава", отговаря ми той на шега.

За първи път разговаря с медия от други край на света - България, за която знае "твърде малко", споделя той. Питам го дали предполага кое е било първото вайръл видео, на което съм попаднала. Казва ми, че най-вероятно е първият човек, който е запитал какво работи. Той казал, че е счетоводител и на контравъпроса: "Харесва ли ти?", отговорил "Не". Не успява да познае. Всъщност първото, което видях, бе как спира актрисата Дейзи Едгар Джоус, която изигра главната роля на сериала "Normal People" на HBO. 

"Дори не знаех, че е толкова известна. Това е откачено!", смее се младежът. 

"Всичко започна през пандемията. Бях много отегчен у дома и реших да променя малко съдържанието на профилите си в социалните мрежи. Реших да спирам хора в колите им и да ги питам точно това - какво работят или с какво си изкарват хляба всъщност. Така започна всичко", казва ми Тedzhar. 

Бързо привлича вниманието, защото колите са доста интересни като модели - Мaserati, Corvette, Bently, BMW Z4 и много други. Смел и уместен въпрос към богаташите, които ги притежават, който има притегателна сила сред нас, градските хора.

Кой не иска да знае какво трябва да работиш, за да да си купиш кола за милиони?

Така всичко започва на 22-ри март 2020 г. 

Съвсем очаквано с такъв силен старт, Тed Zhar решава да възобнови заниманието си тази година, преди около месец -  да задава този въпрос на хората по улиците на Ню Йорк. Също съвсем очаквано, сред тях има съмнителни типове с татуси от гетата, продавачи, лекари, фармацевти, бизнесмени и известни личности! 

"Доста е силен въпросът "С какво си изкарваш хляба?". Може да има безкрайно разнообразие от отговори и същевременно можеш да се ориентираш какво всъщност правят хората, за да оцеляват. Понякога отговорите са метафорични, друг път директни", споделя Ted Zhar. 

Aко зададем въпроса към него, отговорът на e ясен: 

"Питам хората "С какво си изкарват хляба"!

Роден е в Ню Йорк, Лонг Айлънд и скоро ще навърши 27. Когато е бил малък, хич не е и предполагал, че ще има точно такава работа. Мечтаел да бъде зъболекар или физиотерапевт, нещо в медицинската сфера, но когато пораснал - преценил, че не е най-доброто за него. Завършил "Икономика". Осъзнал силата на социалните мрежи с началото на Covid пандемията, когато останал у дома. Първо правил забавни видеа със семейството си, но решил, че не му стига и иска да интервюира истински хора - непознати по възможност. 

"Непознатите, които срещам на улицата, често си мислят, че съм нещо като звезда. Някои подхождат с интерес, а на други откровено не им пука. Приятелите ми не промениха отношението си към мен, след като станах вайръл. Просто се кефят, смятат, че е яка идея. Дори не смятам, че животът ми чак толкова се е променил за месец", споделя Tedzhar. 

"Понякога хората искат да са във видеата ми. Въодушевяват се, защото този въпрос има сила за тях самите. Хората обичат да говорят за кариера, за успех, за бизнес. Например една от дамите, която спрях на улицата - Нора, си направи директна реклама в моето видео - показа ми, че всъщност прави поводи за кучета. След като се появи при мен, над 10 000 души са посетили сайта ѝ. И все пак, не се възприемам като звезда, това е истината".

Снимка: Инстаграм на Tedzhar

Споделя, че и по улицата, ако не върви с телефона пред лицето, задавайки култовия въпрос, няма да го познаят.

Има подсмисъл във върпоса му - не винаги това, което слага хляба на масата ти е това, което работиш официално. Това, което те издържа, не означава, че е работата ти мечта. 

"Така е, всъщност питам не просто какво ти носи пари. Някои хора го приемат директно, други отговарят "Размножаваме се", което е доста приемлив и първичен отговор". 

За Ted Zhar определено това, което слага хляба на масата трябва да е работата, за която си мечтал. 

И макар да не смее да твърди, че е глобална сензация, стотици хиляди му пишат, а видеата му събират милиони лайкове - близо 10 милиона, да бъдем по-точни. Някои от видеата стават вайръл бързо, други в последствие.

"Живея в Ийст Вилидж, но снимам по-голямата част от съдържанието в Западната част на града. "Ловуването" на хора става само с моя телефон - iPhone 12. Понякога ползвам микрофон, но забелязах, че не ми е нужен. Може да стане само с телефона, ако е за ТикТок и  Инстаграм. Камерата е една от най-добрите, според мен. Обикновено съм сам, когато правя най-вайръл видеата. Но сега има много хора, които искат да си колаборираме. Започнах да показвам и лицето си, затова сериозно обмислям да наема оператор. 

Снимка: Инстаграм на Tedzhar

Поркай новото си градско занимание, заминава и на първото постковид издание на най-популярният фестивал в света - Коачела. 

"Първо си купих билетите, много преди видеата ми да станат вайръл. Имах около 50 000 последователи в началото.Няколко дни по-късно, вече имах четвърт милион последователи. Тогава си казах: "Трябва да го направя и Коачела изданието" . То има няколко хиляди зрители към момента, но беше много забавен целия процес. Всички носеха много интересни дрехи, даваха забавни отговори", споделя Теди. 

Избира хората по аутфита. Това е, което привлича погледа му. Ако са много стилно облечени или доста екстравагантно.

"Това е моят таргет. Ако аз си мисля, че са шантави и хората ще ги намерят интересни! Особено ако аутфитът ти хваща окото". 

Най-често срещани отговор на върпоса с "Какво си вадиш хляба?" е ... с нищо! 

"И това не е възможно. Просто не искат да кажат", казва Ted Zhar. 

Снимка: Инстаграм на Tedzhar

"Правя глупости" е вторият най-популярен отговор. Или "Говоря глупости в TikTok". 

Ако сте с лилава коса, розово яке, голяма зелена шапка - със сигурност ще ви спрат по улиците на Ню Йорк. 

"Ако сте добре облечени, значи получавате добри пари и ще е интересно да научим как". 

Логично! 

Смята, че съвсем скоро ще започне да печели пари от работата си, макар засега да е само удоволствие. Планира мърчандайз, има предложения за много колаборации със събития и дори от хора, които искат да са във видеата му. 

"Моите серии дават много ясна представа какво всъщност са хората. Например Коачела серията доста добре показва какво е това събитие и какви са неговите посетители - усеща се настроението, емоциите...", казва Ted Zhar. 

Видеата му карат всеки срещнал да се усмихва и това го кара да се чувства зареден. 

"Благодарен съм, когато вижам отворени хора, с чувство за хумор, вместо отчаяни гримаси. Опитвам се да съживя историите им и да ги направя щастливи"

Кратките видеа са тренд в социалните мрежи, защото не отнемат време. Те имат и по-силно въздействие, смята той.

Tedzhar е готов да дойде и в България - стига да го поканим!