#Холивудски звезди, топ блогъри и журналисти все по-често говорят за Новата философия за младост и красота. Тя вече не изисква методи с мигновен ефект, а залага на един по-различен поглед върху целия ни живот. Новата философия за младостта заляга на правилния отговор при появата на първите признаци на стареене.

Редица изследвания доказаха, че 80% от видимите признаци на стареене не се дължат на генетичната предразположеност, а на фактора, който учените наричат "експозом".

Що е то експозом? Може ли той да забави стареенето на кожата и има ли рецепта за вечна младост?

Вяра Младенова разговаря с дерматолога д-р Самер Шокър, който е в студиото на #Матине, за да разкрие каква е връзката между експозома и сияйната кожа.

"Експозомът е научна концепция, която за първи път се появява през 2005 година. Тя доказва връзката в околната среда и как тя се отразява на човешкия организъм. Това са въздухът, който дишаме, UV-лъчите, от които трябва да се пазим, начинът, по който се храним - това дали пием вода или алкохол и дали тренираме... Всички тези фактори, ако се натрупат, и ако повечето са отрицателни, може да доведат до сериозни проблеми в тялото и в кожата. До така нареченото ранното стареене - занижаване на колаген, еластин и хиалуроновата киселина в кожата", обяснява дерматологът д-р Самер Шокър. 

Снимка: VICHY

Експозомът засяга най-вече хиалуроновата киселина. Тя представлява дълга линейна молекула, която се съдържа в различните части на тялото, а 50% от нея се съдържат именно в кожата или в междуклетъчното ѝ пространство. Хиалуроновата киселина е хидратираща молекула, защото може да се свърза с вода до много висока концентрация. Всички отрицателни фактори на околната среда могат да занижат състава на хиалуроновата киселина в кожата.

"Затова ние, като дерматолози, винаги препоръчваме някакви локални средства или процедури, за да я възстановим", казва д-р Самер Шокър. 

Ако ежедневно си набавяме дори повърхностно хиалуронова киселина, можем да отложим стареенето и бръчките 

"Разбира се трябва да се коригира и храненето, и вредните навици за пълноценен резултат. Но е важна и домашната грижа. Това, което правим вкъщи за кожата си. Трябва да имаме продукти, които да са хидратиращи и да поддържат хиалуроновата киселкина в нея", категоричен е лекарят. Зрителите на #Maтине вероятно се чудят кой е най-ефективният и иновативен продукт, който д-р Самер Шокър може да им препоръча за употреба у дома. 

Снимка: VICHY

"Работим с много продукти, но сме забелязали няколко, които са подходящи за всички типове кожи. Подготвили сме едно от нещата, които много харесваме, за да ви го покажем - серията на VICHY - Liftactiv Supreme.

Серумът за лице и очи H.A. ЕPIDERMIC FILLER е изключително подходящ за всички типове кожи.

Удобен е за нанасяне заради пипетката отгоре и е подходящ за използване в зоната на околоочния контур. Така си спестяваме отделен крем за тази зона, която е изключително важна и за нея обикновено има отделни продукти“, препоръчва д-р Шокър.

"Този продукт е ценен, защото

съдържа два вида хиалуронова киселина - нискомолекулна и високомолекулната.

Едната прониква в кожата, а другата хидратира мястото, където попива серумът", обяснява дерматологът. 

Комбинацията в серията на VICHY е на високо ниво, казва още д-р Шокър. Винаги се препоръчва след серума да се слага крем и продукт за слънцезащита! Често забравяме, че слънцезащитата за кожата е нужна през цялата година!

"Тази серия на VICHY е абсолютно достатъчна за рутинна употреба и грижа у дома, за да се предпазим от ранното стареене.

Достъпна е, а с нея се създава лесно хигиенен сутрешен навик - измиване, серум, локални средства, слънцезащита. Вечер - навик да си измием лицето, но не само с мицеларна вода! Разбира се за всеки човек е комплексно, но това е една базова препоръка", казва още лекарят. 

Снимка: VICHY

Мезотерапията с хиалуронова киселина и плазмотерапията също са ценни, но те се прилагат от специалист.

За това пък у дома може да се използват няколко продукта за видим ефект, обобщава той. Не бива да забравяме и, че винаги трябва да се внимава от слънцето, да подхранваме кожата с хидратиращи кремове и да посегнем към други измивни продукти, а не само към добрата, позната мицеларна вода!  

Не забравяйте, че вече можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Според клинично изпитване, проведено при 53 жени, ефективната синергия между активните съставки в LIFTACTIV H.A. Epidermic filler серума за лице и очи доказано компенсира 100% от дневната загуба на хиалуронова киселина от епидермиса и намалява бръчките с до 47% за шест седмици, фините линии с 60%, а в комбинация с останалите продукти грижа за кожата от серията LiftActiv Supreme (дневен крем, нощен крем, крем за околоочен контур) дава още по-добри резултати в борбата срещу бръчките. Хипоалергенната му и бързопопиваща формула без потенциално дразнещи съставки е предпоставка за безкомпромисна поносимост от чувствителната кожа, а практичната му опаковка улеснява ежедневната му употреба. Кожата на лицето ще изглежда по-стегната, изпълнена и освежена.

Накратко LIFTACTIV H.A. Epidermic filler серум е високо ефикасен, сигурен и изключително удобен за всекидневна употреба. За да направим кожата по-силна в борбата против вредните въздействия на експозома, екипът на Vichy създаде мощни хипоалергенни формули с богатата на минерали термална минерализираща вода Vichy, обогатени с активни дермокозметични съставки под формата на серум - Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler серум за лице и очи и крем - Liftactiv Supreme SPF 30. Формулите въздействат целево върху компонентите, които са ключови за младостта на кожата и укрепват нейната защита.  

*В предаването има продуктово позициониране!