#Да хапнеш и пийнеш с приятели или да поспортуваш във фитнеса? Въпросът кое и как ще отвори врати през следващите седмици в България стана толкова актуален, че чак Хамлет би се запитал отново дали-или. И докато експертните мнения по темата продължават да се разминават като влакови композиции, в #Матине излизаме от студиото, за да проверим какво мислят хората по някога оживените столични улици.

Ресторантите и моловете ще бъдат отворени от 18 февруари ако няма покачване на заболеваемостта, потвърди здравният министър Костадин Ангелов. Нощните заведения обаче все още са в режим на изчакване, а спорът до колко часа ще работят заведенията и от кога да бъдат отворени продължава с пълна сила.

В същото време отново министър Ангелов заяви, че извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи с три месеца поради лоши тенденции, свързани с новия щам на вируса, който се разпространява много по-лесно и много по-бързо. А този факт поставя бъдещото облекчаване на мерките под голям въпрос.

Компромис можело да се прави само на тема образование пък заяви премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на здравните власти вчера. Естествено, отговор последва почти веднага, след като браншови организации заплашиха, че ще отворят заведенията на 1 февруари без да им мигне окото, дори и да не е разрешено. Затова в #Матине си задаваме въпросите: Трябва ли заведенията, търговските центрове и фитнес залите да отворят врати? И кой е с по-голям приоритет? Повече ни се хапва и пийва или нямаме търпение да отидем във фитнеса? 

В новия епизод от сутрешното шоу на Dir.bg думата имате вие, след като Рени Веселинова се разходи по до скоро оживените столични улици, за да провери какви са обществените нагласи по темата. Резултатите от анкетата, която направихме, са крайно любопитни. Става ясно, че изборът между ресторанта и фитнеса е труден почти колкото "Изборът на Софи", а някои от вас дори вече имат изградена стратегия - първо да отворят заведенията, за да полеем решението с приятели, а след това и фитнеса, където да преборим махмурлука на сутринта. 

Вижте новия епизод на "Матине" с Рени и Вяра, за да разберете още какъв пръст имат СЗО и НОЩ в световната пандемия, колко ни е важно да спортуваме и можем ли да издържим още дълго със затворени заведения. И този път участниците в анкетата получиха специални награди от "Спорт Тото", така че не бягайте от камерата ни - ще наградим и вас следващия път.

*В предаването има продуктово позициониране