#Краят на лятото е вече тук, а на нас още не ни се тръгва от морето! По нашите ширини захладнява и мечтаем за топлия Юг – Миконос, Йонийско море, Карибския басейн... И ако си мислите, че не е по джоба ви – жестоко се лъжете. "Матине" заминава натам и то с яхта точно сега... С вятъра може да стигнеш навсякъде. Може да направиш дори презокеанско пътуване. Гониш слънцето и достигаш до най-красивите, недостъпни от сушата, плажове... 

Рени Веселинова гостува виртуално на палубата на капитан Симеон Петров – българин с гръцка кръв във вените, който ще ни покаже нагледно какво е Рая! С бандата от 7 катамарана и 70 човека  на бордовете им тъкмо са пристигнали на най-екзотичния плаж в Европа - Плажа Наваджо. Достъпен е само по море, с кораб. Известен е като залив на контрабандистите.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

През 1983 г. корабът "Панайотис", превозващ контрабандно цигари от Турция за Италия, претърпява корабокрушение в морето край Закинтос и е изоставен от екипажа на този плаж. Пясъчният плаж Навайо е обграден откъм брега с високи скали с височина от 45 m до 225 m и освен традиционните удоволствия предлага за любителите на адреналина - бънджи джъмпинг и други екстремни видове спорт.

Скалите са мраморни, пясъкът-снежно бял, а водата - ослепително синя. 

"Сутринта стнахме в 7, пристигнахме на плажа около 14 часа българско време и ще прекараме целия ден на най-екзотичния палж в Европа - Наваджо. Последните дни беше нон стоп купон. Снощи бяхме заградили залива на един безлюден остров и бяхме вързали 7-те катамарана. DJ-ите бяха велики. Ще правим едно плаване до Миконос. А през октомври се очаква да ходим на риболов. Поне едно плаване годишно правя и с моите най-добри приятели и сестра ми", споделя капитан Симеон Петров.

Още снимки от яхтата вижте ТУК>>>

Капитанската шапка слага през 2009 година, след като неговият най-добър приятел и ментор - Стефан Варадинов го въвежда във ветроходството. Оттогава насам двамата са неразделни в екзотичните си пътувания, а скоро ще притежават и първия си катамаран.

Наричат яхтата си "най-веселата в Океана", защото тръпката е винаги с тях.

"Плаването в момента върви прекрасно, флотилия от 7 катамарана сме със диджеи, хостеси и готвачи.  Oтдавна плавам и се занимавам с всякакви моторни спортове, но последните години наблегнах основно на плаването с ветроходни яхти и катамарани. Усещането да плаваш под ветрила е несравнимо, а тръпката постоянна. За мен и моторните яхти имат своя чар, но мисля, че ветроходството е различно… Трудно е за обяснение, трябва да дойдете да плаваме заедно някой път за да разберете", разказва капитанът.

Не отдавна със Стефан основават и стартъп бизнеса си - yasido.com - интернет сайт за booking на яхти, където лесно може да се намери плаване на всякъде по света.

"Tрябва да го направите обезателно поне веднъж в живота си. После няма да искате друг вид почивка", казва той! 

Казва още, че всеки човек има морска болест и тя се появява в определени ситуации, основно при много бурно море. Затова е добре екипажите да се вслушват в препоръките на капитана, защото той най-добре познава състоянието на морето.

"Когато успеем да бъдем един екип с екипажа, то рядко, на някой му прилошава. Ние целим приятното изживяване, красиви плажове, кристално чисти води.. А ако искаш да стигнеш някъде на всяка цена, морето обикновено наказва", казва още капитан Петров. "Морската болест е контролируема. Всеки има морска болест", смее се той. 

Но пиеш ли по бира на час-се справяш!

Ветроходството е трудно и изисква доста опит и практика, но при наличието на добър учител и следване на добрите морски практики, трудностите са сведени до минимум.

"В открито море екипажът и хората, с които си обграден на борда, са най-важни. Много е важно доверието помежду ни. Имали сме аварии, тежки ситуации, спонтанни повороти, но винаги сме успявали да се измъкнем невредими. В едно нормално плаване с цел туризъм, рядко стигаме до такива ситуации и обикновено не търсим екстремното, както, когато го правим на състезания например", разказва още капитанът. 

Снимка: Личен архив

Плавал е навякъде, но в момента много му се ходи в Карибския басейн, където миналата година бе затворено. Капитанът Симеон Петров препоръчва и архипелага на Гърция, като казва, че сме истински късметлии да сме толкова близо.

На борда му са били всякакви хора - известни DJ, артисти, певци, счетоводители, българи, гърци, германци...

"Според мен, във време на изолация, яхтата е най-добрия изолатор тъй като компанията. с която сте буквално може да не среща други хора за цяла седмица. Даже най-хубавите ми плавания са по време на пандемията когато не работеше нищо и почти нямаше други лодки в морето. Представете си огромен уникален плаж и никой на него, само един катамаран по средата хвърлил котва и това сме ние. По време на коронавириуса, точно като отвориха юни м.г., ми бяха най-хубавите плавания. Отново стигнахме до този прекрасен плаж. Сега, както виждате, има много лодки, но тогава бяхме само два катамарана с около 20 приятели и бяхме само ние тук. Нищо не работеше, точно бяха отворили за плаване и нямаше никой. Представете си само: на самотен остров с приятелите си, да си готвиш и да си далеч от вируса. Може да не слизаш и една седмица на брега. Яхтингът, всъщност, е единственият начин, с който можеш за 5 дни да обиколиш най-хубавите места супер лежерно. Ако тръгнеш да го правиш с кола, това е хамалогия - фериботи, багажи.. А тук си пътуваш с къщата. Всичко е на една ръка разстояние", казва капитан Симеон Петров.

Снимка: Личен архив

Сигурно много хората вече си мислят – такова пътуване не ми е по джоба? Оказва се, че не е така! 

"Не мисля, че е скъпо. Не излиза по-скъпо от едно хубаво преживяване в хотел, не чак толкова висок клас. Едно плаване до Гърция може да излезе под 500 евро на човек за цяла седмица, това е цената на яхтата. За Карибите за среден калс катамаран излиза около 800 евро. Общо взето трябва да се събере екипаж от 8 човека, за да има смисъл. Хубавият клас катамарани, с който и ние пътуваме, е с 4 каюти с баня и тоалетна и като се раздели на 8 души може да се сместиш в този бюджет", издава капитанът. 

Винаги се стреми да събира хора от една и съща компания в четирите каюти. Рядко се случва да прави сборни екипажи, но и тогава успява да подбере добре пътниците, за да няма напрежение на борда. В един единствен случай му се наложило да остави на пристанището буйстващ пътник, който обаче също си прекарал добре почивката на сушата. 

Снимка: Личен архив

"Досега не съм имал лоша компания, за мен всички компании са прекрасни. Още повече, че за да дойде някой на подобен тип преживяване, това означава че има тръпка за живот и авантюризъм, без значение от възрастта, повечето са интелигентни хора. На всяко плаване научавам нещо ново от тях, както и те от мен", споделя капитанът. 

Още се чуди дали иска да обиколи света с яхта. Такова решение се взима трудно, защото може да му коства 5 години, да поживее тук-так, да прекоси моретата. Ще трябва да се съобразя с ветровите фронтове.

"Не може да си прекосяваш океана по всяко време, може да се чака на брега и половин година подходящо време. Но може и да го организирам някой ден. Ако имам 5 свободни години, разбира се... Сега разработваме букинг платформата Yasido.com, в която ще можеш да си избираш и капитана, и яхтата. Ще е и по-лично. Няма да е на случаен принцип", казва капитанът.

Снимка: Личен архив

Идеята за първата букинг платформа за яхти се ражда, след като Стефан и Симеон започват интензивни плавания с приятели.

"Ние имаме много такива по едно време стана, така че не можехме да смогваме и трябваше да търсим и други приятели капитани, които да се включат. Така решихме, че можем да комбинираме нашият ветроходен опит и бизнес нюх в нещо полезно за всички и основахме yasido.com. Плаваме от много време и сме изградили контакти със собственици на лодки в целия свят. В момента разработваме и много нови функционалности и изненади, но скоро всички ще разберат",  издава капитанът.

За пътуването на яхта определено не ти трябват куфари, а сакове, съветва още той.

За да бъде приятно пътуването и да не е  разхвърляно! 

"Носете ветровка и бански. Обикновено има барбекю на борда. Напълно заредена кухня с печка котлони и всякакви тенджери и тигани. Предпочитаме да ядем прясно уловена риба или октоподи, ако не хванем приготвям от нашите специални моряшки бургери, но рецептата ще запазя в тайна. Няма по-удобен и интересен начин за седмица да обиколиш 5 острова и всичко да ти е на една ръка разстояние: хладилник, море, ресторант. Представете си да трябва да го правите с кола и фериботи и цялата хамалогия с багажите.. Ние направо си пътуваме с къщата", казва още Симеон. 

Снимка: Личен архив

Капитаните знаят най-добрите барове и ресторанти почти във всеки залив. Така преди месец капитан Симеон Петров се оказва яхта до яхта с Рафаел Надал на Миконос. 

"Решихме да отидем на дискотека с яхтата. Хвърлихме котва пред "Скорпиос" - най-известното заведение на остров Миконос. Веднага разпознах катамарана на Рафа Надал, защото беше посочен за яхта на годината. Много голям катамаран, той си беше на нея. Заливът е много малък и общо взето си махахме. Морето може да те срещне с всякакви хора!", казва Симеон.

Никога не знаеш с кого ще те срещне морето...

Обичайно плаванията с офшорните регати ти се струват дълги, защото минавате по 500-600 мили за седмица и не почивате много. Там си е спартанско. При плаване за удоволствие преходите са по-кратки-4-5 часа, а през останалото време - плажове и почивка.

Снимка: Личен архив

"Обичайно редуваме една вечер на пристанище, една на котва за пълно спокойствие. Прогнозата за пътуването тази седмица: Купонджийско!!!", казва капитан Симеон Петров. 

Оставяме го някъде по бреговете на Наваджо да прави специални моряшки бургери за екипажа.

Единственият начин да разбереш какво има в тях е да си на борда!