#Хората винаги ще намерят за какво да се скарат. Но вече повече от месец двама някога влюбени приковават вниманието с грандиозен спор за това кой е по-по-бит. Става дума за холивудското дело на века между Джони Деп и Амбър Хърд, което обсъждаме надълго и нашироко в новия епизод на Матине. 

Сочно, зрелищно, скандално - така го определя един от най-словоохотливите културни журналисти у нас - Владислав Апостолов. Самият той признава, че интересът му към процеса отчасти е породен и от факта, че е религиозен фен на "култовата екстравагнца" "Страх и омраза в Лас Вегас" на Тери Гилиъм, където през 90-те години силно блести звездата на Джони Деп, влизащ в ролята на буйстващ наркоман.

Още снимки от процеса вижте тук >>>

Джони Деп е тийн идолът от 80-те години, който си каза, че не иска да е любовна тръпка на млади тийнейджърки и затова избра да играе радикални, ексцентрични, крайни роли, за да излезе от клишето. И го направи. 

Снимка: АР/БТА

"Той е малко извън мейнстрийма, но успя да го покори и яхне с може би най-известната си роля, която е ключова и за това дело - ролята на карибския пират Джак Спароу. Като поп културен образ, Джони Деп се оказва доста интересен. Явно и като брачен партньор", открива разгворът Влади Апостолов. 

Наблюдаваме голяма доза ексцентризъм и в поведението му в съдебната зала - в маниерите, костюмите, репликите. 

"Една автентична филмова мегазвезда като Джони Деп застава срещу тази малко фалшива кино звезда Амбър Хър. Защото Джони Деп е известен с ролите си, а Амбър Хърд - с Джони Деп. Та този бравурен, по-голям от живота образ, който едновременно е весел и жизнерадостен, има тежката задача да се представи, посредством солидни доказателства, като жертва на домашен тормоз и на серийно насилие от съпругата си. Това е много деликатна роля за един мъж. Няма друг, който да го е правил. Изключително тежка задача в епохата на движението #MeToo, в една феминистка среда, в която често мъжът е обявяван за виновен преди каквото и да е било дело. Това дело може да е историческо, преобръщайки тези наложени от масовите медии представи", отбелязва Апостолов. 

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts.

Делото се води вече месец. В момента е в пауза до идния понеделник. Има изобилие от доказателства, че фрустрацията и дисфункцията между Амбър Хърд и Джони Деп е била взаимна, но голяма част тях уличават Хърд като манипулаторката, като провокатор на повечето епизоди на насилие между двамата, след които са следвали много грозни сцени. 

Снимка: АР/БТА

Какво е заложено?

Джони Деп съди Амбър за 50 милиона долара. Причината: бившата му съпруга дава об[ирно интервю в "Washington Post", малко след развода им през 2018 г., където се представя като жертва на домашно насилие. Тя не назовава Джони Деп по име, но е ясно за кого става въпрос.

Впоследствие...:

"Деп губи ролята си в "Карибски пирати" и тази в другия франчайз "Фантастични животни и къде да ги намерим", където е сменен с Мадс Микелсен. Неговите адвокати поставят защитната теза, че репутацията му е безвъзвратно разрушена. Затова искат обезщетение. За жалост, Джони Деп вече изгуби едно дело във Великобритания - срещу таблоида "Sun", които го нарекоха "бияч на съпруги", обяснява Влади Апостолов.

Процесът се води на живо! Две филмови звезди се съдят като на филм!

Снимка: АР/БТА

"Чета и следя много коментари и анализи на делото. Повечето хора се обединяват около консенсуса, че това е начинът подобни дела с висок градус на обществен интерес да бъдат предавани - на живо. Обикновено такива дела се следят през медиен филтър. А сега включваш телевизора и гледаш. Джони Деп иска всичко да се види. Екипът му настоява за това, а този на Амбър Хърд се опита на няколко пъти да спре стрийминга. Преди няколко дни Амбър уволни целия си пиар екип, защото не била доволна от заглавията по медиите", подчертава журналитът. 

Което си е жест на отчаяние! 

Култов момент са видеоклиповете от социалните мрежи, където Джони Деп само с няколко думи прави на пух и прах атаката на адвокатите на Амбър Хърд. Общественото мнение е ясно:

Хората са отвратени от това, което Амбър Хърд е правила по време на 15-месечния им брак!

Мейнстрийм медиите, все още може би по инерция, са сякаш на страната на Амбър. Логично, защото историята избуява от мейнстрийм медия и защото Амбър Хърд е жена. 

Снимка: АР/БТА

"Да, Джони Деп има проблеми с алкохола и наркотиците, но в никакъв случай не изплува образ на зловещ насилник. Той е вдетинен. Той е едно изключително влиятелно и богато дете с проблеми. Детството му е преминало под доминиращата и често прерастваща в насилствени епизоди роля на майка му", отбелязва Влади Апостолов. Джони Деп е жертва на домашно насилие от дете! 

Но е ясно като бял ден, че Амбър Хърд е атакувала първа.

Появи се и запис, в който тя лично му казва: 

"Порастни! Никой няма да ти повярва, че си бит от жена!".

Именно това нейно изказване може да доведе до ефектът на доминото. Всяка следваща жена, която излезе публично да се оплаче от домашно насилие, ще бъде етикетирана като "Новата Амбър Хърд" и на нея ще се гледа с подозрение...

"Амбър Хърд прави възможно най-лошата услуга на жените и е голям проблем, че големите организации за женски права не взимат ясна позиция. Въпреки, че стана ясно, че не е дарила дори парите, които е обещала на подобна кауза. Няма никакво съмнение, че тя нанася грандизони щети на цялата идея за жените, които трябва да се ползват с една малко по-специална протекция в условията на семейни и междуполови отношения, защото е ясно, че средностатистически - мъжете са по-големи и по-силни и е малко вероятно жената да набие мъжа, освен ако не е Амбър Хърд", казва с доза ирония Влади Апостолов. 

Снимка: АР/БТА

В залата и двамата са в роля. Видяхме, че Амбър е доста по-лоша актриса от Джони нагледно. Тя преиграва зловещо, смята Влади Апостолов, докато Джони бе часровен, харизматичен и автентичен.

Да, може би и той играе роля, но поне играе добре! 

И все пак - Джони изгуби ролята си, а Амбър ще игре в новия "Аквамен" 2, макар подписката за отстраняването ѝ да е подписана от милиони. Ако Джони Деп спечели делото, тя ще бъде с официално разрушена репутация. 

Що се отнася до психичното им състояние - и двамата са нестабилни. Но при Джони липсва елементът на насилие, сочат показанията на разпитаните експерти. 

"Едно е сигурно, според мен Амбър Хърд ще играе жертвата до край - на Джони Деп, на своето семейство, на медиите, на студиото, може да се изкара и жертва на Харви Уанстийн, който вече излежава 30-годишна присъда в затвора. Но доказателствата показват, че тя е най-фасадната, нелепа жертва в популярната култура", казва Влади Апостолов. 

Снимка: АР/БТА

С риск да отблъснем семейната аудитория и хората, които обядват, докато гледат #Maтине: няма как да пропуснем моментът с дефекирането върху семейното им легло. И е ясно, че това не е дело на малките кученца!

Човешки екскременти, оставени върху леглото на Джони от Амбър, като послание! 

"Това са такива крайности, че няма как подобен конфликт да не прикове вниманието на милиони хора!", казва журналистът. 

Снимка: АР/БТА

Делото е филм с неизвестен край. Ключов е факторът, че го предават на живо. Хората виждат, че отношенията на известните могат да стигнат до същото дъно, до което и отношенията на обикновените хора. Вероятно процесът ще бъде увековечен и на лента. Разбира се, Рени Веселинова се надява да види Джони Деп в главната роля на себе си. Но преди това е важно как ще завърши...

Снимка: АР/БТА

Кой е по-по-бит?

Каква е прогнозата на Влади Апостолов за края на процеса чуйте в края на видеото! 

 

Можете и да ни гледате - #Матине всяка събота и неделя от 10:00 часа в ефира на WNESS TV!