Напоследък когато говорим за култура и изкуство, неизменна тема е филмът за футболната легенда Георги Аспарухов - "Гунди", който ще можем да гледаме след 18 октомври в кината. Преди обаче да се настаним удобно в градските кина, нека да разгледаме историята и от друг ъгъл - през погледа на актрисата Александра Свиленова, позната като Санди. Тя е в “окото на бурята” с ролята си на голямата любов на футболиста - Величка Маркова, Лита. 

Трейлърът на филма, който бе показан преди няколко дни предизвика фурор в интернет, след като достигна над 2 милиона и половина гледания. Какво е усещането за актрисата Александра Свиленова след първите реакции, питаме в студиото на "Матине". 

"Вълнението не е спирало да присъства. Има няколко вълни, които го засилват - първата беше тийзъра, след това трейлъра и сега очакваме премимерата на 18 октомври", казва тя. 

Ролята на Лита попада при нея по стандартния ред - след кастинг. Получава обаждане, че тя ще е главната героиня в една истинска легенда за любовта - историята на Гунди и неговата любима Величка Маркова.  

"Винаги, когато отивам на кастинг, имам голяма надежда да получа ролята. След това оставям случващото се на заден план, докато не получих обаждането. За няколко секунди въздухът сякаш спря и някакъв разсъдък се появи 5 минути по-късно", споделя Санди. 

Снимка: Борис Славков/Междинна станция

От малка е запалена по футбола, тъй като е живяла в близост до стадиона. Израснала е в среда, в която спортът винаги е бил ценен. 

"Това, за което много се замислих след снимките на филма "Гунди" е този феър плей, за който се говори. Сякаш не го виждам в наши дни", споделя още актрисата. "Със сигурност липсата на честна игра се проявява във всички области. По-скоро обстоятелствата, в които сме поставили и динамиката, която е навсякъде е причината". 

От ролята на Лита Александра научава доста за жената тогава и в наши дни. Смята, че основната сила на жената е да твори. 

Снимка: Борис Славков/Междинна станция

"Способността на една жена да понесе всичко с класа и спокойствие е нещо, което напоследък малко ни убягва. Лита в живота на Гунди е голямата упора, смея да твърдя". 

Когато среща на първия снимачен ден Величка Маркова, чува от нея думи, които си повтаря с увереност до ден днешен: "Всичко ще бъде наред!" 

Снимка: Борис Славков/Междинна станция

"Когато тази жена, преживяла толкова, ти каже, че всичко ще бъде наред - значи ще бъде така!". 

След последния снимачен ден, настроението на Александра е особено. Все едно са ѝ взели нещо, което е нейно. 

"Не смея да описвам тези чувства и емоции с думи, но беше много странно". 

Снимка: Борис Славков/Междинна станция

За ролята на Лита се води от съветите на своя професор - Ивайло Христов. 

"В целия ни обучителен процес той е държал на няколко конкретни неща. Едното е никога да не заставаш пред камера или публика без да знаеш защо си там и без да имаш позиция. Другите са вяра и наивитет. Не е имало нужда да ми казва нещо конкретно за ролята на Лита, защото всичко, на което ни е учил е много дълбоко в нас", споделя тя. 

Снимка: Борис Славков/Междинна станция

За филма "Гунди" се сменят над 3000 костюма, изпипани в детайл. Нейните любими за ролята на Лита са от младежкия период на героинята. 

"Очаквам с нетърпенине три мнения след премиерата - това на Величка Маркова, която за мен е единственият коректив, който би трябвало да има значение. Второто е на моя проф. Ивайло Христов и третото - на режисьора Димитър Димитров". 

Снимка: Борис Славков/Междинна станция

След филма за "Гунди" - летвата за Александра Свиленова е доста висока. Имало е дни, в които дори си е мислила, че е трудно да я надскочи, но признава - обича предизвикателствата, които я държат мотивирана. 

"Надявам се зрителите да си кажат след филма просто...

"И ние можем!"