#Една жена, преборила рака, се посвещава на това да помага в битката на други жени, попаднали в мрежите на коварната болест. В Канада Ива Филипова е сред единиците специализирани треньори, преодолели заболяването. Тя иска да приложи в България специалната възстановителна програма с фитнес и психологическа помощ, която е усвоила в далечната страна. За пътя след рака на гърдата в #Maтине и как една малка бучка преобръща целия ѝ живот, за това какво следва след като шест години по-късно празнуваш победата, ще научите от един вдъхновяващ разказ на Ива пред водещата Вяра Младенова в #Maтине. 

"Да чуеш диагнозата си е шамар. Когато се случи не бях на екран, но работих зад камера в медиите. Всички жени, които минават по този път, преживяват тежък удар, депресия, разделят се с всичко женско", споделя Ива Филипова. 

Спомня си, че два дни прекарва в мълчание, втренчена в една точка. Думата химиотерапия я удря в корема. 

"Но отминава", казва оптимистично Ива. 

При всеки "отминаването" се случва различно. Има жени, които са воини. Когато се изправят срещу товарния влак, който идва да ги помете... Виждаш как крехките създания се изпълват с неистова сила, за да оцелеят!

"Някои го приемат по-лесно, други по-трудно. При мен психическото преодоляване започна да се случва след първите две години!", споделя Ива. 

Самата тя дълго търси подходящия онколог, докато не среща проф. Михайлова. 

"Трудно беше, но тя ми каза какво предстои в прав текст. Минах през всичко - притесненията за косата, миглите, розовите хапчета", казва откровено Ива Филипова. 

Когато заминава за Канада, лекарите там се възхищават на перфектните шевове след операцията ѝ. Ива споделя и че хирургията ни е на много високо световно ниво.

Шест години по-късно осъзнава, че първите две години не е обръщала внимание достатъчно внимание на себе си. Първите сигнали са депресия, рязко сваляне на килограмите, липса на апетит и апатия. Не посещава никакви прегледи. 

"Това бе мой пропуск. Трябва да се обръща внимание на регулярните прегледи не само през определен месец или в рамите на кампания. Трябва да се прави целогодишно. Един път годишно трябва да се ходи на преглед, трябва непрекъснато напомняне. Вземи приятелка със себе си за подкрепа, но иди", категорична е тя. 

В момента Ива Филипова е специален треньор по фитнес за жени с рак на гърдата. 

"Слушам и тялото. Експериментирам с него. Има фундаментални упражнения, които обаче моето тяло не ги приемаше. След самата операция психологическата и физическата подкрепа са изключително важни. В САЩ се подготвят специални рехабилитатори, които трябва да помогнат за раздвижването и физическата грижа на онкоболните. Аз специализирах фитнес за жени с рак на гърдата", казва Ива. 

"Идването при мен е свързано с финанси. Има жени, които искат да идват, а не могат да си позволят. Сега целта ми да намеря начин да да ги финансирам, за да идват спокойно!", споделя Ива Филипова. 

Фитнесът за жени с рак на гърдата е за силните и смелите, непримиримите и готовите за победа! Ива иска да вижда повече такива в България. Фитнесът е превантивно лекарство, което възвръща силата, енергията и костната плътност, отблязва тя.  

"Затова и искам да виждам повече жени след фитнес - с червило и широка усмивка, защото и това ще премине!", оптимистично завършва разговорът с Ива.