#Готови ли сме да се пренесем в идилията на есента с всичките ѝ паднали листа в топли цветове, дебели шалове и ароматни горещи напитки? Планираме ли вече събирания с приятели в късния следобед и групово ходене на театър? Няма как да не отбележим, че представленията са забележителна част от градската култура и затова в #Maтине ще говорим за новия театрален сезон. Гостува ни актрисата от Народния театър Василена Винченцо, която ще ни разкаже какво да очакваме от новия сезон!

"Човекът е същество социално и адаптивно. Опитваме се да се нагодим към създалата се ситуация, което не знам колко е добре, защото трябва да има някакво съпротивление, все пак. Миналият театрален сезон бе неочакван, искам следващият да е смел!", казва Василена Винченцо. 

Тя е категорична, че последната година репетира повече, отколото в годините преди пандемията. Участва както в няколко танцови представления, тъй като е балерина откакто се помни, така и в дългоочакваната пиеса на световноизвестния режисьор Боб Уилсън, който ще постави"Бурята" по Уилям Шекспир в Народния театър. Това се очертава да е едно от най-гледаемите представления на новия сезон, с премиери на 18 и 19 ноември. Репетициите са обвити в мистерия, като слуховете са, че кастингите са протичали преди повече от 2 години. Режисьорът пристига със собствен екип, а Василена Винченцо повдига за първи път завесата около подготовката. 

Още снимки вижте ТУК>>>

"Огромно е предизвикателството. В същото време това е работа, която трябва да се свърши. Представи си, че мозъчният хирург започне да се тресе от нерви и притеснение... Няма да е добре за пациента. Затова и ние, актьорите, трябва да подходим с хладък и бистър ум към работата си", споделя Василена.

Снимка: Личен архив

За първи път ѝ се случи да работи по подобна методика - от сутрин до вечер, 6 дни в седмицата, като на сцената се отработват по няколко елемента едновременно. Това обаче никак не я изморява, защото енергията, която влагат цялата трупа и екипа на Боб Уилсън, се акумулира, а не изчерпва. 

"Методът на работа ми напомня много на моя професор Иван Добчев. Дори на кастинга ми се падна същото задание, което проф. Добчев ми е възлагал. Работи се по цял ден, с 1 час почивка. Работи се всичко едновременно - мизансцен, работа с текст, музика, осветление, сценография, грим и какво ли още не. Голямо предизвикателство за търпението най-вече, но и за това на какво си готов за тази професия", разкрива актрисата. 

Снимка: Личен архив

Противно на мнението в гилдията, че Боб Уилсън ползва актьорите като марионетки и част от декора, Василена Винченцо казва, че това никак не е така и че той дава предложения с много вътрешна свобода.

"Ти също си отворен през себе си да дадеш за него. По-скоро ми напомня за работата с хореографията, а не с театрални режисьори", отбелязва тя. 

Както е в "Лебедово езеро" - хореографията е една и съща, но интерпретацията на балерините - различна.

Василена признава, че не винаги е мечтала да бъде актриса. След това пък не вярвала, че някога ще се върне към танца след НАТФИЗ. Споделя и че театърът и танцът могат да си пречат, ако не са добре контролирани. Защо ли? Ще разберете от видеото с Рени и Василена! 

Снимка: Личен архив

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts! 

С Руси Чанев

Снимка: Личен архив

"През миналия сезон ми се сбъднаха всичките мечти едновременно. Норвежката филмова и театрална актриса Лив Улман казва, че когато нещо хубаво ѝ се случи, ѝ е умряла още една мечта. Репетирам с Боб Уилсън, изкарах два танцови спектакъла, заснехме втори сезон на сериала "Съни бийч" и снимах документален филм с големия Руси Чанев. Следващо просто няма, накъде повече? А сега и новото начинание - Ялта арт руум!", казва актрисата. 

Снимка: Личен архив

Паралелно с танцовата и актьорска кариера, Василена Винченцо, рамо до рамо с колегата си Васил Дуев, създават най-новото градско пространство за изкуство - "Ялта арт руум'. Камерна сцена за всички онези качествени, модерни представления във вътрешността на страната, на които софиянците най-сетне могат да се порадват. 

Снимка: Личен архив

"Както казва един мой учител - Асен Аврамов: "Верните неща стават леко и траят дълго". Така се случи и този проект и той би бил невъзможен без моя другар Васил Дуев, Алекс Аспарухов и двамата братя Митко и Краси Илиеви, благодарение на които имаме възможност да отворим това пространство за младо изкуство", казва още актрисата.

Снимка: Личен архив

Самата тя над 10 години се занимава с театър и знае какво ѝ е липсвало.

Пътят е трънлив, нелек и в никакъв случай обещаващ!

"Между провинциален и столичен театър разликата е чисто лингвистична и географска. Има изключителни млади актьори, режисьори и невероятни спектакли. Идват спорадично в столицата да покажат работата си и толкова. Та, надяваме се "Ялта арт руум" да им даде сцена и да се превърне в техен филиал", казва още Винченцо. 

Василена Винченцо пред "Ялта арт руум"

Снимка: Личен архив

Тя повдига въпроса за състоянието на театрите във вътрешността на страна и споделя за опита си от Габрово, където през септември, зад сцената е било истински студено. Затова и е притеснена, какво очаква колегите ѝ през зимата там. 

"В този смисъл то е малко яйцето или кокошката, защото самите ние трябва да сме по-взискателни към условията, в които работим. От друга страна това наша работа ли е, не е ли под достойнството ни? И в това лутане нещата малко по малко се разпадат и не се стига до решение на проблемите", казва тя. 

Мечтае, когато отиде на театър, да среща колеги, които досега не са се срещали на една сцена. Както и обществото ни да учи и знае повече за културата, литературата и историята ни. Тя дава за пример Русия, където гостува често. Бесен фен е на руската литература и изкуство и вижда огромна разлика между начина, по който там се възприема културата и как това се случва тук. 

Василена Винченцо е фен на руската култура и изкуство

Снимка: Личен архив

"Ще цитирам един от директорите на Маринския театър, който казва:

"Ние от времето на Петър I знаем, че в изкуството се влагат пари, а не се изкарват!"

Това е една от причините. Втората е, че в Русия още от детска възраст, човекът е въведен в културния начин на живот. Няма да срещнеш руснак и да питаш кой е написал "Евгений Онегин" и той да не знае. Това по повод вашата анкета в #Maтине в Деня на Независимостта го казвам. Няма как да не знаеш какво отбелязваме на 22-ри септември!", споделя Василена Винченцо. 

До извода сме стигнали отдавна - грамотността не бива да е в окаяно и упадъчно състояние и не бива да имаме извинение. Не говорим за пунктуация и правописни грешки, а за санитарния минимум от обща култура и знания за България.

Но това не зависи от Класната в училище!

"Надявам се да стане някакво чудо след изборите, никой не може да ни отнеме вярата. Хайде, дано!", отбелязва актрисата. 

Споделя и най-големия си страх: Да не я подкара през просото и изкуството да ѝ отмъсти един ден! 

"Да не забравяме, но не текста, а защо си там, на сцената!", казва тя. 

Как си почива Василена Винченцо и какви съвети за младата невеста даде на водещата Рени Веселинова - ще научите от видеото! 

В танцовия спектакъл "ДеветТЕ", който може да гледате на 27 октомври в "Ялта арт руум"

Снимка: Личен архив

На 27 октомври ви препоръчваме да гледате танцовия спектакъл "ДеветТЕ", в който участва Василена, както и "Самотни персонажи" на Васил Дуев - в "Ялта арт руум". Останалите постановки с нейно участие може да проверите онлайн - в програмата на новото арт просранство, Народния театър и Театър "Сфумато".