#Хммм.. така го каза Ицо... всеки човек, сниман с балалайка, може да вземе пари, което беше доста забавно... Ок, супер смешно е! Има хубаво чувство за хумор, обаче не е така! 

Храни ли музикант къща или не?

Този въпрос разбуни духовете след една кръгла маса, по време на която четирима популярни български музиканти се срещнаха с премиера Бойко Борисов и договориха еднократно подпомагане в размер на пет минимални работни заплати, заедно с осигурителните вноски към тях, за еднократна компенсация за независимите музикални творци у нас. Разбира се, темата събуди доста противоречиви мнения и отново въпросът кой, кога и как трябва да бъде подпомогнат от държавата е на дневен ред! 

Не случайно, може би и заради това, много изпълнители и у нас, решиха да се пренесат на Луната! 

Вероятно там ги чакат по-добри времена! Но междувременно от какво се нуждае музиката тук, на Земята? Днес в #Матине се срещаме с иначе обичайно усмихнатия Орлин Павлов.

"Заболяха ме пръстите да пиша, но важното е, че всичко е гласувано! Скоро очакваме да бъде публикувано в сайта на Национален фонд "Култура", за да могат музикантите на свободна практика да получат не своите помощи, а своите компенсации! Важно е да се повтаря по хиляда пъти, защото един разбрал, друг не разбрал. Обяснения в интернет, коментари, обиди, какво ли не вече... общо взето заболя ме главата!", споделя пред Рени Веселинова емоционално Орлин Павлов, който сме свикнали да виждаме доста по-лиричен и спокоен.

Тази победа дойде късно и в доста напрегната обстановка в цялата страна...

"Естествено, съвсем реално поехме този риск - особено лицата, които бяхме на тази среща и знаехме какво ще се излее върху нас, защото отиваме в последния момент. Но хората, обаче, нямат идея, че това, което се случва в последния момент, е плод на една година, може би, усилия и плод на това, което в последните 5 години се стремим да постигнем. Най-успешното от тези 5 минимални работни заплати е, че обещаха да направят регистър. Защото всички тези хора, за които говорим, които са се осигурявали на малки, средни и високи доходи, са някъде там в пространството... Знаем, че ги има, но те не съществуват по някакъв начин, не са в никакъв регистър - един много голям пъзел, който бавно ще се нарежда... Но... следващия път, ако има такава криза, не дай си Боже, ще сме щастливи, че ще има такъв регистър и ще се знае от социалното министерство къде да отпуска пари, на кои крайно нуждаещи се, от какво са част те и колко са, кои са и какви данъци са плащали..." , казва Орлин Павлов. 

Той е категоричен, че става въпрос за хора, които са плащали данъци. Има изисквания, които трябва да попълнят и критерии, на които да отговорят.

Не всеки, както каза Ицо Хазарта, сниман с балалайка, може да взима пари.

"Ок, супер забавно, супер чувство за хумор, но не е точно така! Ако си завършил Консерваторията преди 20 години, но се занимаваш с нещо друго - няма как да отидеш да вземеш пари. Музикантите, на които им е най-трудно в момента, ще имат свежа глътка въздух. С по колко... с по 30 лв. на ден за 5 месеца напред, с които не може да се направи нищо професионално", признава Орлин Павлов. 

С тези пари на ден не може да се прави нищо музикално.

Разбира се, имало е искане за активация на още два инструмента, които да служат и на хора, които са плащали доста високи данъци за 2019 година. Компенсацията за тях е била предложена в размер на 20% от данъчна декларация. 

"Щеше да ми дойде супер, както и на Любо Киров и Ицо Хазарта ... Както и на всички хора, които са имали много работа през 2019 година и са успели да платят адски много данъци. За съжаление ни се каза, че пари няма в хазната, което е напълно ясно. Имаше лекция, че има много голяма криза..."

А хейтът, който се излива по темата по-скоро е ... някакво бездушие!  

"За нас няма пари, спокойно!", добавя още Орлин Павлов.

Но за музикантите, с които популярните певци работят, които са зад гърба на известните и известните зависят от тях и от техните аранжименти - тези пари са за тях, става въпрос за тях и за техните семейства! 

Критериите, по които ще се раздават спорните компенсации са ясни... няма как да си инфлуенсър и да получиш точно тази подкрепа.  

Да вземем за пример Орлин Павлов - актьор по професия - пее, снима и озвучава филми, занимава се и с други неща. Описани са в данъчната му декларация и приходът му надхвърля минималния. Ето защо и самият той, както и много други популярни изпълнители не отговаря на критериите за компенсация.

"Компенсацията е за крайно нуждаещите се! Ние няма да вземем тези пари. Човек с балалайка няма да вземе пари", казва Орлин Павлов. 

Всъщност го повикахме, за да го питаме защо се записа за експедиция до Луната, организирана от японския милиардер Йосако Маезава, подобно на други популярни изпълнители и музиканти у нас. Причината е, че като малък Орлин Павлов искал да бъде и космонавт, и боклукчия! 

"Но ако ме включат в експедицията, може би няма да ми стиска, знаейки че оставям дете и жена!", споделя Орлин. А пък и жена му Диана е убедена, че няма да тръгне...

A докато Орлин тайно чака обаждане от господин Маезава, си задаваме въпроса - дали пък няма да плащат по-добре на музикантите, когато някой ден се качат на сцена на Луната..