#Само преди дни, вместо на сцената и на екрана, където им е мястото, видяхме българските артисти на улицата, на протест. Културни дейци от цялата страна изразиха недоволството си от ниския бюджет за следващата година и с искане за справедливо заплащане в сектора. Онлайн едно видео стана вайръл, защото изобрази нагледно колко всъщност е 0.04% от културата.

Видеото е на актьора от Театър "Българска армия" Владислав Виолинов, който днес е в студиото на "Мaтине". Питаме го бяха ли чути културните дейци на България. 

"Да, бяха чути, но не е достатъчно. Не трябва да се спира с енергията, която се натрупа в сектора. Нашата гилдия по принцип е доста разединена, но този път се обединихме", казва той. 

По думите му, понякога артистите стоят "над нещата" и очакват хората сами да осъзнаят защо е необходимо да има култура. 

"Смятаме, че човек трябва да го познава изконно и трябва хората да идват при нас, а не ние да им се навираме в очите. Това донякъде е вярно, но точно то доведе до факта, че от 30 години ние сме най-нископлатените високообразовани хора в Европа. Като съпоставим нещата, налага се да си мислим доста често какво друго да работим. Много малко артисти в България живеят само от творчеството си", казва Владислав Виолинов. 

Самият той работи и друго, но отбелязва, че на културните дейци в столицата определено им е по-лесно от колегите им във вътрешността на страната, въпреки че положението им никак не е завидно. 

"Дълго съм бил преводач на техническа и юридическа литература от английски. Работил съм и като преподавател и какво ли още не. Почти няма артист, който да се издържа само от професията си в България. Точно затова излязохме на протест. Не искам и моят син да се бори с проблемите, с които се борим днес". 

Трябва да направим разграничение между културата и изкуството - изкуството е част от културата. То е вътрешната нужда на човека на твори. Владислав дава за пример думите на режисьора Леон Даниел, който казва, че лъвът няма да посегне да нападне други животни, ако е сит. 

"Човекът е много алчно същество. Не му стига да ходи само по земята, иска и морето. Не му стига морето, иска въздух - прави самолет. Човекът е и любопитно същество. Изкуството е точно това - необходимост да се докоснеш до чуждия вътрешен свят. Колкото и да е важно за нас да споделяме емоции, но съществуваме в когнитивна свобода. Самотни в изпитването на света сме и изкуството е начина да се докоснеш до това как друг човек вижда и чува света, как го съпреживява. Затова в протеста не се занимаваме с думата изкуство, а с културата. Тя е циментът, който прави едно общество - общество", казва Владислав Виолинов. 

Колкото по-малко една държава заделя за култура днес, толкова повече ще ѝ се наложи да заделя в бъдеще за образование, чистота, здравеопазване, военни.

Културата не е само да идеш на театър или да кажеш благодаря.

Не е само да не се биеш и да се усмихваш, казва актьорът. 

"Много лесно можем да обясним какво е липса на култура. Това е, когато режат жените ни с макетни ножчета и ги тъпчат в куфари. Когато ни газят пияни шофьори. Веселите балони, които продават на децата ни в училищния двор. Това са малка част от примерите за липса на култура. Точно затова големият повод за протест е политическата класа най-после да осъзнае нуждата от инвестиция в културата". 

Най-големият враг на нашето общество, според Виолинов, е "Всеки сам си преценя" и безразличието. 

"Това са най-големите ни болести и точно това може да убие България", обобщава той. 

Това е и причината слоганът на протеста да бъде "Народ без култура е народ без бъдеще". 

"Най-хубавото за мен, което се случи, че се включиха много студенти по изкуствата. Логото на протеста и плакатите са създадени от студенти сценографи. Това означава, че има бъдеще". 

Какво означава "разумното увеличение" на заплатите на гилдията, което последва с решение на ресорния министър?

"Тоест разумно в граници. Заплатите ни са такива, че дори 25-30% пак ще бъдат неодстатъчни. На протеста излезе една дама от филхармонията, музикант. Музикантите учат от 5-6 годишна възраст, а в зряла възраст получават заплати от порядъка на 800 лв. Не искам да разделям обществото, но ако днес всички касиери изчезнат, след 3 месеца ще има други, но ако музикантите изчезнат - нови ще има след 20 години. Ползите от културата не са нито незабавни, нито чисто финансови". 

Протестът на културните дейци не е срещу конкретна политическа фигура или партия, коментира още Влади Виолинов. Той е призив за това, че от култура не трябва да се пести. 

"Няма да спрем да излизаме на протест, докато това не бъде осъзнато. Говорим за нужда от възпитаване на добро осъзнаване на ползите и необходимостта от култура, за да продъжим да съществуваме въобще като общество", казва той. 

Актьорът от Театър "Българска армия" вярва в младите.

"Оценявам свободата на младия човек. Това, което липсва у него, е страх и респект. Трябва да се намери балансът. Вярвам, че тези след нас са много по-добри от нас. Моето поколение има важната задача да изгради моста между поколенията". 

Тежката отговорност е да не позволим децата ни да се борят със същите проблеми, с които и ние днес. Енергията, която се е натрупала, няма да спре. Така че ще има нови протести, казва той. Защото дори полицаите, които пазили Министерския съвет в деня на протеста, не са и си представяли, че ще се налага да спират хора на културата да влязат в институцията. 

Какъв е призивът към министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на културата Кръстю Кръстев - чуйте в края на разговора!