#Есен е в #Maтине, а меланхолията на този уютен сезон кара водещата Рени Веселинова още повече да фантазира... Най-вече за това холивуската звезда Джони Деп да седне на eдно от ментовите кресла в студиото. И докато Рени се отнася в бляновете си, срещаме я с човек, на който Самюел Джаксън се тупна на рождения ден, Кейт Уинслет даде интервю, а Джерард Бътлър прекара цял снимачен ден с нея - кинокритикът Зорница Аспарухова. С нея ще си говорим не само за личните ѝ срещи, но и за феномена Squid Game на Netflix, както и какви филми ще гледаме през следващите месеци! 

Още в началото на разговора научаваме, че най-добре платеният актьор на Холивуд до преди години Джони Деп може да бъде срещнат някой ден и по улиците на София, защото в последните години снима само в Европа. Така, както една друга холивудска звезда се озова случайно на рождения ден на киножурналиста Зузи Аспарухова.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

"Празнувах рождения си ден и той просто влезе за питие в бара на "Шишман", където бяхме с компанията ми. Казаха му, че цялото пространство е запазено и той отиде да си хапне в съседното заведение, но успях да се снимам с него. Той беше с бодигарда си", споделя Зузи. 

Зорница Аспарухова със Самюел Джаксън на рождения си ден

Снимка: Личен архив

Можем само да гадаем какво е изпитала Зузи, като любител на киното навръх личния си празник. Може би същото, което когато Кейт Уинслет ѝ дава интервю онлайн, от дома си в покрайнините на Лондон, покрай фурора на лимитирания сериал на HBO - "Мер от Ийстаун". 

Още снимки вижте ТУК>>>

"Кейт Уинслет говори много и можеш да ѝ зададеш не повече от 4-5 въпроса за 20 минути. Имах възможност да интервюирам нея, Гай Пиърс - другият главен герой, както и режисьора и сценариста. Беше март, страшен студ. Аз бях в моята къща, тя беше с децата и мъжа си, разказваше ми за тях. Тя има това качество да продава добре продукциите, в които играе. Кейт Уинслет се завръща на малкия екран с "Meр от Ийстаун" след дълго отсъствие. Попитах я дали телевизията е новото кино, тя ми отговори, че изборите ѝ зависят от това кое ще е по-добре за семейството ѝ - тя има три деца от трима различни мъже. Живее с мъжа си и проектите ѝ не бива да пречат на семейните ѝ ангажименти", разкрива Зузи Аспарухова. 

Зузи с Джeрард Бътлър

Снимка: Личен архив

Горейки за това как можеш да накараш зрителите да обърнат внимание на филм - Рени предизвиква Зузи Аспарухова "да ѝ продаде" нашумелия напоследък сериал "Squid Game".

Само преди дни стана ясно, че гръцките власти разследват информация за организиране на "игри на смъртта" по аналогия на сюжета в нашумелия южнокорейски сериал "Скуид гейм" (Squid Game) в превод - "Игра на калмари". Сюжетът е за затлачени от дългове и проблеми хора, които получават предложение да се включат в играта. Онези, които минат нивата ѝ ще получат огромна сума пари. Останалите ще бъдат елиминирани - но не просто ще излязат от играта, а ще умрат. 

Зорница Аспарухова

Снимка: Личен архив

"Не е точно моето като действие, тематика и персонажи. Нямам проблем с езиковата бариера, но преекспонирането и театралниченето, характерно за азиатското кино, не ми се нрави", споделя за продукцията кинокритикът. "Корейската култура е популярна и това е причината Netflix да инвестира, за да направят нещо, което съчетава поп културата на Корея с някакъв комерс, който ще се хареса на голяма територия", смята Зузи. 

Това, което ѝ харесва в "Игра на калмари" е динамиката.

Умират хора на всеки 20 минути! 

"Смъртта на един човек е трагедия, но на много е просто статистика. В случая, още в първия епизод на сериала си отиват около 50-100 човека. Това е само първата игра, а те играят 6 игри", разкрива Зузи. 

Зорница Аспарухова пред дома на Шерлок Холмс

Снимка: Личен архив

По думите ѝ хората носят в себе си това воайорство - да гледаш нещо лошо, страшно или красиво, което се случва на някой друг и да знаеш, че си защитен. Преживяваш го като емоции и инстинкти, но то не вреди на теб.

Ти си защитен 

"В този ред на мисли "Squid Game" комбинира това желание с идеята за забавление. Всичко това е поръсено отгоре с пудра захар - изглежда цветно и много елементарно. И както гласят условията на играта - "Просто трябва да спазвате правилата. Ако не го правите - ще бъдете елиминирани", казва Зорница Аспарухова. 

Снимка: Личен архив

Съотнасяйки сериала към реалността, след Гърция, учители алармират в Белгия и Великобритания, че деца започват да организират такива тайни игри.

Не е ли опасен този сериал за живота ни?

"Организирането на нещо тайно - дали говорим за илюминати, или суинг клубове е нещо древно. Хората обичат тайни общества и се включват в тях, за да се чувстват специални. Тоест, ако един човек иска да организира игри - това е супер! Но едва ли в Гърция, Белгия или където и да е някой организира тайни игри, за да разстрелва хората. Не вярвам, първо защото това изисква страшно голяма организация. Като в любимия ми черен виц - след убийство и секс за една нощ винаги остава въпроса "Какво ще правиш с тялото", смята кинокритикът. 

Зорница Аспарухова има предаване за кино по БНР

Снимка: Личен архив

Ако човек не може да различи действителността от художествената измислица и преекспонираните сцени на екрана, означава че има много сериозен проблем. 

"Децата до 7-годишна възраст все още не различават екрана от действителността, но оттам насетне мозъкът започва да ги разграничава. Така че ако не сте на 7 - няма какво да се притесняваме за вас", смята още Зорница Аспарухова. 

От корейска земя се пренасяме на българска територия, където този сезон има инвазия на български филми: "Жълт олеандър", "Останалото е пепел", "Страх", "Рая на Данте" и още много други.

Зорница Аспарухова, Драго Симеонов и Владислав Апостолов имат подкаст за кино

Снимка: Личен архив

"За българското кино имам една любима фраза от сериала "Малкълм", който всъщност преди да се случи е бил просто студентски проект. Дюи казва:

"Нищо не очаквам и пак съм разочарован".

Отношението ми към българското кино е точно това. В последните няколко години има 2-3 филма, които са ми харесали. Аз с нетърпение очаквам два филма: "Жълт Олеандър" и "Бай Иван", казва Зузи. 

"Страх" е и българското предложение за "Оскар" тази година, напомня Аспарухова. Тя смята, че той няма да стигне до топ петицата, защото имаме прекалено много път да извървим. 

"Българското кино трябва много да наваксва, а то се опитва да прескочи един период, в който другите са се учили. Да се състезаваме с тези, на които искаме да приличаме. Правенето на нещо се учи само с правенето на нещо. Като карането на кола", смята тя. 

Зорница Аспарухова

Снимка: Личен архив

Хем се опитваме да бъдем модерни в киното, хем не го умеем това!

"Аз съм голям фен на гръцкото и сръбското кино, правят изключителни неща с не много големи бюджети. Но в крайна сметка имат добри заглавия. В гръцкото кино има вече режисьори, които са излъчени като световни представители. Имат своя отпечатък", смята още кинокритикът. 

Извън контекста на българското кино, Зузи Аспарухова очаква "Дюн" - заглавие, което много хора чакат с нетърпение - заради темата, книгата и режисьора. Много режисьори са се опитвали да правят "Дюн" на кино, един от които е Дейвид Линч. 

Снимка: Личен архив

"Дюн" на Дейвид Линч не можах да го издържа, не препоръчвам да го гледате. Но Дени Вилньов - канадедцът, който се вля добре в американското кино, успява да качи нивото. Той прави добро кино!", смята Зузи. 

Зорница Аспарухова с Джейми Оливър

Снимка: Личен архив

Във филма ще видим и звезден състав: Тимъти Шаламe, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендея, Джейсън Момоа, Стелан Скарсгард, Дейв Батиста, Хавиер Бардем и Джош Бролин. 

Второто предложение на Зузи Аспарухова е антологията "Френският бюлетин" на Уес Андерсън, който прави цветно, истерично, преекспонирано и по-емоционално кино! В лентата ще видим отново Тимъти Шаламе! 

Третият филм, който е задължителен за гледане, определено е "Матрицата" 4! 

"Вече имаме трейлър, официална дата - 23 декември! Имаме отново Киану Рийвс, имаме нещо, чисто визуално от тейлъра, което комбинира това, което сме виждали преди и това, което ще видим сега!", казва Зузи. 

"Матрицата" си остава един от поп културните феномени на една епоха, обобщаваме с кинокритикът в студиото на #Матине!