#КОД 359 е рубриката на градския сайт #URBN, в която ще ви разкажем историите на чужденци, които са избрали да работят и живеят в България, и на българи, учили и/или работили в чужбина, но върнали се, за да приложат опита си тук. Поредицата стартира тази пролет, а идеята на проекта е да покаже позитивното в социалната, бизнес и културна среда у нас чрез разказите на хора, които са имали различни опции за развитие, но са избрали България. На фокус е тяхната лична мотивация и положителни модели за развитие, прилагани у нас от професионалисти, образовани в чужбина. Чрез личните истории на героите ни ще акцентираме върху благоприятните фактори за развитие у нас, обменът на идеи и опит и динамичната културна промяна в България.

Вторият гост в нашата рубрика и е част от екипа на PokerStars, само от месец и все още дължи почерпка на човека, който го е препоръчал. PokerStar съдействат активно и на #URBN - за осъществяването на рубриката Код 359.

И така - кой е Дамян Дешев?

 Първите му житейски спомени са край лагерния огън с родителите му. Изморени от планински преход тримата пеят "Вървят ли двама". 

"Като малък бях насочен в по-скоро инженерна посока - или деструктивна, погледната от страната на нашите, по чиито джоб удряха напъните ми да разглобявам електрониката вкъщи... За бизнес нюха като дете ми е трудно да кажа - дори и сега нямам самочувствието на човек с кой знае колко добро усещане за пазара. Но продължавам да се уча", споделя откровено Дамян. 

Към днешна дата е част от екипа на PokerStars, като първите си стъпки прави именно в областта на бизнеса и предприемачеството. Успоредно е запален по музиката, която предизвикателно нахлува в живота му в един момент.

"Сякаш винаги си е била там под някаква форма. Дава ми много, наистина много - имал съм периоди в живота си, в които съм бил далеч от музиката и изкуството като цяло и познавам усещането за духовна бедност, което е вървяло с тях. На никого не го пожелавам. Свиря - силно казано. Дрънкам", смее се Дамян. "Най-уверен се чувствам с пиано или бас-китара. В по-малка степен - с барабани и екзотиката, наречена теремин. Смешна история от скоро - мои познати покрай навлизането в средната си възраст си накупиха спортни коли и мотори, аз си купих тенор-саксофон, та сега се уча да свиря и на това", казва Дамян. 

Саксофон?! Бихме казали доста амбициозно, но от казано дотук, Дамян Дешев не звучи като нерешителен човек, разкъсван от съмнения дали ще се справи с нещо ново. Напротив! 

"Смятам, че музиката е допринесла по някакъв начин за дисциплината ми в работна среда. Категорично. Не само в бизнеса, но за дисциплината в живота ми генерално. Ученето на нов инструмент е свързано с безкрайни часове на бавно повтаряне на неща, които са откровено глупави сами за себе си - упражнения, гами, арпежи... Това, което аз взимам като урок от музиката е способността ми да отложа с малко естествената си човешка нужда да получа незабавни резултати от усилията си. Знам, че новите неща отнемат време, но винаги си струва", казва Дамян Дешев.

Снимка: Личен архив

Също толкова безстрашно се хвърля в предприемачеството в началото на кариерата си.

"Мой приятел ми каза: "Хайде да правим бизнес" и аз казах "Ами хайде!". Това се случи малко след края на гимназията. Разбира се, не беше безкрайно успешно начинание, но научихме полезни уроци, които ми помагат и днес - над десетилетие по-късно". 

Що се отнася до образованието му, имал е привилегията да се докосне до академична култура в две диаметрално различни направления - инженерни науки и лидерство, в две различни институции. Това, комбинирано с генералния му интерес към причините зад световните процеси и човешкото поведение, го отвежда до кътчета на човешкото познание, за които не е и подозирал.

"Започнах да изследвам света през научния метод и да намирам отговори на въпроси, които дори не знаех, че съм имал потребност да задам. В момента прекарвам част от свободното си време в това да подавам ръка на нови и вече установени лидери в техните лични походи към по-добро разбиране на феномена на лидерството, погледнат през перспективата на валидирани факти и повторяеми модели. Имам идея да продължа изследването на лидерството в някои от граничните му форми, като запиша следващата степен в образованието си в следващите години", споделя за личните си планове Дамян. 

Неговата кариера започва с няколко старт-ъпа - на някои им потръгнало, на други не...

"О, светът има примери за наистина успешни стартъпи и никой от моите не е сред тях... Моето разбиране за един от големите ключове за успех, които хората с инженерно мислене понякога не успяваме да осъзнаем напълно (или по-зле - навреме), е всичко, което следва след създаването на идеята или изработването на прототипа: кой би купил нашето нещо, как ще стигнем до този човек, къде можем да го намерим, с какви думи ще се обърнем към него, какво специфично трябва да направим, за да го конвертираме в клиент, как да му се харесаме толкова, че да стане наш партньор в нашите бизнес-усилия, а не просто клиент... Ако инженер има идея за бизнес, умен подход би било да влезе в партньорство с човек или компания, които да подкрепят усилията по развитието на бизнеса от маркетингова и sales гледна точка. Иначе рискува да повтори много, и мои в това число, предприемачески грешки, които да струват много пари, време и ментална енергия", казва от личен опит специалистът. 

Смята, че предприемачеството има един бърз начин да измери риска в начинание или идея - като поставиш на координатна система два фактора - вероятност за провал и въздействие от потенциалния провал.

Снимка: Личен архив

"Един от относително безопасните начини за намаляване на риска в предприемаческата професия е събиране на знания и опит (ако е чужд такъв - още по-добре, смее се Дамян) - за бизнеса, продажбите, рекламата, финансите, правото, работата с хора... Има прекрасни институции и в България, и в чужбина, които могат да подготвят човек с интереси в тази сфера и да му помогнат да бъде успешен.", казва Дамян. 

В момента е привлечен в Корпоративния свят.

Особено в технологичната си част, този напредничав свят е среда за супер умни хора, обединени от общи цели. 

"На всекиго пожелавам да се окаже в такава култура. Тук вечер, когато затварям лаптопа си, през ума ми минават случките от деня, в които сам или заедно с моята част от организацията сме успели да създадем нещо, да внесем нашето малко парченце стойност в света и това усещане за удовлетвореност трудно може да се намери другаде. В същото време, за разлика от предприемачеството, не е нужно да съм едновременно финансист, юрист, инженер, специалист по подбор, офис-координатор и маркетолог. Вместо това мога да се фокусирам върху онази част от професионалните ми умения, която би донесла най-много стойност в конкретната работна ситуация", казва той. 

Става част от екипа на  Poker Stars след препоръка на познат, на който все още дължи поне една бира за услугата. 

"Влязох в компанията, за да поведа една малка, но стратегическа част от глобалната infrastructure организация. Тъй като съм тук от съвсем скоро -  по-малко от месец, не мога да дам лични съвети за надграждане, но проследявайки кариерните пътища на хората наоколо е съвсем видно, че в компания от този мащаб възможностите за растеж са на практика неограничени - желанието на човек да е част от високо-продуктивна организация, необузданото любопитство за новостите в индустрията и натуралният стремеж към по-комплексни задачи и отговорности са част от факторите, които могат да помогнат", казва младият специалист. 

Снимка: Личен архив

Дамян е живял и в САЩ, и в Англия, но се връща в България заради благоприятния икономически и предприемачески климат. Щипка патриотизъм също е част от причините тогава.

Но част ли е България от глобалния корпортивен свят и защо?

"Категорично да. Доказателство са официалните данни за растящия брой корпорации, които доверяват на българския пазар ключови части от бизнес-процесите си", отговаря Дамян. "България изживява вълнуващ период в икономическото си развитие и съм щастлив, че имам късмета да съм част, макар и съвсем мъничка, от този подем". 

Разбирането на Дамян за Корпоративния свят, макар и рамкирано от границите на собствения му социален балон, е положително.

"В нашия корпоративен свят тук във PokerStars виждам масово брилянтни специалисти, които са намерили своя "клуб по интереси" - място, на което могат да дадат израз на своята любов към технологиите, спорта, лидерството, рекламата, работата с клиенти или която и да е от функциите, които имаме, така внасяйки своята стойност в света, като едновременно с това получават и отличните придобивки, с които сме известни. Знам, че не всяко ъгълче на корпоративния свят извън нас изглежда така. Но щом ние можем да го постигнем, значи могат и други. Иска ми се един ден да живея в свят, в който нашата корпоративна реалност е стандарт, а не изключение - хората да идват на работа, защото ще правят нещата, които обичат с хората, които харесват", споделя той. 

Снимка: Личен архив на Дамян Дешев

Засега почивните дни може да се окажат сложни за планиране. Просто защото са различни. В някои от тях можете да го намерите да обикаля планините с чувал и палатка, в други - по улиците и театрите на Иист Енд в Лондон...

"Последно се заключих в студиото ми в нас с почти цял уикенд и упражнявах един джаз-страндарт, който избра да ми се опре. Като цяло в ежедневието ми, и служебното, и личното, няма много рутина - всеки ден е различен. Единственото по-предвидимо е, че към десет вечерта можете да ме хванете във фитнеса до нас".

Вече спомена театъра - музикален и драматичен театър, по точно, по които е запален от 9-годишен - от момента, в който е гледал  "Красива птичка с цвят зелен" по Карло Гоци във Военния театър в София.

"И оттогава отиде, та се не видя ... В различна степен през годините, но все неизменно, театърът е останал единият мой начин (другият са книгите) да изключа реалността - да изляза от каквото и да се случва в ежедневието ми и за час-два да видя света през нечии други очи. Не ме разбирайте погрешно, аз съм дете на епохата на Холивуд и в киното, например, ми е много важно да са хубави ефектите, но не ми носи същото емоционално удовлетворение, там е по-скоро визуално". 

Снимка: Личен архив на Дамян Дешев
 

Ако трябва да сравни Корпоративния свят с произведения на изкуството ...:

"Бих сравнил случващото се в корпоративния свят с "Четирите времена" на Вивалди, може би - и произведението, и природният феномен, от който е вдъхновено, имат в себе си тази идея за големи и малки промени, части от по-големи трансформации, които, дори и не винаги да са с онзи финал, който сме искали, винаги са вълнуващи.

Снимка: Личен архив на Дамян Дешев

И ни помагат да не забравяме, че след зимата неизменно следва пролет!

Сред екипа на Poker Stars Дамян Дешев, с всичките си разнородни таланти и увлечения, се почувствал у дома си. От момента, в който е прекрачил прага на компанията. 

"Никъде другаде не съм бил толкова топло посрещнат още на първия си ден. Всички добре обмислени процеси за въвеждане в работата само подсилиха това усещане - всичко стана много естествено. Целите ми в компанията са свързани с глобална технологична трансформация, от която моята част от организацията ще е част. Още сме в период на стратегическо планиране, но визията е уточнена. Засега не мога да кажа повече от това, че ни чакат няколко години на превръщане на старото в ново с методите на най-високите познати на света технологии".

А рецептата му за мотивация? 

"Много харесвам думата "рецепта"! Есенцията ѝ е списък от действия, които, ако са изпълнени правилно, ще довеждат повторяемо до еднакъв резултат. За мен едно много опростено обобщение би звучало като:

Познавай своето "защо".

 Аз бих окуражил всеки да намери своята причина - тя може да не е същата като на човека на съседното бюро. Може и да е. Може да е външна - хубав офис или добър бюджет за работа от вкъщи, пракрасна заплата, лидер, който не "микроменажира", а може и да е вътрешна - удовлетвореността от работа с технологии, които са страхотни, обучения, изградени около личните интереси, или просто як екип. Без значение какво е нашето "защо", обаче, умението ни да го облечем в думи ни дава силата да го следваме. Парафразирайки Ницше, "онзи, който знае защо, може да приеме почти всякакво как".

Дамян Дашев е убеден, че технологичният климат в България остава все така положителен - все повече компании търсят специалисти тук, вместо на Запад. Това е отличен момент както за хора, които тепърва поемат по професионалния си път, така и за специалисти от други сфери, които търсят кариерийна промяна.

Много организации предлагат добре структурирани обучения, които биха подпомогнали такива хора в техните търсения.

"Също така, цялото знание на света е, простете ми за клишето, на един клик разстояние. Аз самият съм помогнал вече на няколко човека от обкръжението си да излязат от различни неудовлетворителни за тях индустрии и да се прехвърлят в технологичната такава - от опит знам, че такава възможност е достъпна за почти всеки, особено за онези, които си казват "не мога, това не е за мен", казва той. 

Технологичната промяна се случва от доста години вече в България. Това, което впечатлява и обнадеждава Дамян е, че не се вижда края на тази еволюция. 

За културна промяна Дамян признава, че му е трудно да говори. Тя също е един труден за локализиране феномен.

"Но от това, което виждам от личното си обкръжение, хора спират да имат причини да се тревожат за физическото си благоденствие и това освобождава пространство за духовното и културното такова. Наблюдавам с известна надежда този процес!" 

Завършваме този обогатващ разговор за Корпортивния свят и светът извън него с цитат, който е част от живота на Дамян Дешев напоследък.  От Ерих Фром е:

"Не онзи, който има много е богат, а онзи, който дава много".

Можете да разгледате кариерната страница и възможностите за професионално развитие в PokerStars тук >>>

*Материалът е подготвен със съдействието на PokerStars