#Независимо дали ще си направим фреш, ще се борим с неприятна настинка или просто ей така, за здраве, витамин С е един от най-познатите и широко приложими витамини в ежедневието ни. Днес обаче няма да си говорим за ползите от витамин С за имунната система, няма да го обвързваме и в темата за здравословния начин на живот. Всъщност, в този епизод на Матине ще си говорим за витамин С и чудесата, които той може да направи за кожата на лицето ни. 

За да не сме голословни, на гости в предаването ни е един от водещите специалисти в естетичната дерматология - д-р Ирина Шаркова. С нея вече сме си говорили в #Матине за грижата за кожата на лицето и категорично можем да ѝ се доверим, когато ни разказва какви са "must have" продуктите за сияйна, здрава и млада кожа.

"Витамин С е полезен за целия организъм, тъй като той е един от най-мощните антиоксиданти. Предвид многото вируси и външни радикали, които увреждат нашата кожа и нашия организъм като цяло, витамин С се бори с тях. Поради тази причина е желателно освен вътрешния прием на витамин С от нашите пациенти, той да се полага върху кожата и локално. Поради тази причина в световен мащаб все повече се препоръчва влизането на витамин С в рутината на пациентите за грижа за кожата. Има най-различни продукти на пазара, обикновено аз препоръчвам продукти, които имат концентрация около 10%. От клиничен опит се наблюдава, че тази концентрация на витамин С е достатъчна, тя не дразни кожата и в същото време оказва благоприятно въздействие, така че продукти с 10% витамин С, чиста аскорбинова киселина - това е най-мощната съставка, която действа на кожата позитивно.", споделя д-р Шаркова.

Възпремаме теорията лесно, но за да не се спънем в практиката, се обръщаме към д-р Шаркова, за да ни помогне да се ориентираме в разнообразието от продукти на пазара.

"Аз винаги препоръчвам продукти, които първо са с клинични доказателства за тяхната безопасност. Един такъв продукт е серумът на La Roche-Posay Pure Vitamin C10 - това е чист витамин С с една добра концентрация от 10% в комбинация с хиалуронова киселина и невросенсин, това е съставка, която действа успокояващо върху кожата. Тоест витамин С в този продукт не дразни, а точно обратното - той успокоява раздразнената кожа и успокоява абсолютно всички типове кожа, от суха към смесено-мазна кожа и също така кожа с алергии.", разяснява д-р Шаркова.

Снимка: La Roche Posay

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Когато говорим за козметика, едни от първосигналните въпроси винаги са какъв е ефектът, кога ще го видим и за колко време ще се задържи на лицето ни. Тези въпроси отправяме и към д-р Шаркова, а тя не се колебае да напомни на всички ни кога, как и защо имаме много голяма нужда от витамин С - както на лицето, така и в организма.

"Още след втората седмица се наблюдава ефект, който представлява озаряване на тена и подобряване на текстурата на кожата с намаляване на фините линии. Но е нужно витамин С да се ползва по принцип, няма значение какъв е сезонът. Ако искаме да изглеждаме добре, да имаме здрава кожа - ние живеем в среда, която е доста замърсена, особено в големите градове - витамин С се бори с тези свободни радикали, които са виновни за по-бързото стареене и увреждане на ДНК на кожата. Така че това е една основна грижа. Както хиалуроновата киселина е много важна за нас, така и витамин С е много важен за нас."

Не пропускайте новия епизод на #Матине, за да научите още дали и как можем да комбинираме витамин C с други козметични продукти; вярно ли е, че този витамин може да ни служи за добра основа преди ежедневния грим и какви са последните тенденции и хитрини в естетичната дерматология, с които да си помогнем у дома.

*В предаването има продуктово позициониране!