#Все по-хладно става наоколо не само физически, но и емоционално, особено ако обърнем поглед към някои скорошни и малко по-далечни събития. Затова в новия епизод на #Матине се сгряваме с един от най-топлите и меки гласове на българската музикална сцена - този на очарователната Белослава.

Певицата влиза в студиото на #Матине вече набрала инерция след динамично и вълнуващо лято, изпълнено с концерти. С нея обаче се срещаме, за да си поговорим за динамиката, която е планирала през този есенен сезон, а тя изглежда доста интензивна. 

"Всичко, което ми предстои - то започна още в края на април. Стартирахме с проелтно-летни концерти, които до момента са 18 и изминах 10 000 км с кола. И сега предстоят още толкова. Нали хората казват, че не целта е важна, а пътят. Наистина е така! Толкова е хубаво човек да прави осъзнато всяка крачка и всяка стъпка, че когато всъщност стигнеш до целта то вече даже не е интересно. Интересен е пътят. Затова съм благодарна за всичко, което ми предстои. Не само, че аз си го проектирах и реших, че така ще бъде тази юбилейна за мен година, но и защото има смисъл. Публиката, която идва е жадна и иска. На нея ѝ липсваше музиката, както и на нас през последните години и е време да се срещаме повече."

Вижте снимки тук>>>

За певицата 2022 година е особено специална и изпълнена с поводи за празненства. С поредица от концерти из цялата страна, Белослава празнува своите 22 години на сцена, празнува първия си албум "Улици" и най-вече празнува магията, която за нея е музиката. В студиото обаче се връщаме към спомените ѝ от първите сцени и вълнения.

Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав & Хубен

"На всички първи сцени ми трепереше капачката на едното коляно и помня на амфитеатралната сцена на "Аполония" - първия ми концерт с мои колеги от Консерваторията, имахме група "Трип" и имахме огромното щастие да започнем там. И добре, че бях с дълга черна рокля, защото капачката трепереше така видимо и толкова бях притеснена известно време, че никога няма да забравя този миг, никога! Истината е, че всяка сцена и до момента е предизвикателство и един буен дух стои зад сцената, който ти не знаеш дали винаги ще можеш да озаптиш. Винаги има нещо, което може да те изненада и истината е, че този адреналин си го отделям и сега в особено огромни количества."

И тъй като вече стана дума за "Улици"-те на Белослава, тази есен албумът ще излезе и под формата на плоча, при това на много специално събитие на 26.10 от 19:00 часа в столичния Jazz Room.

"Никога не съм правила такова нещо и всъщност интересът на хората към тази плоча беше толкова голям, че си казах "Чакай, искам да видя кои са тези хора, които ще си купят плочи" и ще седна на една маса и ще разпиша на всички плочите. Искам да си говоря с тях, искам да ги видя очи в очи не само заради плочата, а защото тези хора, които искат "Улици" са явно хора, които с мен са извървяли целия път от 2000-а година насам. Аз ще издам всички албуми един по един на винил, защото силно вярвам, че през каквито и виртуални времена да преминаваме, физическият носител винаги ще бъде нещо много скъпоценно. Един ден, ако този облак, в който пазим данните си гръмне, цялата ни работа, труд и живот ще отиде в нищото. Затова нека някъде, дори прашни по рафтовете, да си пазим книгите, плочите, дисковете, картичките. Може би е много old school начинът, по който разсъждавам, но ценя човечността, допира и физическото ни отношение към нещата, които създаваме."

Снимка: Диляна Флорентин / Стайлинг: Слав & Хубен

Човек би казал, че преиздаване на албум и турне си е доста работа за една година. Белослава обаче би казала, че това съвсем не е достатъчно, защото почти като коледен подарък тази зима тя ще издаде и своя биографична книга.

"Книгата ще бъде с много хубави фотографии от задкулисния живот. Мой личен архив от хора, които ме следват по пътя; от фотографи, които са били в бекстейджа с нас. Хората винаги виждат лъскавата страна, виждат кориците и хубавите фотосесии, а не знаят отзад колко е хубаво. Как спя на столче зад сцената, докато друг колега яде сандвич. Има едни много топли мигове и комични ситуации, които ни правят точно хора като всички останали и искам хората да ни видят мен и моите колеги като тях. Нещо съвсем лично и близко. В книгата ще разкажа много истории, но ще говоря и за жената - мисля, че аз като жената Белослава и жената-сестра на другите жени имам какво да кажа. Така че книгата ще бъде и за жените, но и за музиката, защото за мен тя също е жена-муза." 

За Белослава изглежда най-голямата муза е емоцията от концертите, затова се връщаме и към емоционалния заряд който ѝ носят срещите на живо.

"За мен концертите и живата среща с музиката и публиката са най-съвършената енергия, която се случва. Лично аз на сцената ставам друг човек. Ангел ли е, дявол ли е - нещо друго има в мен. Аз просто ставам един проводник. Даже после като гледам снимки от това как съм се държала, доста дивашки неща ми се случват на сцената. Разпилявам се от сърце и всъщност там не съм аз, там е музиката. Но като жена аз се харесвам повече на сцената. През всички месеци, в които не пеех по време на пандемията, се чувствах много зле. Аз се чувствам хубава на сцената, това е смисълът на живота ми по някакъв начин. И вкъщи по пижама с близките хора колкото и да ми беше хубаво, имах чувството, че животът ми отминава и си отива. Всеки път на сцената е ново събуждане, има някаква енергия и ако ти наистина даряваш и туптиш с това сърце, няма как да не ти се върне обратно, незаменимо е!"

Снимка: Официална Facebook страница / Beloslava

В #Матине с нетърпение чакаме всички срещи, които предстоят с Белослава тази есен, а вие не пропускайте новия епизод на предаването, за да научите още защо певицата открива своите музи най-често в меланхолията; колко е важно в България най-накрая да има закон за меценатството колко голяма роля има суетата не само в артистините среди, но и в обществото.

Можете да гледате епизодите на #Матине отново всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!