#Известният джаз музикант Боби Вълчев е специалиният гост на #Maтине преди Коледа, който почти се е адаптирал към зимната обстановка у нас, пристигайки от Дубай. С него се впускаме в еуфоричната празнична вълна. Поводът, по който се връща в България е благотворителен концерт с кауза да помогне на ударен ансамбъл "ПРЕСТО" да си купят вибрафон. 

"Това са деца, които вече печелят конкурси, въпреки че нямат здрави инструменти, с които да свирят. Миналата година се включиха в мой благотворителен концерт и разбрах веднага, че са уникални. Техният вибрафон е на 45 години. Техният учител се е учил на този инструмент. На един от концертите им буквално се е разпаднал вече", споделя Боби Вълчев. 

На сцената с Боби Вълчев се качват и хор "Детска китка" от Пловдив. Каузата за подпомагане на децата музиканти отдавна е на фокус за известния джаз музикант. 

"Най-важното е да се каже, че трябва да обръщаме повече внимание на младите таланти. Ако ги няма, нямаме бъдеще. Това са хората, които след време ще бъдат по световните сцени. Има много млади таланти в България и трябва да им се предоставят минимални условия поне, за да творят." 

През работата с децата музиканти, Боби се връща в спомените си назад. Спомня си как като малък е търсил истината за музиката, обучавайки се и слушайки музика. 

"Учил съм се от хората на сцената. Това е голямо богатство да свириш със своя преподавател в реално време. Да ти покаже как се случва на практика. Тогава се заразяваш истински и искаш и ти да можеш. Животът е кръговат. Сега аз правя това с младите таланти и наистина енергията е страхотна", казва той. 

Първата му сценичната изява е на 5 години. В квартала на София още нямало блокове и с децата организират концерти. Той пеел и свирил на акордеон. 

"Имаше една жигула, обърната настрани. Ползвахме я за декор", смее се музикантът. 

Друг емоционален спомен, който още пази на запис, е как пее и свири "Let it Be" на Beatles на огромен роял в Студио 1 на БНР. 

Вече близо 17 години живее и твори в Дубай. Заминава с тримесечен договор, като първоначалната уговорка е да е само за 3 седмици там. 

"В момента, в който кацнах в Дубай, казах си: "Това е страхотно място". Дубай беше по-девствено място. Аз имах нужда от това, защото преди това живеех в Лондон, където животът е много активен. Но не очаквах, че има толкова много джаз в Дубай. Няма бар и заведение, където да не звучи джаз. Казах си: "Това е моето място", споделя Боби Вълчев. 

Свирил е на множество световни фестивали. Когато е на сцената казва, че го прави за музиката и заради самия себе си. 

"Няма голяма разлика дали свиря пред 100 000 човека или пред 10. За мен музиката винаги е била водеща. Вярвам че тогава всичко се случва различно". 

Музиката стига до сърцата на хората и до инстинкта на човека. Това е много по-силно от всичко друго. Също така и лекува. В Дубай Боби Вълчев работи с деца със специални образователни потребности и е преподавател. 

"Помагал съм на деца, на които не е можело да се помогне преди това. Макар да се възприема като алтернативна терапия, реално е научно доказано, че музиката е ефективна без аналог. Други терапии не помагат по този начин". 

Една от мечтите му в бъдеще е да създаде школа, в която да преподава и да продължава да лекува с музиката си. 

"България ми липсва все повече. Планирам много големи концерти в бъдеще. Смея да твърдя, че вече съм си в България. Полетът е 4 часа и половина от Дубай, така че не съм си тръгвал, за да се завръщам", споделя Боби Вълчев. 

Можете да помогнете на ансамбъл "ПРЕСТО" с дарение по банкова сметка:

IBAN: BG73STSA93000030485003

Фондация Пендим

Основание за плащане: "Дарение"