#През 2024 година дръзката драма на Патрик Марбър - “Отблизо” навършва своите 27 години. За повече от четвърт век тя е триумфирала на световни сцени, обръщайки внимание на разрушителните способности на любовта и плътското желание в съвременните двойки. Именно заради пикантния поглед към проблемите и вечната тема за мъжа и жената, “Отблизо” се превръща в задължителна пиеса за градския афиш. Щастливи сме, че от скоро в България можем да я гледаме и в нова адаптация! За нея ще ни разкажат повече Башар Рахал и Любомира Башева, които са част от актьорския състав.

Башар Рахал и Любомира Башева се завръщат в София след поредното турне на пиесата под режисурата на Антон Угринов. Признават, че не се уморяват да пътуват, защото освен че играят, се забавляват. Правят си вечеринки и не спират да се смеят, както наблюдаваме в социалните им мрежи. 

"Пиесата е 80 страници, а аз от 20 години не съм сядал да уча толкова много текст", признава за трудностите по време на репетициите Башар Рахал, който в последно време е отдаден предимно на киното. 

"Ние с Луиза Григорова, която също участва в пиесата, бяхме много по в час в началото, тъй като репетираме в театри", добавя и Любомира Башева. 

"Отблизо" под режисурата на Антон Угринов е по превод на Сава Драгунчев. Сценографията и костюмите са на Елис Вели, а на сцената освен Башар и Любомира са Луиза Григорова и Александър Сано.

Когато посягат към пиесата, замислят се за своите лични преживявания в отношенията с партньора. 

"Минаха ми всякакви мисли за приятели, роднини и гаджета, но истината е, че имах своята случка. Приятелка ми бе споделила преди това, че ще започва да репетира "Отблизо" и тогава си пожелах и аз да имам такава възможност. След това ми звънна Луиза Григорова за ролята." 

Пиесата е цинична и е за зрителите 14+ заради парливия текст и сцени. Има хора, които напускат залата, разкриват актьорите.

"Имаше световен филм по "Отблизо" с четирима безумно добри актьори. Едва ли те не знаят какво са поели като ангажимент, когато са се съгласили да се снимат. Но на български "Отблизо" звучи малко по-различно. Малко омекотяваме текста, защото хората някак си идват с настройката да гледат нещо смешничко. Не очакват пиеса за изневери, любови и болка. Но всеки е преживявал предателство и пиесата ги докосва. Зрителите излизат зашеметени, защото ретроспекцията в живота им започва да работи. Имаше хора, които ни писаха, че има за какво да си говорят цяла вечер". 

Когато играят преди няколко дни в Русе, се срещат с актьора Робърт Янакиева, който е участвал в "Отблизо". 

"Той сподели, че на всеки спектакъл, някой от зрителите излизал, тръшкайки вратата. Изкуството не е винаги цензурно. Помислете си, ако заради цензура не можем да видим "Голата маха", казва Башар Рахал. 

"Изкуството трябва да провокира", смята и Любомира. 

Темата за изневярата е част от реалността и дори социален проблем, според двамата.

"Това е модел на поведение на 70% от хората по света. Изключително се радвам на двойки, които не се изневеряват, но повече от половината го правят", смята Башар Рахал. 

Затова и някои хора си тръгват с горчив вкус след "Отблизо". Затова и актът да станеш и да си тръгнеш означава, че актьорите са постигнали целта си и са натиснали правилните бутони. 

Сюрреалистична ли е темата за любовните четириъгълници? 

Не. Историята на "Отблизо" е историята на всеки един от нас. 

"Една от най-скандалните сцени, говорейки за сюрреализъм е между моя герой, който си признава, че изневерява. Диалогът е циничен и моят герой иска да знае детайли от леглото. Когато си наранен, искаш да знаеш детайли. Аз съм имал същата сцена в живота си. Не знам защо. Има жени, които те питат: "Как е тя?", споделя Башар Рахал. 

 Хората са точно такива, всъщност

Когато човек се усеща застрашен, влезеш в откровените дълбини и виждаш, че всичко отива по дяволите. Тази истина ти е нужна, за да бъдеш наранен до край. Носим този мазахостичен елемент в себе си, смятат актьорите. Когато го научиш, тогава идва краят. 

"Няма нищо сюрреалистично в пиесата. Още като гледах филма преди 10-12 години, си казах, че за тази пиеса бих се върнал в театъра", добавя Башар Рахал. 

В пиесата има много предистория и багаж на героите. Тази пиеса не е за млади актьори. Тя е за хора, които са изживяли подобни неща, смята той. Една от дамите на първия ред на представлението, на около 70 години, е плакала със сълзи, които бавно изтривала с ръка. за 6 месеца "Отблизо" има над 20 представления в цяла България с пълен салон. 

"Започнем ли да играем, вече сме на повърхността, след гмуркането в текста", казват още Башар Рахал. 

Радва се, че се е върнал на театралната сцена. Щастлива е и Луиза Григорова, като продуцент на "Отблизо". Пиесата е задължителна за гледане и ще се играе още 6 пъти само през февруари! Не я пропускайте. И гледайте епизода на #Maтине, за да научите още интересни истории за актьорите и уроците на "Отблизо" и какво търсят Башар и Любомира у хората около себе си!